miercuri, 6 aprilie 2011

Pateu de linte

Ziua 51 la dieta, zi de Amidonuri. Aceasta reteta am vazut-o la o persoana draga mie, Delia Mitar, unde retetele sunt excelent prezentate si foarte diverse. Normal ca am ajuns sa ma inspir de la ea, mai ales ca are multe retete cu legume, slabiciunea mea. Bineinteles ca am reinventat-o putin, mi-am adus o contributie personala. Nu uitati, treceti pe la sursa  inspiratiei mele, pentru ca nu o sa regretati! O sa vi se faca pofta, precis! Hai sa nu mai pierd timpul si sa va arat ce am facut.
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie, pentru 4 portii:
200 g linte verde uscata
sare, piper proaspat macinat
2-3 linguri zeama de lamaie proaspat stoarsa, dupa gust
40-50 g miez de floarea-soarelui crud
3 linguri de ulei de masline
4 catei de usturoi
1 lingura rasa de pesmet
2 linguri patrunjel verde tocat marunt
cateva crengute de cimbrisor verde
4-5 cepe potrivite (si rosii si galbene daca aveti!)
fulgi de chili proaspat macinati - optional

Am pus lintea spalata bine in apa fierbinte sa stea vreo 20 de minute, sa se hidrateze.









Apoi la fiert cu sare si piper pentru 10-15 minute, nu mai mult! Dupa aceea se scurge, pastrand 2-3 linguri de zeama de la fiert.








Cepele curatate si taiate felii mai maricele, usturoiul necuratat, sare, cimbrisorul si o lingurita de ulei se pun intr-o tava cu hartie de copt. Se dau la cuptor preincalzit pe prima treapta a cuptorului, la grill.









Se lasa sa se coaca 15 minute, scoatem usturoiul daca este moale si se intorc feliile de ceapa, ca sa se rumeneasca pe toate partile.




















Se pune miezul de floarea-soarelui cu pesmetul la macinat.









Se adauga sare, piper, usturoiul copt si pasat, o lingura de ulei si zeama de lamaie, pasand lintea fiarta. 









Se adauga la crema obtinuta verdeata, miezul macinat, restul de ulei, zeama de la fiert doar cat este nevoie ca sa ramana compacta crema, zeama de lamaie, potrivind gustul.











Se transforma toata compozitia intr-un rulou care se inveleste in folie alimentara, dupa care se da la frigider pentru cel putin 15 minute. Dupa racire, cu un cutit ud, se taie felii potrivite, care se decoreaza cu felii de ceapa coapta.










Iar, daca vreti un gust usor mai picant, adaugati fulgi de chili proaspat macinati.








O portie mai mica pentru cina?









Ce ziceti, va tenteaza? Este excelent la gust, il puteti armoniza cu gustul propriu si este de post!

9 comentarii:

  1. Asta imi place cel mai mult la pateurile facute in casa, sant asa de divers gustul care i se paoate da.
    Voi incerca si eu varianta asta, mi se pare atragatoare cu semintele de floarea soarelui.
    Pe curand.

    RăspundețiȘtergere
  2. faina treaba cu ruloul, nici nu m-am gandit :). ma bucur daca ti-a placut, Elena. mai ma gandesc si eu la variante, caci chiar se poate modifica/imbunatati.

    RăspundețiȘtergere
  3. Une manière délicieuse de préparer les lentilles.
    j'aime beaucoup.
    A très bientôt.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ina, ma bucur ca te tenteaza. Poti incerca propria varianta si condimentare, pentru ca este o mancare de post excelenta.

    Daniela, ma bucur ca-ti place si tie. Eu le-am descoperit mai de curand pateurile astea si consider ca am avut de pierdut pana acum din punct de vedere al diversitatii si sanatatii. Te mai astept cu mult drag.

    Delia, este o idee excelenta si mi-a placut foarte mult. Si mai am niste retete cu legume de la tine, care m-au dat pe spate prin simplitate dar si ca preparare si de-abia astept sa le testez.

    Nadji, merci pour l'appréciation. Je vous souhaite une belle journée!

    RăspundețiȘtergere
  5. astai o alta reteta faina ! am s-o incerc.poate fara pesmet,dar imi place asocierea cu semintele de floare .

    RăspundețiȘtergere
  6. Panseluto, este tare interesant, iar mie mi-a placut mult. De pesmet ma lipseam si eu, doar ca semintele devin uleioase la macinare, fiind crude, si au nevoie de asa ceva, macar putin, ca sa ramana pulbere.

    RăspundețiȘtergere
  7. La provocarea Amei de luna trecuta am facut acest pateu, multumesc de reteta!

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu sunt fan pate dar mi.e lene sa fac si acum n.am voie ficat..Asta mi s.a parut ca se face usor si a iesit delicios.Am glicemia mare si sunt gravida in 8 luni si mi se pare f nutritiv si satios. Desi nu se face f usor merita!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails