duminică, 7 februarie 2010

Salam de biscuiti - un dulce familiar

Acest preparat n-are nevoie de nici o prezentare. Din cand in cand, imi este solicitat si eu ma execut. Dar, uneori initiativa imi apartine. De data asta, intr-o revista fara pretentii, care are niste pagini cu retete, un fel de supliment, care apare vineri (Click pentru femei), s-a prezentat o varianta a acestui "salam" de biscuiti. Ei bine, mi-am zis, stiind ca nu voi fi refuzata, am trecut la teste. A fost multumitor testul, pentru ca tot ce a rezultat si am taiat a disparut de pe farfurii. Rostul acestei retete: incercati, pentru ca sunt sigura ca o sa va placa!
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati (cina) de la Dieta Rina - dieta de 90 de zile.

Va trebuie:
400 g biscuiti simpli 
350 ml lapte
100 g unt
5 linguri zahar brun
3 linguri pudra de roscove (in reteta era cacao)
10 caise uscate (in reteta erau visine din visinata, ntt noua nu ne place combinatia!)
150 g alune crude
100 g nuci
120 g ciocolata neagra, rasa fulgi
2 lingurite esenta de rom (sau dupa gust)

Am folosit niste biscuiti de la "Plus", cu unt.









Intr-o tava am pus biscuitii, alunele si nucile. Am pus tava in cuptor incins cateva minute, nu multe, vreo 5-6.










 Am scos biscuitii si am mai lasat alunele si nucile inca vreo 2-3 minute.
Separarat am pus zaharul, pudra de roscove si am amestecat bine.









Am adaugat untul si ceva lapte si am pus la fiert compozitia.









Apoi am adaugat restul de lapte, amestecand. Cand untul s-a topit si zaharul s-a dizolvat, am adaugat ciocolata, omogenizand si rezultand o crema calda si subtire.











 Se da deoparte vasul. Intr-un recipient incapator se pun caisele tocate fasii, biscuitii rupti si nucile si alunele zdrobite, dar nu foarte marunt. Se pune esenta de rom.












 Compozitia calda cu ciocolata se toarna peste toate ingredientele uscate, in fir subtire, amestecand usor, sa se incorporeze.












 Pe o folie transparenta alimentara se intinde compozitia obtinuta. Eu am presarat, asa la plesneala, ceva migdale zdrobite.












Se strange compozitia in forma unui sul, uniform ca dimensiuni. si se ruleaza strans folia. Se obtine "salamul".













Se da la rece cateva ore si numai dupa aceea se taie felii.












Proportia de elemente uscate si umede este potrivita, biscuitii s-au comportat superb si a iesit ceva delicios.









Eu am facut cel putin vreo 6-7 variante ale acestei prajituri, dar asta mi s-a parut, de departe, cea mai reusita. Daca aveti rabdare sa stea suficient, este un dulce caruia nu i se poate reprosa nimic!
INCERCATI!



13 comentarii:

  1. Nu cunosteam aceasta varianta. Eu am invatat sa-l fac cand eram mica, dar faceam un sirop de zahar, nu foloseam lapte. Dupa aceea adaugam untul amestecat cu cacao. Trebuie sa fie bun cu fructele uscate...

    RăspundețiȘtergere
  2. Hello Elena,
    dragut si interesante ingrediente la salamul tau de biscuiti. Pudra de roscove am si eu dar acresc ciorbitele cu ea(speciala pt.ciorbite...)dar la prajituri nu am pus tocmai pentru ca este acra ceva asemanator sarei de lamiie dar nu atit de concentrata, la culoare maro roscat. Banuiesc ca ce ai pus tu aici nu este acra la gust...
    imi place si mie cu multa nuca si fructe uscate plus rom...arata excelent! Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  3. MMmmmmm, suna bine.:)))) Cate kg ai reusit sa dai jos pana cum?

    RăspundețiȘtergere
  4. Mmm...i-mi place foarte mult salamul de biscuiti.
    Nu pre-a i-l fac pentru ca nu pre-a m-a opresc din mancat.
    Iar reteta ta este ceva deosebita, prin faptul ca bagi biscuiti la cuptor, cred ca iese mult mai gustos.
    Data viitoare,(cand va fi!) voi incerca si eu asa.
    Pe curand.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mie nu-mi iasa niciodata salamul de biscuiti si nu inteleg de ce...asa ca prefer sa il consum de la altii ...hahahaha...iau de aici vo' doo felii , daca imi dati voie(si daca nu imi dati o sa fur)...hehehehehe...si la felia de paine nu renunt nici moarta!Am zis :)))))
    Va doresc o saptamana excelenta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Va multumesc tuturor pentru aprecieri!
    Doamnelor, ce sa zic, a fost o surpriza si pentru mine cat de buna este combinatia. Eu evit sa fac retete de prin reviste, dar m-a tentat tocmai combinatia de fructe uscate, nuci si alune uscate in cuptor si biscuitii uscati tot asa. Puteti fura cat vreti, mi-au iesit doua bucati, asa ca... va invit sa luati cu incredere.
    Nina, pudra de roscove am pus-o in locul la cacao, este dulce, dar nu creeaza aceeasi crema densa, si este aromata altfel. Am remarcat-o la Daniela si de atunci o folosesc la cateva dulciuri cu un efect foarte bun. Nu este acra deloc. S-ar putea sa fie vorba de altfel de roscove, versiunea acrisoara?
    Biscuitii s-au rupt usor, au absorbit sosul fara sa se transforme in crema, miejii au dat un gust superb. Fata de reteta cu bucatele de rahat, asta mi se pare de departe mult mai buna.
    Sa aveti o saptamana cum va doriti!

    RăspundețiȘtergere
  7. Laura, de cand am reinceput dieta am dat jos cu totul 2,5 kg, adica ce am adaugat facand prostii dupa ultima tura de dieta. Nu este mult, dar eu sunt multumita ca s-a miscat cantarul. In cele 90 de zile de mentinere, am consumat respectand principiile dietei, dar pe mese, incercand sa le mentin in echilibru si sa ma feresc de prea multi carbohidrati. Dar, lucrand pana tarziu, am inceput sa rontai dupa ora 19-20 si imediat a inceput sa se puna pe mine. Plus, vremea nu m-a lasat sa fac atata miscare cata ar trebui. Eu fiind operata de hernie de disc nu pot face orice tip de gimnastica de sala, dar m-am straduit sa merg mult pe jos si sa fac abdomene si ceva cardio dupa Billy Blanks, prima parte, neajungand la alte nivele pentru ca nu am voie sa fac anumite miscari care implica zona operata.
    Succes si tie la dieta! Sunt curioasa cum te simti cu acest gen de combinare a alimentelor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Minunata reteta ta de "salam".Asa de apetisant arata.

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc mult. Si ma bucur ca iti place cum arata, avand in vedere ce prajituri apetisante faci. Mai ales cea frantuzeasca m-a data gata.
    O saptamana pe masura dorintelor!

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna Elena,
    buna reteta, ne lingem pe bot, si o facem si noi cit de curind.:)
    Te pupam dulce!

    RăspundețiȘtergere
  11. Oh, multumesc, Mariana! Sper sa va placa, la noi a avut mare trecere. Ca sa vezi, vorba romanului, "toata viata inveti cate ceva". Am rezerve privind pe unii dintre oamenii din fruntea tarii, dar asta este o alta discutie... Sa aveti pofta la dedulcire.

    RăspundețiȘtergere
  12. Elena, imi aduci aminte de vremuri de demult... Salamul de biscuiti, crema de zahar ars, clatitele, toate acestea se numarau printre bucuriile copilariei mele. Ma bucur ca mi-ai dat ideea. Voi face si eu un salam de biscuiti, dar voi folosi cacao. Ce se schimba cand o inlocuiesti cu roscove? Nu le-am folosit niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  13. Pai, pudra de roscove (de la magazinul "ala" naturist)are o aroma diferita, compozitia ramana mai subtire si am vrut sa incerc altceva, mai light. Am folosit-o si la reteta de biscuitei a lui Cristi si rezultatul a fost incantator. Am incercat si cu cacao si nu mi-au placut la fel de mult. Aici a fost un risc sa nu se lege bine compozitia, dar rezultatul este surprinzator in combinatie cu ciocolata neagra; pana sa o adaug peste biscuiti si nuci, semana cu o ciocolata cu cafea si cereale topita.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails