miercuri, 17 februarie 2010

Salata calda de cartofi si sfecla

Alison, o doamna foarte speciala, cu ale carei gusturi sunt de foarte multe ori pe aceeasi lungime de unda, a avut o initiativa extraordinara: cat mai multe retete de salate. Daca se poate, una pe zi. Eu, mare amatoare de salate, si asta nu pentru ca sunt la moda, am salutat ideea. Din pacate, nu pot s-o onorez mereu, dar promit sa ma straduiesc mai mult. Va propun o salata simpla, dar foarte gustoasa. Si, da, chiar daca are cateva cubulete de sfecla, putem face abstractie de asta si sa o incadram la zi de Amidonuri la dieta.
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Va trebuie:
2-3 cartofi cu coaja rosie
2 fire de ceapa verde
1 sfecla rosie mica fiarta sau coapta in coaja
sare, piper proaspat macinat
1 cm de radacina de hrean rasa
1 lingura otet (de kombucha folosesc eu!)
1 lingura ulei de masline


Cartofii se curata si se taie in cubulete potrivite si cat mai egale. Se pun in vasul de fiert la aburi.









Eu nu am un aparat din acela sofisticat, ci un dispozitiv din doua vase de inox si un capac cu o supapa mica. In vasul care se pune pe flacara se pune apa, in asa fel incat sa nu intre in contact cu cel de deasupra, care are o sita. In cel de deasupra se pun legumele sau carnea care se doreste a fi fiarta la abur, se pune capacul si se lasa sa fiarba pana sunt gata. Se poate controla cu usurinta stadiul de fierbere si se face la foc mic spre mediu. Deci este foarte practic!










In 10 minute cartofii sunt suficient de fierti, gustosi si nu se zdrobesc.
Separat se curata (cu manusi!) sfecla si se toaca mici cubulete. Daca a fost fiarta, se lasa la scurs in sita.










Intr-un castronel se amesteca hreanul ras, otetul, putina sare si uleiul de masline, amestecand bine ca sa se creeze un dresing.










Cartofii fierti se lasa sa se racoreasca putin fara capac.










Se taie partea alba de la cele doua fire de ceapa verde in feliute subtiri in diagonala. Se pun intr-un vas, iar deasupra se pun cartofii fierti si dresingul, scuturand sa se amestece si sa se patrunda de gusturi. 









Se aseaza in salatiera sau pe farfurii pentru a fi servita, se pun cubulete de sfecla si cozile verzi de ceapa tocate fin, tot in diagonala. Rostul acestui sistem de taiere nu este doar aspectul, ci si absorbtia lichidelor, isi dezvolta gustul mai rapid.









Este superba si este buna calda inca. Este ciudat, dar acea cantitate de ulei este suficienta si legumele sunt foarte gustoase fierte la abur (si sfecla!).
Mie mi s-a parut ac este insuficient de picanta, asa ca am pus si piper proaspat macinat si ceva fulgi de chili rasniti.










Se face repede, este gustoasa, satioasa... ce sa mai spun in favoarea ei?
Incercati!!!



9 comentarii:

  1. Elena, arata tare bine combinatia de culori, de gusturi e clar foarte buna! Mi-ai atras atentia cu ziua de amidonuri, recunosc ca nu stiu dieta Rina, si orice dieta am incercat a tine ma obliga sa renunt aproape definitiv la fainoase. Sunt permise in dieta asta? Au vreun impact negativ asupra curbei de scadere in greutate? Te intreb pentru ca imi este foarte greu sa pun laolalta si regulile de post si cele de scadere in greutate, rezultatul fiind de cele mai multe ori infometarea in zilele de post :(

    RăspundețiȘtergere
  2. La mine, sub eticheta Diete gasesti niste informatii pe scurt despre dieta si am si un material in format electronic; daca te intereseaza cateva informatii, trimite-mi un mail pe bucatariaelenei@gmail.com.
    Da, la acdasta dieta sunt permise foarte multe lucruri, dar secretul sta in modul de a le combina. Seamana cu Montignac, dar nu chiar. Are grupe de alimente care nu se pot combina si alimente care se pot consuma oricand. Da, se pot consuma cartofi, orez, paste, dulciuri. Este o limitare de cantitate (mi se pare rezonabil!), dar nu se masoara in 2-3 feliute de cartofi sau in 3-4 boabe de orez! Deci, la ziua de amidonuri pot manca orice preparat care sa contina cartofi, fasole, mazare, orez, grau, soia - deci legume care au carbohidrati dar si foarte bogate in amidon. Exceptie fac pastele de orice fel si faina, care formeaza grupa separata. Cum si proteinele fac o grupa separata. Dar, salata verde, rosii, ardei gras, castravete, varza, ciuperci, dovlecel, vanata se poate conduma in orice zi.
    M-am pornit, scuze. Dupa cum am spus, daca nu te multumeste ca informatie ce gasesti la Diete, astept mail si te informez cu placere.
    O zi buna, Bunny!

    RăspundețiȘtergere
  3. Uau...arata intr-un mare fel...gustos...!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. buna ,elena!salata ta este super,si eu am facut cu cartofi zilele trecute,in combinatie cu avocado insa .dar combinatia cu sfecla trebuie sa fie foarte,foarte buna,am sa o incerc neaparat!
    si iti multumesc mult pentru ca esti mereu buna cu mine!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mersi de apreciere, Ana-Maria!

    Alison, tu esti maiastra la salate, asa ca sunt curioasa de impresia lasata de asta cu sfecla rosie. Oh, n-ai de ce sa-mi multumesti, imi place sa apreciez lucrurile bune sau grozave intalnite.

    O zi buna va doresc, doamnelor!

    RăspundețiȘtergere
  6. Salata arata tare bine si eu o fac dar obligatoriu cu ceva cărnita in ea sau alaturi!
    O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  7. Oh, Mariana, daca nu tii nici o dieta, este o garnitura perfecta. O seara placuta si tie!

    RăspundețiȘtergere
  8. Elena, iti multumesc tare mult ca ti-ai facut timp sa imi raspunzi, ma voi uita pe sectiunea de dieta si daca mai am nelamuriri iti trimit mail. Multam fain!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails