sâmbătă, 6 februarie 2010

Paine integrala updatata!

O sa va intrebati de ce insist pe acest produs - painea. Pai, la dieta se consuma putina paine si, de obicei, se recomanda cea integrala sau neagra. Este mai dietetica, mai sanatoasa, chiar si pentru cei care nu tin dieta. V-am mai spus ca ma tot chinui sa gasesc o reteta care sa corespunda gusturilor mele si sa o pot recomanda altora din toata inima. La cea pufoasa am facut niste corecturi, in urma unor sugestii pertinente, si am inlocuit zaharul cu mierea si drojdia uscata cu cea proaspata. Dar, are un defect major: este migaloasa, ai nevoie de timp si ceva indemanare ca sa fie gustoasa si pufoasa. Acum ceva vreme am descoperit reteta de paina rapida si am facut incercari, dar nici una nu m-a multumit. Probabil este chestia cu intalnirea providentiala. La Narnia pe blog este o reteta rapida, incercata de ea cu faina integrala cu seminte care mi-a insuflat dorinta de a mai incerca. Si am trecut la fapte, aducadndu-mi aportul minor la unele "chestii-cu-trestii", adica in puncte neesentiale. Multumesc mult, Narnia.
Aceasta reteta este, CU MODERATIE, pentru zilele de Proteine si Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Aveti nevoie de:
180 g faina integrala de grau
50 g faina integrala de hrisca
50 g faina integrala de secara
1 lingurita rasa de sare
1 lingurita rasa de bicarbonat de sodiu
1 lingurita de miere
250 g iaurt grasime de cel putin 4%, mai consistent, nu apos
1 ou
ceva masline, dupa gust
1 lingura seminte de in


Am pus intr-un vas sarea, mierea, oul si iaurtul. Faina am amestecat-o bine cu bicarbonatul.
 








Am amestecat bine si am adaugat faina, cate putin, frecand energic, asa cum sugereaza Narnia. Se produce inceputul reactiei dintre agentul de crestere - bicarbonatul de sodiu - si acidul - iaurt. La sfarsit am adaugat maslinele tocate.

















Aluatul format se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Hartia o umeziti si o stoarceti ca pe o carpa si apoi o aranjati in tava. Dati forma aluatului, care este molcut - dar asa trebuie sa fie! - cu lingura umezita, neteziti si presarati semintele de in. Nu se lasa la dospit!


















Se pune in cuptorul incins, la temperatura medie circa 35 de minute. In cuptor, puneti dedesubt si un vas cu apa. Trebuie sa fie rumena cand e gata. Eu n-am facut verificarea cu ciocanirea - sa sune a gol! - pentru ca am vrut sa fie cu coaja subtire. De aceea am pus vasul cu apa in cuptor. 
Cam asa arata:


















Si pe gratar, la racit:


















Si, ce sa va spun, foarte pufoasa! Surprinzator de pufoasa si de gustoasa!


















Se acopera cu un prosop curat pana la racire completa. Apoi se foloseste cate putina la dieta, asa ca pot manca si ceilalti Se va termina repede, dar cum nu dureaza mult se poata face alta - proaspata!


















Este... bestiala si de-acum nu mai fac decat asa!


11 comentarii:

  1. Mmm..arata grozav painea ta. Cred ca e minunata pentru ziua de carbohidrati (zi in care ma aflu si eu).
    O sa caut si eu prin magazine cele 3 tipuri de faina.
    Seara buna

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar este bestiala si arata foarte apetisant...Faptul ca se termina rapid , orice bunaciune facuta , ma enerveaza si ma bucura , totodata...is Canuta Om Sucit , ce mai?!:))))
    Oricum, dieta-nedieta...nu conteaza , o felie as servi si eu , cu pofta!Ne dati , ori nu ne dati?:))))

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte fain ti-a iesit, Elena. Multumesc ca ai incercat-o si mai ales ca mi-ai amintit de ea. N-am mai facut de ceva vreme si noua ne place mult, mai ales cu masline.
    Un sfarsit de spatamana linistit !

    RăspundețiȘtergere
  4. Ilsa, bun venit pe aici. Faina gasesti la magazinele naturiste. O seara buna si tie si felicitari pentru pagina ta de suflet!
    Ana-Maria, cum sa nu dau o felie? Mai fac numa-numa daca se termina. Dar pana la Timisoara ingheata. Lasa, tu si puiuta Luana v-ati dragalit si ati papat ceva dulce. Am vazut eu! O duminica minunata langa cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Narnia, multumesc, chiar a reusit minunat. Gustoasa, pufoasa, ceea ce nu ma asteptam de la fainurile integrale folosite. O duminica placuta!

    Federica, ha anche un profumo speciale, soprattutto in combinazione con tutta la miscela di farina. Un grande Domenica vicino a quelli amati!

    RăspundețiȘtergere
  6. trimite si la mine o felie! m-am mutat la casa noua si suntem in santier, inca nu am bucatarie....mi-e dor sa gatesc ,ne comandam mancare gata facuta, sau mancam mezeluri....azi o buna prietena mi-a trimis o oala cu ciorba....e greu dar sa dea Domnu sa treaca cat de repede! am zis ca poate cu santierul asta o sa slabim si noi..dar cred ca e invers, mancam prea multe porcarii:))))asa ca pana am sa pot gati, ravnesc la bunatatatile altora, verific ce face fiecare bun si as intinde mana si as lua de la fiecare cate ceva! elena draga eu am vrut sa zic ca-mi place cum arata painea ta....dar am inceput cu altele, fiecare cu ce-l doare! un weekend placut si spor la dieta:))pup

    RăspundețiȘtergere
  7. Just me, ce ti-as trimite o painica intreaga! Tu ma ajuti si eu sa nu te ajut? Dar, cred ca nici avioanele nu decoleaza, la ce viscolas este in Bucuresti! Asa ca o painica virtuala te rog sa servesti!Si ce daca sunt la dieta? O felie este necesara. Eu sper sa terminati repede cu santierul si sa fie asa cum iti doresti.
    O duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
  8. Frumoasa paine, Elena! Si eu fac ceva asemanator, tot cu amestec de fainuri, dar la masina (sunt lenes cand vine vorba despre framantatul aluatului), cu masline, ceapa calita si seminte.
    Ai incercat vreo varianta cu ceapa calita? Este surprinzator de dulce si de gustoasa, de loc grea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Oh, o sa incerc si cu ceapa. Daca spui, sunt sigura ca e buna. Mi-am propus sa fac si cu nuci. Dar ca mecanism, raman la acest mod de preparare, deocamdata. E singurul mod de preparare care m-a multumit la acest gen de fainuri. La faina alba, este alta poveste. Multumesc pentru sfat, Radu!

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte buna ,Elena.
    O zi si o saptamana excelenta!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails