duminică, 21 februarie 2010

Hummus

Hummus - un sos care se poate constitui in antreu sau garnitura. Este un aliment popular in tot Orientul Mijlociu, si pe masa saracilor, dar si pe cea a celor avuti. Cum sunt multe dispute privind cand si cum a aparut, n-are sens sa pierd timpul cu astfel de pareri. Eu l-am descoperit, ca si gust, acum vreo 6 ani. Sa va arat cum il fac, adaptat la dieta, fara a intra in amanunte privind variante ca garnitura.
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Aveti nevoie de:
250 g naut boabe uscate
1 lingura si 1/2 ulei de masline
1 lamaie - zeama
2 -3 catei de usturoi
1 lingura de menta proaspata tocata
sare, piper proaspat macinat
2 lingurite pasta de susan (tahini)
1 lingurita boia dulce sau iute dupa gust


Nautul se pune la inmuiat in apa calda vreo 2-3 ore si apoi se curata de cojite si se pune la fiert circa 40 de minute, din momentul inceperii fierberii, la foc mediu. Boabele se scurg de lichid si se lasa sa se raceasca.









Usturoiul se zdrobeste bine cu putina sare, iar menta se toaca marunt.

















In vasul de la blender se pun boabele de naut, usturoiul, menta, sare, piper, zeama de lamaie, 2 linguri ulei de masline si 30 ml apa rece.









Se mixeaza amestecul intens cateva minute, ca sa rezulte o pasta moale. Daca va place mai acru, ca si gust, nu adaugati apa din start, ci numai dupa 1 minut de mixare a amestecului, ca sa puteti adauga mai multa zeama de lamaie ulterior. 
Se aseaza pe un platou si se decoreaza dupa placerea fiecaruia. Cea mai uzuala este prin crearea unui model oarecare si picurarea restului de ulei in striurile create. Pe margine se presoara boia dulce sau iute. Eu am pus o pulbere de ardei iute si dulce, creata de mine din ardei uscati. Se poate pune si ceva verdeata, dar nu este cazul sa exagerati.










Mie imi place mai acrisoara si picanta, iar menta ii da un aer fresh si o aroma deosebita se dezvolta, simtind doar vag papilele gustative un aer oriental. Nu puneti prea multa!










Eu am consumat cu niste baghete texturate de secara, luate din Kaufland. Superbe!
Concluzia? Incercati aceasta varianta!


11 comentarii:

  1. Sub nume, nu prea imi puteam inchipui ce ar fi. Suna, foarte sanatos. O duminica placuta! Cami

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult Cami, si pentru vizita si pentru urare. Si eu iti urez sa ai o duminica placuta langa sotul tau!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mmmm ce pofta mi-ai facut! Suna delicios...merge si fara menta? char ma gandeam zilele acestea sa caut o reteta de humus! :)
    Multumesc si o sa o prestez saptamana aceasta sigur!
    O duminica faina in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  4. Oh, merge si fara menta, merge cu putin iaurt in loc de apa (dar nu mai este de post!)... Sunt multe variante, dar putina menta ii da un pic de nota de fresh, nu se simte.

    RăspundețiȘtergere
  5. Hummusul este preferatul meu!Inca nu l-am preparat eu...dar am de gand!
    Aici il cumparam gata facut, cu diferse adaugiri, ardei iute, usturoi copt..etc,etc.
    O sa incerc si eu reteta ta!Pentru ca nimic nu e mai bun si mai sanatos decat mancarea facuta in casa!
    Salutari si numai ganduri bune!

    RăspundețiȘtergere
  6. Oh, e mult mai bun si mai sanatos facut acasa! Eu il consider pe acesta un fel de baza, in care mai pun, dupa chef, ce mai doresc: fie ardei iute tocat, fie putin iaurt, fie putina ceapa verde...
    Multam de vizita si salutari peste ocean!

    RăspundețiȘtergere
  7. Fuarte frumuasa prezentarea!
    I-mi place si mi-e fuarte mult, de mult i-l prepar dar eu i-i spun pateu de naut.
    Anca odata te felicit i-mi place cum la-i pus pe platou!

    De asemeni i-ti multumesc multumesc pentru vizita si comentarii,i-mi face o mare bucurie cand l-e citesc.
    Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  8. Daniela, venind de la tine laudele, ma faci sa rosesc. Multumesc si eu pentru cate lucruri grozave descopar la tine... invat lucruri noi despre o alimentatie cu care vreau sa ma familiarizez - cea raw, si despre hrana sanatoasa. Te admir ca ai timp pentru toate acestea, ca promovezi alimente sanatoase si ca-ti cresti puiutii in acest mod.

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga mea Elena,ne lipsesti pe forum!Stiu ca ai motive intemeiate...dar ne e dor de tine!
    Eu sa stii ca te citesc aproape in fiecare zi,chiar daca o fac pe tacute...Acum insa,vazand ce fel arata humusul preparat de tine nu m-am putut abtine sa nu iti zic din suflet FELICITARI!!!Tu stii ca eu sunt o mare amatoare de humus ,iar felul in care arata acesta(gustul sunt convinsa ca e divin!) ma face sa imi aduc aminte cu placere de vremurile acelea dragi mie(si tu stii la ce ma refer!)...
    Felicitari pentru tot ce faci!Esti o femeie deosebita si meriti laude!
    Te pup si succes in continuare!
    Magda

    RăspundețiȘtergere
  10. Surpriza, surpriza, Magda!!!!! Ce ma bucur ca te uiti pe aici. Da, sper si eu ca azi sa se rezolve. S-ar putea ca mai pe seara sa pot sa intru pe forum sa vad ce ati mai facut voi si sa mai vorbim. Inca nu stiu precis... dar mi-e asa de dor de voi!

    RăspundețiȘtergere
  11. este delicios....nemaipomenit de bun, cam tot asa il fac si eu, alternez cand coriandru cand menta. Al tau arata in mare fel.Pupicei dragi

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails