duminică, 27 septembrie 2015

Un fel de tarta inspirata de Yotam Ottolenghi


Acum cateva zile am vazut un episod dintr-o emisiune de pe Paprika in care Yotam Ottolenghi prezenta cateva din retetele pe care le-a publicat deja intr-o carte dedicata calatoriei sale in Israel. Nu e prima, il urmaresc cu placere, am mai facut retete inspirate de el si ma incanta modul cum improvizeaza sau adapteaza unele retete. De data asta a fost invitat de un chef cu idei novatoare din Ierusalim sa pregateasca ceva impreuna. Nu mai pierd timpul, dar am ramas cu impresia ca se simtea depasit si a vrut sa impresioneze si atunci si-a dat silinta sa foloseasca produsele locale, sa le puna in valoare dar si sa riste sa faca un preparat care sa nu-l multumeasca pe deplin. Cei carora le place sa fie inventivi ma vor intelege mai bine la ce m-am referit. Mie combinatiile mi s-au parut surprinzatoare si am zis ca nu am nimic de pierdut daca incerc. Am trecut la fapte si singurele schimbari aduse retetei sunt inlocuirea cimbrului cu cimbrisorul - desi si el a folosit un soi de cimbru care nu e cel comun din gradinile noastre - si smochinele le-am inlocuit cu prune. Stiu ca nu suporta comparatie cele doua fructe, dar a fost ca un vis oriental totul... Putin cam la limita, dar o bucatica s-ar preta in ziua de Carbohidrati la Dieta Rina in loc de prajitura. Totusi, mai bine ati evita!

COMBINATII NEPERMISE LA DIETA RINA
Va trebuie pentru o tava de 33 x 23 cm:
aluat de challah din cantitatile folosite aici, dar din care o sa va rezulte si o chifla
800 g de prune (atat am avut eu, dar puteti pune si mai inghesuite, deci cam 1 kg)
cateva ramuri de cimbrisor (sau cimbru)
4-5 frunzulite de menta
150 g branza de capra
80 g branza camembert
80 g crema de branza
50 g zahar brun
ou batut cu putina apa pentru uns marginile
seminte de susan de presarat

Aluatul dupa ce a dospit, l-am scos pe planseta, l-am framantat foarte putin cat sa scot aerul, apoi am oprit cam un pumn de aluat ca sa fac snurul de pe margine. Restul l-am intins pe planseta infainata in foaie de marimea tavii, groasa cam de 5 mm. Cu ajutorul vergelei infainate am transferat foaia in tava pe care am pus foaie de copt umezita si stoarsa bine. Apoi am modelat snurul de pe margine.


Branzeturile le-am zdrobit grosier cu furculita si le-am amestecat cu menta tocata si o ramurica de cimbrisor. Apoi le-am intins peste foaia din tava in strat uniform. 


Prunele le-am taiat in jumatate si le-am scos samburii, apoi le-am insirat cu taietura in sus ca tiglele pe casa, cat mai des pentru ca se vor mai micsora la copt si aluatul va creste. Am presarat zaharul brun peste prune si am adaugat restul de ramurele de cimbrisor peste tot. Am uns cu ou batut marginile si am presarat seminte de susan. Am pus tava la mijloc, in cuptor preincalzit la 200 de grade.

Atentie!!! Dupa 10 minute am scos tava, am uns din nou marginile din nou cu ou batut si am presarat seminte de susan si am dat tava la copt la foc mai mic, de circa 180 de grade, cam 20-25 de minute pana se rumeneste frumos pe margini.

Nu va pot explica ce arome s-au degajat in bucatarie si pe scara - da, am lasat ca o sadica ce sunt usa intredeschisa ca sa iasa mirosul afara! 

Testul, pentru ca a fost un test mare pentru mine, a fost o reusita chiar daca nu au fost smochinele care sa intregeasca visul meu oriental!

Excelenta ca texturi, nu exagerat de dulce - sper ca ati remarcat ca nu am pus zahar sau ou in branzeturi - usor caramelizata deasupra si aromata...
Sper ca v-am convins!


4 comentarii:

  1. Foarte curioasa is de gustul ei.Arata excelent.
    Te pup si-ti doresc o saptamana excelenta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ivonne, este grozava, dar trebuie incercata. Daca citesti e mai greu sa-ti imaginezi gustul, dar eu am avut norocul sa vad cum o facea la tv. Curioasa cum sunt, mi-am zis ca trebuie sa incerc. Cand a inceput sa se coaca nu-mi dadeam seama a ce miroase peste tot, adulmecam si incercam sa ghicesc ce faceau vecinii :)))) De aia am si deschis usa de la intrare sa se disperseze aromele ca-s racita si nu aveam chef sa stau cu toate geamurile deschise. Multumesc de urari si tie numai bine!

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Multumesc, dar cel mai corect indemn este sa fie incercata ca gusturile difera. Eu sunt circumspecta, dar curiozitatea ma doboara asa ca mereu imi testez gusturile. Am fost surprinsa cat de speciala e si nu regret decat lipsa smochinelor. De data asta, pentru ca nu am voie, 80% din tarta a fost donata in scopuri extrem de umane si a bucurat o familie :)

      Ștergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails