Ideea asta mi s-a conturat rapid cand am constatat dupa privitul pe Facebook ca sunt o groaza de bunatati si ca mi-e pofta de ceva dulce. Prietena mea, Geta Cipaianu a postat o reteta de guguluf cu tahini ca raspuns la o provocare si atunci am zis: asta e, fac si eu ca nu e nimic complicat! Da, dar... Frumos e cand te loveste pofta sa ai si ingredientele in casa. Cand am constatat ca iaurt nu este si Lidl e dureros de departe pentru comoditatea mea duminicala, ca tahini nu am decat pentru compozitie dar nu si pentru glazurat, mi-am zis ca nu merita sa masacrez reteta. Da, dar atunci ce e de facut? Ok, am sa incerc sa adaptez reteta la ce am si in loc de tahini sa pun unt de arahide iar in loc de iaurt niste smantana. Am avut o scurta ezitare avand in vedere combinatia si ca e cam mult si unt si smantana de 20% grasime, dar am decis ca mersul mai departe s-ar putea sa aduca ceva bun de gustat, chiar daca pentru dieta va fi o bomba calorica! Deci, nu faceti ca mine daca vreti sa slabiti sau sa va mentineti silueta! E un desert foarte gustos, neasteptat de pufos, dar nu va ajuta la datul kilogramelor jos in veci! Sa zicem ca ar fi permis un guguluf din asta mititel in ziua de Carbohidrati, dar e cam exagerat...
COMBINATII NEPERMISE LA DIETA RINA
2 oua mari (63-65 g)
150 g zahar
125 g smantana de 20% grasime (da, am cantarit-o, deci e in grame!)
100 g unt topit (nefiind pentru o crema, am pus din cel de 65% grasime)
170 g faina
5 g praf de copt
65 g unt de arahide (da, am cantarit pasta!)
pentru glazura
50 g ciocolata cu 75% cacao (sau de care va place, dar daca e cu lapte, puneti mai putin unt)
10 g unt
2 linguri ulei
putin unt moale pentru uns formele (nu merge cu ulei, ca nu se formeaza randurile frumos)
fructe de padure mici congelate sau proaspete
frunzulite de menta
Deci, nu e mare tehnologie daca aveti un robot sau mixer din cel cu bol. Am pus zaharul si ouale in bol si le-am mixat la viteza mare.
Am adaugat smantana si untul de arahide in timp ce mixerul lucreaza.
Apoi am adaugat untul topit si faina amestecata cu praful de copt, alternand si punand gradual ingredientele.
Am uns formele cu unt moale si am pus compozitie in fiecare. Cum nu am avut inspiratia sa-mi iau doua seturi din formele astea de silicon - tentata fiind de unele in aceleasi culori de tarta, dar tot asa micute - am mai pus in 3 forme de unica folosinta (unse si acestea).
Am pus formele pe o tava si le-am pus la cuptor, in cuptor neincalzit, dar care sa functioneze pe mic sau mediu, deci temperatura nu trebuie sa depaseasca 180 grade. Daca e un cuptor electric, puneti pentru 10 minute la 160 si apoi cam 20 de minute la 180 grade. Ar trebui sa fie de ajuns, dar culoarea usor aramie de pe margini si testul scobitorii ar trebui sa va lamureasca.
Le-am scos pe un gratar sa se raceasca putin si sa le pot scoate din forme. Dupa ce le-am scos, le-am rasturnat pe cele din formele de guguluf pe gratar sa se raceasca aproape de tot.
Glazura am facut-o punand toate ingredientele intr-un vas potrivit la foc mic si amestecand mereu pana se topeste ciocolata. O turnam fierbinte peste mini gugulufi si decoram cu fructele de padure si cu frunzulitele de menta.
Ce ziceti de gugulufii astia, sunt draguti nu?
Cam asta este tot, nu e nici un secret sau vreo chestiune delicata daca va cunoasteti cuptorul. Aveti destul de repede un desert pufos, gustos si... neindicat la dieta!
Pare delicios, am sa incerc si eu reteta ta
RăspundețiȘtergere