sâmbătă, 16 noiembrie 2013

Ziua internationala a mamaligii sau "Mamaligari din toate tarile uniti-va!"

Dupa experienta cu Ziua internationala a ciulamalei - vezi aici ce si cum - am zis mai multi dintre participanti ca ar trebui sa repetam experienta si sa invadam blogurile "de nivelul ciulamalei" si cu mamaliga romaneasca de rigoare. Si nu numai, chiar si facebook-ul!!! Ca unii dintre noi asteptam de pomana sa explodeze odata mamaliga sau sa le aterizeze unora in fata ca sa se trezeasca la realitate, asta este o alta discutie. Acuma, daca ati avut suficienta rabdare sa cititi ce ne-a motivat prima data, o sa intelegeti ce importanta este astazi mamaliga. Deci, mamaliga sa fie!
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
 Va trebuie pentru o singura portie(deci va orientati, dupa cati doritori aveti!):
250 ml apa
65 g malai obisnuit, nu instant
2 ciuperci
3 catei de usturoi
1 lingura de marar verde tocat marunt
sare, piper proaspat macinat
2 lingurite ulei de masline
ceva fulgi de chili daca va place picat

Apa cu putina sare se pune la incalzit in tuci. Apropo, eu am unul mai potrivit ca marime, cu o coada ca de tigaie, care pe la noi se numeste "ceaunita". E foarte practic. Cand fierbe punem tot malaiul si amestecam energic cu un tel. Se lasa sa fiarba cam 20 de minute la foc mediu, pana fierbe malaiul, miroase placut a copt si se desprinde usor de vas.




Se rastoarna pe o planseta cu folie alimentara si se amesteca in ea usturoiul zdrobit bine si mararul tocat. Se acopera tot cu folie si se preseaza uniform ca sa se formeze un strat bine definit. Se lasa cam 5 minute sa se ogoiasca si sa ramana ferm.

Intr-o tigaie se pune uleiul si se "coc", adica nu se prajesc la foc iute ci mediu, ciupercile curatate, feliate si condimentate cu sare si piper.



Se monteaza turnuletul de mamaliga, desfacand folia si decupand cu o forma discuri de mamaliga. Eu am pus 3 unul peste altul, iar intre straturi, feliile de ciuperci



O ramurica de marar si ceva fulgi de chili, dupa gustul fiecaruia intregeste o cina.

Sper sa va placa propunerea mea. daca nu, aici mai aveti una.

Si acum blogurile participante la distractia asta, in ordinea in care au raspuns "da" :
www.retetelemeledragi.com
www.caietulcuretete.com
http://aromeculinare.wordpress.com/
http://panseluta-violet.blogspot.ro/
http://bucatearomate.blogspot.ro/
http://saffronanddates.blogspot.com
http://liligospodini.blogspot.ro/
http://culoaresisavoare.blogspot.ro/
http://prajituri-torturi-dea.blogspot.ro/
http://www.retetedesuflet.ro/
http://prajituricisialtedulciuri.wordpress.com/
http://iulianaflorentina.blogspot.it/
http://sisterskitchen.ro/
http://disturbinglydelicious.ro/
http://aromeinbucatarie.blogspot.ro/
http://gustolandia.ro/
http://tastyfast.blogspot.no
http://pasiunesiculoare.blogspot.de/
http://savoareabucatelor.blogspot.ro/
http://www.retetecalamama.ro
http://merisor67.blogspot.ro/
http://www.bucatareselevesele.ro/
http://cozinhaderamona.blogspot.ro/
http://www.secretelebucatarieinoastre.com/
http://www.bucatarialuiradu.com
http://nicuvar.wordpress.com/
http://aphextwinz.wordpress.com/
http://www.pofta-buna.com/
http://tarabucatelor.ro/
www.simplusibun.ro
http://luciangavrila.ro
http://uicamihai.blogspot.ro/
http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.ro/



18 comentarii:

  1. Tot o mamaliga in straturi am facut si eu, dar cu branza si cu sunca. Cu ciuperci cred ca este si mai buna. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place mamaliga ta , se vede ca esti o maiastra !

    RăspundețiȘtergere
  3. Simpla, dar atat de gustoasa. Bravo, Elena.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce aranjare frumoasa! Imi place mult!

    RăspundețiȘtergere
  5. arata fenomenal...si gustul cred ca e pe masura!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce-mi place turnuletul tau de mamaliga. Minunat, Elena. :*

    RăspundețiȘtergere
  7. Tare-mi plac ciupercile, asa ca mamaliga asta e fix pe gustul meu!

    RăspundețiȘtergere
  8. O prezentare de nota 10, bravo! Eu am chiulit ca m-a dat lenea afara din casa zilele astea, dar ma bucur cand vad ce ati facut. Imi place ideea, la multi ani de ziua internationala a mamaligii! Cu spiritul sunt alaturi de voi, cu mamaliga nu prea, ca am ratat ocazia :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Din pacate, ieri am avut foarte putin timp net si in salturi, iar azi am fost plecata toata ziulica, asa ca nu am raspuns la toate aceste mesaje, deci o fac acum din toata inima si cu bratele deschise catre toata lumea: MULTUMESC FRUMOS!

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte bine arata!! Si eu tot cu ciuperci am facut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, am trecut si pe la tine, n-am rezistat sa nu le vad pe toate! Grozava alegere cu mamaliga a mai fost...

      Ștergere
  11. Bine, si inafara Tara Romaneasca si Moldova cine mai face mamaliga de ne permitem sa spunem uniti-va tari ale mamaligii?
    Sunt tare curios cu ce inlocuiesc alte tari mamaliga, germania am inteles ca o inocuiesc de cele mai multe ori cu castofii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite imi permit! Si daca esti atat de curios, poate ar fi bine sa remarci ca am zis "mamaligari din toate tarile uniti-va!" Deeeeci, m-am adresat mamaligarilor, nu tarilor ca atare care au sau nu in gastronomia lor mamaliga, romanilor de pretutindeni care duc dorul mamaligii. Uite, intre cei care au raspuns - sunt in lista de linkuri - e o doamna in Dubai pentru care a fost o mare problema sa procure ingredientul. Asta era ideea generala, ceva ce ne uneste chiar daca ne despart mari, oceane, continente.

      Ștergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails