luni, 28 octombrie 2013

Sriracha sauce - o placere noua si o provocare


Imi place picant! Da, am momente in care imi place sa mananc foarte picant, altadata medium picant sau doar usor picant. Cu acest sos a fost vorba de o provocare. Da, am mancat, imi place culoarea si gustul dar nu m-as fi incumetat sa fac fara ajutor. M-a ajutat o amica si acest loc. Acuma nu dati cu batul ca m-am apucat de asa ceva desi am vreo doua retete ale mele de sos picant si aproape fiecare blog pe care-l cunosc are o propunere. Mi s-a parut interesant procesul tehnologic, dar... nu e pentru cei slabi de inger. Daca sunteti sensibili, va trebuie ochelari de protectie, manusi si masca! Eu n-am avut nevoie, dar nu este confortabil de preparat acest sos. Atata doar ca merita efortul.
Aceasta reteta este pentru oricare din primele trei zile de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
400 g ardei iuti rosii (neaparat rosii!) curatati de cotoare si tocati cu tot cu seminte
2 lingurite sare grunjoasa pline cu varf
4 linguri zahar brun
4x4 catei de usturoi tocat
2x 80 ml apa
125 ml otet alb de 9 grade

Ardeii pe care i-am avut eu nu sunt cei folositi in acest sos si nici nu stiu daca se gasesc proaspeti pe la noi. In orice caz nu i-am vazut eu! In Ungaria sigur i-as fi gasit, dar asa pretext pentru o plimbare la Budapesta? Deci, am folosit patru feluri de ardei iuti rosii. Din cei rotunzi (care in teorie se pot umple dar ai mei erau de nefolosit la asa ceva), la care am eliminat o parte din seminte pentru ca erau foarte multe, din cei in forma de stea, din cei mici si ai dracului de iuti si din cei obisnuiti.

I-am spalat, taiat cotoarele si tocat ca sa fie mai usor de blenduit. 

Eu i-am maruntit cu un mixer vertical in doua etape, cate 200 g ardei, 1 lingurita sare, 2 linguri zahar, 4 catei de usturoi tocati si 80 ml apa. 


Tot ce a rezultat, in ambele etape, a incaput intr-un borcan de 820 ml, pe care l-am lasat la fermentat, cu un capac pus doar cat sa nu cada ceva in borcan. In functie de cat e de cald se lasa 4-5 zile. Trebuie doar sa faca bule usor cand dati cu dosul lingurii peste suprafata amestecului, nu sa miroase a acru!

Peste acest timp, puneti din nou in blender (eu am folosit iar mixerul vertical) toata compozitia si otetul, mai dati pulsuri cam un minut sa se amestece bine de tot.


Acum incepe treaba cea mai migaloasa, trecerea amestecului prin sita, folosindu-ne de o lingura pentru a presa bine, sa se curate cat mai mult pulpa si sa ramana pielite aproape uscate si seminte. Pentru ca in aceasta perioada a fost racoare la mine in bucatarie cred ca merita sa stea inca 1-2 zile, ca sa se curete tot de pe pielite, dar mi-a fost teama sa nu fie prea fermentat.


Lichidul rezultat se pune la fiert, la foc mediu pana scade aproape la jumatate. Se ia spuma, ca la dulceata, si se are grija pentru ca avand zahar va avea tendinta sa se caramelizeze.


Consistenta este a unui bulion mai subtire. Uite ce culoare frumoasa!!!

Se pune in sticla(sterilizata) cu capac ermetic inchis fierbine. Se acopera si se lasa sa se raceasca apoi poate fi folosit. A rezultat aproximativ 250 ml.

Este excelent!Este genul acela de iuteala cand simti ca-ti amorteste limba si da un "je ne sais qoi" la preparat, fie el un antreu care se preteaza, pana la o friptura. In fine, la ce va place sa adaugati un gust picant placut. Nu va lasati inselati, se consuma in picaturi pentru ca e foarte iute!


In rest, nu va mai spun nimic. Incercati!

7 comentarii:

  1. Ce imi place ce a iesit! Asemanator cu pasta Eros Pista,zaharul brun si usturoiul cred ca face diferenta. Trebuie sa incerc si eu :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adina, e diferenta in primul rand de gust. Apoi si de la faptul ca se face prin fermentare usoara, ca sa fie utilizata toata pulpa ardeiului iute, care se stie ca nu e foarte carnos. Apoi, poate tu ai posibilitatea sa gasesti soiurile descrise in linkul pe care l-am pus. Acolo este un clip video si arata ce fel de ardei sunt recomandati. Nu cred insa ca ce am folosit eu a alterat gustul original, poate doar gradul de iuteala. Eu m-am declarat foarte multumita de rezultat.

      Ștergere
  2. Mama a facut ceva de genul asta. Nu stiam ca se numeste asa. Anul viitor o sa incerc si eu :) Multumesc pentru idee!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum am spus, mai am si eu vreo 3 retete pe care le fac uzual si nenumarate alte idei notate, dar acest sos are un proces tehnologic diferit si se simte la gust. Trebuie incercat ca sa-ti dai seama de diferente si sigur merita de aflat daca ti se potriveste gustul lui.

      Ștergere
  3. am gustat o picatura. Ufff ce mai frige ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Brandusa, s-a racit dar tot "frige", numai ca intr-un sens diferit. Stii cum se simte piperul de Sichuan, printr-o amorteala a limbii, nu? Ei, cam la fel e si cu sosul asta, numai ca mult mai iute. Dar cam asa se simte... Trebuie incercat de fiecare si de vazut daca i se potriveste. Eu fost incantata la propriu de ce a iesit.

      Ștergere
  4. Sunt fan al șocurilor iuți. Am făcut reteta dvs.si sosul a iesit foarte bun. Multumesc pentru reteta

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails