marți, 15 octombrie 2013

Tocanita de ciuperci la "Provocarea secreta"


Tocanita asta mi-a ramas pe retina de cum am vazut-o. De ce? Mi-a adus aminte de copilarie, de faptul ca-mi plac mult ciupercile de padure si ca le duc dorul pentru ca rar apuc sa mai culeg. Cu riscul de a interveni in originalitatea retetei n-am rezistat si am adaptat-o putin. Deci, provocarea aceasta, pornita de la Ama, continua. Gazda va fi in aceasta luna Adela Zilahi, detinatoarea unui blog foarte sugestiv Cevabun-cevadulce. Surpriza cea mai mare, dar si o adevarata provocare pentru mine a fost blogul repartizat, un blog cu niste imagini care-ti fac pofta instantaneu, cel al Magdei ADina. Am ales reteta aceasta din motivele de mai sus, desi puteam alege din o multitudine de idei. Nu pot sa spun ca nu am respectat in totalitate, numai ca nu am avut acelasit sortiment de ciuperci. In rest m-am straduit si a iesit o bunatate. Nu pot concura la imagini, dar sper sa nu fie foarte dezamagita autoarea de fotografiile mele, eu am preparat cu toata dragostea si am papat cu mare placere. Toti din familie! Poate fi consumata cu paine integrala, mamaliguta sau pastrata pentru iarna daca este pusa in borcane si sterilizata corespunzator, cum sugereaza Magda Adina. La mine - si pentru ca nu am avut cantitatile unei conserve - nu a apucat sa fie conservata!
Aceasta reteta este pentru oricare din primele trei zile de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile
Aveti nevoie de:
700 g ciuperci de camp
300 g ciuperci champignon de cultura
500 g ardei kapia (de preferat rosu, dar eu am avut si unii verzi printre ei)
400 g ceapa rosie
6-7 catei de usturoi
100 ml ulei
2 lingurite sare grunjoasa
1/4 lingurita piper proaspat macinat
6-7 boabe de piper
2 funze mici de dafin
50 ml vin alb sec
1 lingurita pulbere de ciuperci de padure uscate (manatarci, hulubite, craite)

Astea sunt ciupercile de camp necuratate, dar si curatate dar doar cu o carpa uscata nu spalate cu apa. Daca ar fi fost prea pline de pamant, nu de frunze, ar fi trebuit sa le spal intr-o sita. Ma bucur ca nu a fost nevoie.


Iata si cele de cultura. Toate le-am taiat fasii mai mari, groase cam de 1,5 cm.


Am pus intr-o tigaie adanca, antiaderenta, uleiul  sa se incalzeasca, Am adaugat ceapa tocata feliute subtiri si o lingurita de sare.

Am inabusit-o la foc mediu spre mic pana a devenit transparenta.
 Atunci am adaugat ciupercile, restul de sare, piperul macinat lingurita de pulbere de ciuperci uscate si am amestecat sa se inabuse si ciupercile sa se inmoaie putin, sa-si lase apa in vas.

Astea sunt ciupercile uscate si macinate. Pulberea lor o pastrez in bocan inchis ermetic, ca sa o adaug la mancare, unde da un gust excelent. Nu macina mult odata, ca nu-si piarda aroma in timp.


Ardeii i-am copt, curatat de seminte si cotoare si tocat nu foarte marunt, ca sa fie vizibili printre bucatile de ciuperci.

Cand ciupercile s-au inmuiat am adaugat ardeii tocati, usturoiul taiat feliute, boabele de piper, foile de dafin si vinul.

Am lasat sa fiarba acoperit vreo 10 minute, apoi am descoperit si am amestecat din cand in cand si am lasat sa fiarba pana uleiul a iesit la suprafata si sosul s-a ingrosat prin evaporarea vinului si a apei din ciuperci.

Dupa acest moment ar trebui pusa in borcane si sterilizata pentru a fi pastrata in camara, la racoare, pentru la iarna. Ne-a placut foarte mult, asa ca nu avem ce pastra, dar poate, daca avem noroc de ciuperci din padure sau de pe pajiste o sa repetam experienta. Pana atunci, feliutele de paine integrala cu seminte au insotit bunatatea asta.

Arata bine, dar cel mai important lucru: este foarte buna la gust!

Ce ziceti, va tenteaza ideea?


4 comentarii:

  1. Iubesc ciupercile,asa ca ma tenteaza cu siguranta!
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai,ai,ai,ai .. ce bunatate ai facut aici.Cand aud de ciuperci de padure intru in fibrilatie, ata de mult imi plac.Ce pacat ca aici nu se gasesc la piata ciuperci de padure.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ciuperci deshidratate, manatarci, galbiori se gasesc in supermarket. Se pot macina si pastra in borcan. Sau se utilizeaza cate 2 sau 3 bucati pentru a da aroma altor mancaruri cu ciuperci sau de alt tip. Ciuperci salbatice nu se mai vand in piete deoarece au aparut foarte multe accidente mortale.Chiar acum cateva zile am aflat de cineva care a consumat ghebe, dar nu erau cele bune si toata familia a ajuns la spital. Erau cumparata de la un batran, de undeva in afara pietii.E riscant ! Pregatiti mai bine ciuperci de cultura, sunt ceva mai sigure si am motivele mele sa fac aceasta afirmatie, gandindu-ma la tratamentele chimice .. www.totuldespreciuperci.blogspot.ro

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar daca abia acum am dat peste postarea ta , ma bucur enorm ca am facut-o !!! Iti multumesc ptr vb frumoase la adresa-mi .Alegerea ta de a face acest preparat m-a incantat enorm pentru ca tocanita asta e grozava , dar asta stiti deja si voi !! ;)
    O seara frumoasa tuturor !!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails