Da, am revenit! Mihaela Pesa Dascalu a lansat in octombrie 2010 Provocarea "Dulce Romanie". Dupa ce am participat un an si ceva, din motive personale am lipsit. Dupa aceea, crezand probabil ca nu mai doresc sa particip, nimeni nu m-a mai invitat si am pierdut sirul participarilor. Dar iata, Diana Duca in aceasta luna mi-a facut strigare ca este gazda. Asa ca reintru in forta cu doua preparate ale ingredientului propus - rosia. Un aperitiv suprinzator de simplu dar aromat, gustos si... de post, acest jeleu de rosii cu tofu. Va mai urma si varianta desert imediat, o dulceata. Sa trecem la treaba, sa nu mai pierdem timpul degeaba.
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
pentru jeleu
600 g rosii de diferite culori si gusturi
1/4 lingurita sare
1/2 lingurita piper negru proaspat macinat
1 lingurita usturoi zdrobit
1 lingura de patrunjel verde tocat marunt
5 g gelatina vegetala
tofu picant
250 g tofu simplu in saramura (eu nu folosesc decat de la Inedit, e cel mai bun, sau rar din Dragonul Rosu)
1 lingurita piper proaspat macinat
2 lingurite boia (paprika) afumata
1 lingura ulei
1 lingurita maghiran proaspat tocat marunt
Rosiile curatate de coaja si de majoritatea semintelor se toaca si se pun la fiert cu sarea si piperul. Se fierb maxim 5 minute, cat sa se lase suc, dar sa ramana si bucatele de rosii.
Se ia de pe foc si cat este fierbinte compozitia de rosii se adauga gelatina inmuiata in 2 linguri de apa, se amesteca bine ca sa se dizolve complet.
Dupa ce se raceste, dar este calduta inca, se adauga patrunjelul verde si usturoiul. Dupa amestecare se toarna intr-o tavita nu foarte inalta dar acoperita cu folie transparenta alimentara pentru a se desprinde usor stratul de jeleu. Dupa ce se raceste complet se lasa la frigider cel putin 4 ore.
Tofu se scurge bine din saramura, se sterge cu prosop de hartie si se lasa la frigider ca sa se zvante bine cel putin o ora. Se taie cubulete de 1x1 cm se presoara cu 1/2 piper si 1/2 din paprika afumata, apoi se presoara 1/2 din maghiranul tocat. Se pune in tigaie uleiul, se pun cuburile cu mirodeniile in jos apoi se condimenteaza si deasupra. Se prajesc cuburile la foc mic spre mediu usor, cat se intre aromele in tofu, apoi se intorc si pe partea cealalta cu o paleta, nu cu furculita si se mai prajesc 5 minute. Se lasa sa se raceasca.
Se taie jeleul cu forme rotunde mai mari sau mai mici si le combinati dupa inspiratie. Eu am facut ca un sandvich si am pus la mijloc cuburi de tofu, intre doua cercuri de jeleu, dar si cerculete mici de jeleu cu cate un cubulet de tofu pe el.
Am facut doua forme de prezentare, aceasta cu trenuletul a fost o incantare pentru fetita unei amice si a fost pacat ca am fost cam darnica la piper iar pitica nu putea manca.
Inca o imagine ca sa va faceti o idee.
Sper sa va placa, eu sunt tare incantata de combinatie! Si nu uitati, e de post!
1 lingura de patrunjel verde tocat marunt
5 g gelatina vegetala
tofu picant
250 g tofu simplu in saramura (eu nu folosesc decat de la Inedit, e cel mai bun, sau rar din Dragonul Rosu)
1 lingurita piper proaspat macinat
2 lingurite boia (paprika) afumata
1 lingura ulei
1 lingurita maghiran proaspat tocat marunt
Rosiile curatate de coaja si de majoritatea semintelor se toaca si se pun la fiert cu sarea si piperul. Se fierb maxim 5 minute, cat sa se lase suc, dar sa ramana si bucatele de rosii.
Se ia de pe foc si cat este fierbinte compozitia de rosii se adauga gelatina inmuiata in 2 linguri de apa, se amesteca bine ca sa se dizolve complet.
Dupa ce se raceste, dar este calduta inca, se adauga patrunjelul verde si usturoiul. Dupa amestecare se toarna intr-o tavita nu foarte inalta dar acoperita cu folie transparenta alimentara pentru a se desprinde usor stratul de jeleu. Dupa ce se raceste complet se lasa la frigider cel putin 4 ore.
Tofu se scurge bine din saramura, se sterge cu prosop de hartie si se lasa la frigider ca sa se zvante bine cel putin o ora. Se taie cubulete de 1x1 cm se presoara cu 1/2 piper si 1/2 din paprika afumata, apoi se presoara 1/2 din maghiranul tocat. Se pune in tigaie uleiul, se pun cuburile cu mirodeniile in jos apoi se condimenteaza si deasupra. Se prajesc cuburile la foc mic spre mediu usor, cat se intre aromele in tofu, apoi se intorc si pe partea cealalta cu o paleta, nu cu furculita si se mai prajesc 5 minute. Se lasa sa se raceasca.
Se taie jeleul cu forme rotunde mai mari sau mai mici si le combinati dupa inspiratie. Eu am facut ca un sandvich si am pus la mijloc cuburi de tofu, intre doua cercuri de jeleu, dar si cerculete mici de jeleu cu cate un cubulet de tofu pe el.
Am facut doua forme de prezentare, aceasta cu trenuletul a fost o incantare pentru fetita unei amice si a fost pacat ca am fost cam darnica la piper iar pitica nu putea manca.
Inca o imagine ca sa va faceti o idee.
Sper sa va placa, eu sunt tare incantata de combinatie! Si nu uitati, e de post!
Foarte interesanta reteta ta, Elena. Iti multumesc ca ai pregatit-o pentru Dulce Romanie. Cum iti spuneam cred ca o sa avem o parada pe cinste ;)
RăspundețiȘtergere