Cum am spus in postul anterior, am revenit la Provocarea "Dulce Romanie". Si asta s-a intamplat la invitatia Dianei Duca, cea care este gazda luna asta. Acuma va prezint varianta de desert din rosii promisa, aceasta dulceata de rosii cherry. Este aromata si deosebita, daca o lasati o luna sa se "invecheasca" si nu ati scris o eticheta, aproape n-o sa va dat seama din ce este facuta. Este un dar simplu, delicat si deosebit un borcanel din aceasta dulceata. Nu e nevoie sa va mai spun ca la dieta nu consumati decat 2-3 lingurite in ziua de carbohidrati!
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
pentru cea rosie
500 g rosii cherry maruntele rosii
150 g zahar brun
1/2 limeta taiata felii subtiri
1 frunza de indrusaim( care este o planta aromata - pelargonium citrosum)
250 ml apa
10 g pectina cristalizata
2 linguri zeama de lamaie
pentru cea galbena
500 g rosii cherry maruntele galbene si portocalii
150 g zahar brun
1/2 limeta taiata felii subtiri
1 frunza de indrusaim( care este o planta aromata - pelargonium citrosum)
250 ml apa
10 g pectina cristalizata
pentru oparit
2 linguri zeama de lamaie (sau 1 lingura otet de mere)
300 ml apa
Rosiile se cresteaza usor cu un cutit ascutit si se oparesc 2 minute in 300 ml apa clocotita cu zeama de lamaie. Se scot si se transfera imediat intr-un vas cu apa foarte rece in care puneti si cuburi de gheata. Se scot si se cojesc cu grija, ca sa ramana intacte.
Se pun in vasul de preparare cele 250 ml apa, zaharul brun si feliutele de limeta sa clocoteasca, sa se dizolve zaharul si sa se formeze un sirop, deci circa 5 minute de fierbere.
Se adauga rosiile cherry curatate, in vase separate, pe culori, sa clocoteasca inca 5 minute.
Se adauga frunza de indrusaim si pectina dizolvata in 2 linguri de sirop. Se mai fierbe 2-3 minute, amestecand mereu si se da deoparte. Se scoate frunza de indrusaim si se pune in borcanele sterilizate. Borcanelele se tin intoarse, pe capac, ca sa se ermetizeze, apoi se lasa sa se raceasca treptat.
Este aromata si grozav de gustoasa, daca aveti rabdare o luna de zile sa se invecheasca putin e si mai buna.
Cea galbena.
Cea rosie.
Sper sa va incite si sa aveti curajul sa o incercati si rabdarea necesara ca sa va convingeti de bunatatea ei!
Sa fac dulceata de rosii nu mi-a trecut prin cap pana acum! Interesanta reteta, Elena.
RăspundețiȘtergereE mult mai veche, mai am o reteta de dulceata cu rosii, Numai ca din cherry intregi nu am aratat pana acum. Anul sta m-au navalit in gradina, ca mie imi plac mult si atunci am avut cum sa va si arat.
ȘtergereEu am facut dulceata de mar cu suc de rosii, a iesit un deliciu si nimeni nu a ghicit ingredientele la degustare, sunt sigura ca si a ta este extrem de buna!O sa fac si eu zilele astea, cu acordul tau! :)Felicitari pentru prezentare!
RăspundețiȘtergereChiar te rog si sunt tare curioasa ce impresie o sa-ti lase, cu ele intregi. Daca sta vreo 2-3 saptamani e si mai buna. Sunt tare curioasa de combinatia data de tine si as vrea sa o incerc si eu. Ai reteta deja pe undeva? Pleaaaase! Multumesc pentru cuvintele frumoasa, ma straduiesc sa le arat preparatelor aspectul cel mai favorabil ca sa va incit sa incercati.
Ștergeremar si suc de rosii...oauuu ceva indrumari cum s afacem si noi?
RăspundețiȘtergereCand spui pectina cristalizata la ce te referi?
RăspundețiȘtergereCriss, exista in magazinele naturiste si nu numai pectina(substanta gelifianta din fructe precum gutui, unele soiuri de mere, citrice) obtinuta din fructe si cristalizata sub forma aproape a unei pulberi dau nu chiar, ca ea nu se cristalizeaza uniform. Nu stiu chimie ca sa explic mai bine. Eu o folosesc pentru dulceturile care se pot face rapid pentru a pastra cat mai mult din calitatile incredientelor.
Ștergere