vineri, 17 decembrie 2010

Rasplata Mosului - in dar de Craciun

Povestea frumoasa despre oameni minunati, prietenie, zambete, bucurie si cadouri de Craciun, propusa noua de Furnicuta Boscodina, se incheie aici. M-a coplesit ideea aceasta, sa facem ceva bun pentru a oferi un cadou dragut, "In dar de Craciun". M-am framantat pana cand am aflat cui voi oferi acest cadou virtual, facut cu "manutele" mele, pana am aflat ce preferinte are persoana draga ce-l va primi. Deci, dupa o indelunga deliberare, am ales sa fac pentru Boabe de Cafea un desert in trei variante de decor. Inainte de a trece la fapte si a va prezenta reteta si produsul final, trebuie sa va marturisesc placerea pe care am avut-o la aceasta noua provocare internautica de a cunoaste oameni noi. Boabe de Cafea si blogul ei m-au impresionat prin tinuta si varietatea retetelor, din care sper sa ma mai inspir din cand in cand si va recomand sa va faceti timp sa treceti pe la ea.
Ingredientele magice au fost cafeaua si vanilia. Ii daruiesc din toata inima acest desert, o struto-camila intre fursec si biscuite, inspirata fiind de Chocolate Crinkles a Laurei Adamache, o doamna pe care o admir eu foarte mult. Numai ca am brodat pe reteta ei si m-am desfasurat, tinand cont de dorintele celei ce va primi darul. Sper doar sa-i placa!
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile
Trebuie:
75 g ciocolata neagra
100 g unt
2 oua mari
1/4 lingurita de cardamom pulbere
150 g zahar brun
50 ml cafea concentrata preparata si strecurata bine
280-300 g faina
vanilie (din cea buna, nu va zgarciti!)
un praf de sare
1 lingurita de praf de copt
50 g alune de padure adrobite
2 lingurite de cafea instant

pentru decor:
zahar tos si zahar pudra
25 g alune de padure zdrobite
50 g ciocolata neagra
2 lingurite lapte
1 lingurita unt

Am pus in functiune instrumentul profesional primit cadou si am amestecat totul cu dispozitivul pentru aluaturi moi. Deci, intai ouale cu vanilia, sare, cardamom si zahar: 











Se amesteca bine de tot, pana devine spumos amestecul.









Se adauga crema obtinuta din frecarea cafelei instant cu 2 lingurite din zaharul brun, special pastrate pentru asta, si din cafeaua concentrata. Apoi se pune ciocolata topita in unt doar calduta.









Se adauga faina cu praful de copt si alunele. Bineinteles in timp ce "minunatia" tehnica toarce ca o pisica, muncind pentru mine!










Se obtine o pasta densa, putin lipicioasa, dar nu un aluat propriu-zis. Se rastoarna pe o folie, se impacheteaza bine si se da la frigider cel putin 3 ore. Numai ca eu am lasat-o de seara pana dimineata.











A doua zi am scos-o din folie, am impartit-o in 3 parti egale si am luat una din ele la lucru. Celelalte, la frigider cu ele!








Am taiat felii din bucata si apoi, cu degetele putin umede am modelat bilute cat o nuca. Pe care le-am dat prin zahar tos si apoi prin cel pudra. Acesta din urma din abundenta. Le-am insirat pe o hartie de copt si am translatat folia, cu mare grija, pe dosul unei tavi. 









Se coc MAXIM 15 minute, in cuptor preincalzit, la foc mediu.










Se scot, se lasa tava la racit si se face urmatoarea serie de furseco-biscuiti. Acestia, simpli, doar trecuti usor prin zahar tos, pentru ca ii vom glazura cu ciocolata topita.








 Dupa ce si acestia sunt copti, se face ultima serie. Se dau putin prin zahar tos si apoi prin alune de padure zdrobite.









Dupa coacere: 









Topim ciocolata pentru decor in lapte si unt si, cu ea calda, tragem dungi rapid peste biscuitii simpli.


















Apoi... nu mai ramane decat sa-i punem impreuna si sa-i oferim Mosului sau prietenilor in dar. 








Sunt fragezi, cu o aroma deosebita si aspectuosi. Sper doar sa va placa si sa va conving sa-i incercati!









O precizare foarte importanta: cand ii scoateti din cuptor, ii lasati 30 de secunde sau un minut si dupa aceea ii dezlipiti de hartie cu un cutit cu lama lunga si subtire, pentru ca sunt foarte fragezi cand sunt calzi!









4 comentarii:

  1. Doamna Elena,

    Va multumesc foarte mult pentru reteta minunata pe care mi-ati facut-o cadou. In plus, chiar azi ma uitam cu jind la pozele Laurei Adamache si ma gandeam cand sa incerc si eu minunata reteta de fursecuri truffle.
    Cu siguranta am sa imi iau cadoul si am sa-l pun la loc de cinste si am sa-l si folosesc. :)Chiar asa am sa scriu "Fursecuri primite cadou de Craciun".
    Va doresc un Craciun minunat alaturi de cei dragi si un An Nou plin de impliniri, mai bun decat anul ce a trecut!

    RăspundețiȘtergere
  2. D-na Elena,

    Am publicat pe blog cadoul pe care mi l-ati facut. Sper sa nu va suparati ca am folosit o fotografie de-a dvs.
    Daca e vreo problema va rog sa-mi spuneti si o scot imediat.

    Va doresc o seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos cadoul, prajiturelele astea vreau sa le incerc si eu de Craciun. Sarbatori Fericite!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails