Asaaaa! Pai, s-o luam de la capat: in luna octombrie am participat la un proiect foarte interesant - Provocarea lunii, "Dulce Romanie". Initiativa apartine Mihaelei. Vedeta acelei provocari a fost dovleacul, iar Mihaela ne-a invitat sa preluam stafeta si sa propunem teme in fiecare luna. In luna noiembrie, Furnicuta ne-a propus usturoi si nuci, iar in decembrie stafeta a fost preluata de Alison, care ne-a propus peste si fructe de mare. Luna noiembrie a fost mai speciala pentru ca Furnicuta a avut doi sponsori speciali care au oferit cadouri participantilor. Si anume: un cadou handmade, oferit de Byloriem, pentru una din retetele participante si cate un sapun tututor participantilor, tot handmade si inspirat de elementele provocarii, oferit de Alinutza.
Participarea mea la provocarea lunii decembrie este aceasta reteta, simpla, dar foarte gustoasa si usor de facut.
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
200 g de creveti (de preferat cruzi) curatati
1 manunchi de bok choy, cam 250 g (chiar nu stiu cu precizie cat are)
2 linguri sos de soya light
1 lingura sos de soya dark (din cel gros ca si caramelul si aromat cu cuperci, de preferinta)
3 catei de usturoi
1 ardei iute
2 cm de radacina de ghimbir (cam1 lingura razuit gata)
1 lingura ulei de arahide (sau de floarea-soarelui daca nu aveti)
1 lingura zeama de lamaie
1 lingurita de seminte de susan pentru decor
Creveti i-am lasat la dezghetat in frigider, apoi i-am clatit bine cu apa rece si i-am lasat sa stea cu zeama de lamaie si 1 lingura sos de soya light cam o ora.
Usturoiul l-am dat zdrobit, ardeiul iute (din pacate am avut verde, dar era bun din cel rosu!) l-am tocat marunt si ghimbirul l-am dar pe razatoare.
Apoi din cele trei, bine pisate impreuna, am facut o pasta.
Am ales bok choy si l-am spalat bine.
Intr-o tigaie incinsa pune uleiul si pasta de usturoi. Se soteaza 20-30 de secunde la foc potrivit.
Se adauga partea alba de la frunzele de bok choy, taiata fasii.
Se mai soteaza 30 de secunde, rasturnand amestecul din tigaie, apoi se adauga crevetii, fara sosul din vas.
Nu se lasa mai mult de 30 de secunde sau un minut. Atat au nevoie crevetii ca sa fie bine facuti si se adauga frunzele verzi de bok choy, sosurile de soia si putina zeama de lamaie.
Se rastoarna de 2-3 ori continutul tigaii, pana se "ofilesc" frunzele de bok choy, ramanand insa al dente, si... asta-i tot!
Trebuie doar servit imediat si este o surpriza placuta, mai ales daca este insotita de ceva orez basmati fiert la aburi.
Cum la aceasta dieta combinatia crevetilor (proteine) cu orez (amidonuri) nu este posibila, se pot consuma ca atare, chiar si fara aceasta garnitura delicioasa.
Sper doar sa va tentez sa incercati acest mod simplu de preparare. Dintre fructele de mare, crevetii sunt preferatii mei. Eu am adaugat si cateva seminte de susan, pentru un "je ne sais qoi".
draga elena,iti multumesc pentru participare ,ai gatit foarte frumos si bun pentru provocare!:)
RăspundețiȘtergereArata deosebit de bine:)
RăspundețiȘtergereAlison, Boscodina, ma bucur mult ca v-a placut ideea mea. De-abia astept celelalte propuneri ale participantilor, ca sa ma inspir si eu din ele.
RăspundețiȘtergere