luni, 27 octombrie 2014

Prajitura cu cacao, cafea si fructe de padure la Provocarea secreta

Deja stiti despre ce este vorba, proiectul "Provocarea secreta", pornit de la Ama. In luna octombrie gazda  este Adela Zilahi si blogul repartizat mie a fost cel al Stefaniei Anastasiu. Am ales mai multe retete, dar pentru ca asa s-a potrivit, pana la urma am facut-o intai pe aceasta pentru ca aveam fructe de padure in congelator si am vrut ceva cu gust intens pentru un desert de duminica. A intrunit toate calitatile banuite, ba chiar le-a intrecut! V-o recomand din toata inima daca va place gustul  de ciocolata si vreti un dulce pufos si usor umed, numai ca la dieta va trebui sa va multumiti cu o bucatica nu cu toata tava!
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie pentru o tava de 27x17x5:
100 g unt moale la temperatura camerei (de 80% grasime!)
200 g zahar pudra (atentie la cel cumparat ca uneori are amidon in compozitie!)
2 oua mari
275 g faina 000
80 g cacao ( de preferat din cea dark, are o aroma mai puternica!)
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita coaja de lamaie proaspat razuita
200 g smantana 20% grasime
2 linguri cafea instant (ness)
250-300 g fructe de padure congelate, "prafuite" cu 1 lingura de faina

O puteti face cu ajutorul unui tel para, cu ajutorul unei linguri, eu la inceput am folosit un mixer pentru ca sa fie  untul cu zaharul pudra mai pufos, dar am senzatia ca nu este obligatoriu. Important este sa insistati putin sa se spumeze, compozitia.

Dupa aceea adaugati cat un ou pe rand si mixati (amestecati) bine ca sa se incorporeze complet si sa fie din ce in ce mai spumoasa compozitia. Numai dupa aceea adaugati celalalt ou.

Adaugati coaja de lamaie si faina amestecata cu cacao, praf de copt si bicarbonat, in doua etape, amestecand cu o lingura sau o paleta. In nici un caz, in aceasta etapa, sa nu mai folositi mixerul!


Apoi adaugati smantana in care ati amestecat cafeaua instant.



Este o compozitie densa, ca un aluat moale pe care-l puneti in tava  in care ati pus hartie de copt umezita si bine stoarsa de apa. Intindeti compozitia uniform, eventual intindeti un un cutit usor umezit ca sa fie neteda suprafata. Deasupra puneti fructele de padure care au fost prafuite cu faina.


Se coace in cuptor neincalzit in prealabil la 170 de grade Celsius, fara ventilatie, ca sa creasca incet si sa nu prindra crusta, circa 30 de minute. Testul scobitorii deja este obisnuit, trebuie sa fiti atenti sa iasa curata, dar sa intre foarte usor. Prajitura trebuie sa iasa pufoasa si usor umeda, nu densa si uscata, seaca.

Nu va zgarciti cu fructele, la puteti presa usor, sa intre in compozitie o parte din ele, mai ales afinele sau bobitele de coacaze.

Eu le-am taiat cuburi si le-am consumat si ninse cu zahar pudra si fara, dar cu o boaba de zmeura sau mure deasupra si o frunzulita de menta. Aromele sunt inebunitoare.

Daca nu ma credeti, nu exista decat solutia sa testati!


2 comentarii:

  1. M-a cucerit iremediabil prajitura aceasta si abia asept sa o testez, Elena,multumesc de reteta!
    Prezentarea si povestea au fost o incantare pentru mine, succes la provocare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Very nice blog, Thanks for sharing great article.
    You are providing wonderful information, it is very useful to us.
    Keep posting like this informative articles.
    Thank you.

    From: Field Engineer
    Get to know about A Switched Network Repairer.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails