Nici nu stiu cum sa incep... Pe Facebook prietenele mele din grupul de "initiativa" cu misiunea nu "nu exista aluat care nu poate fi incercat si perfectionat" in ultima vreme m-au facut sa poftesc la tot felul de placinte - dulci sau sarate. Porneste totul fie de la Meryem Sunar, fie de la Beta Brygitte, fie de la surioara lui Meryem, Cristina Rusu, fie de la una din celelate doamnele din grup care ne indemnam una pe alta: Gianina Daniela, Claudia Baban, Claudia Haineala, Aura Carolina Popa, Mony Hip, Julia Tanase si mai sunt cateva doamne de care nu-mi aduc aminte in momentul asta. Acuma, aceasta reteta am vazut-o facuta de mai multe doamne cu mai mult talent la modelat ca mine si mai multa rabdare in buzunare. Cred ca prima oara am vazut-o la Cahide pe blog. Am incercat cu branza sarata dupa ce Meryem i-a adus usoare modificari aluatului. Pe urma a fost facuta in varianta dulce de Claudia Baban. Am preparat si eu in mai multe randuri, dar de data asta am facut un compromis. Am vrut sa fac branzoaice, dar am aplicat metoda 1/2 de compozitie fac o tava de corabioare, restul branzoaice. Eram insa dupa doua saptamani de munca intensa noaptea si dupa ce am framantat seara, am migalit la corabioare si branzoaice, am pus la dospit corabioarele in frigider iar branzoaicele in cuptor, am pus alarma sa sune la ora 06:00, m-am trezit fix la 11:30!!! Deci, au dospit prea mult si si-au pierdut forma... Asta este insa singurul lor defect! Dupa lamentari sa trec si la fapte, sa va arat ce si cum, desi nu e nimic complicat la mijloc.
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
pentru aluat
500 g faina alba ooo
12 g drojdie proaspata (nu 21 cat e in reteta, pentru ca e cu dospire lenta la mine)
1/2 lingurita cu sare
40 g zahar
1 ou
100 ml ulei
100 ml apa minerala la temperatura camerei si proaspat desfacuta
150 ml lapte caldut
1 ou
coaja de portocala am pus eu ca aroma
pentru umplutura
350 g branza de vaci dulce sau ricotta, cas dulce
30-40 g zahar, dupa gustul fiecaruia
50 g stafide
2-3 linguri de rom
2-3 linguri apa calduta
2 oua
coaja de lamaie pentru aroma
un galbenus pentru uns pe deasupra
1 lingura de apa sau lapte
unt pentru uns forma cu corabioare
zahar pudra pentru decor
Aluatul e foarte simplu, se pune faina, sarea, coaja de portocala, oul si drojdia in vasul de la mixerul de framantat.
Zaharul dizolvat in laptele caldut se toarna cate putin in timp de mixerul merge pe program de framantare mediu. Apoi se toarna apa minerala si uleiul la sfarsit.
Trebuie sa fie un aluat molcut, cand il ridicati cu mana trebuie sa se subtieze, sa tinda sa cada, dar fara sa se rupa. Il puneti intr-un vas uns cu ulei si acoperit cu folie in cuptorul cu microunde incalzit si oprit sa stea la dospit
Cat dospeste facem umplutura, amestecand branza sfaramata cu ouale, adugam stafidele inmuiate in apa cu rom, zaharul si coaja de lamaie, ba chiar si un praf mic de sare.
Dupa ce-si dubleaza volumul, se ia din aluat si se intinde foaie de 1/2 centimetru grosime, se taie forme rotunde cam de 7-8 cm diametru, se pune o lingurita de umplutura la mijloc, se strang capetele unui diametru imaginar, formand o barcuta. Se aseaza intr-o forma unsa cu unt, una langa alta usor in diagonala.
Cand forma s-a umplut de barcute, se acopera cu folie si se da la frigider pentru 7-8 ore(minim 6!). Dupa aceasta dospire lenta si se ung cu galbenus de ou batut cu apa sau lapte si se pun la copt in cuptorul neincalzit in prealabil, la 170-180 de grade pentru circa 30-40 minute, fara ventilatie.
Se scoate si se lasa la racorit putin, inainte de a scoate barcutele, compact coapte, din forma si a le pun la racorit pe un gratar. Se pudreaza cu zahar pudra.
De la dospirea lenta pe care o folosesc la foarte multe aluaturi cu drojdie coapte, sunt extrem de pufoase.
Daca le vreti mai dulci, puneti 50-60 de zahar, dupa gusttul dvs .
Se scoate si se lasa la racorit putin, inainte de a scoate barcutele, compact coapte, din forma si a le pun la racorit pe un gratar. Se pudreaza cu zahar pudra.
De la dospirea lenta pe care o folosesc la foarte multe aluaturi cu drojdie coapte, sunt extrem de pufoase.
Daca le vreti mai dulci, puneti 50-60 de zahar, dupa gusttul dvs .
Tare mult ma bucur ca pui retetele si pe blog. Arata super apetisant si ma interesa reteta.
RăspundețiȘtergereSa ai o saptamana faina.