joi, 9 octombrie 2014

Khachapuri in varianta mea (Placinta traditionala georgiana)



Cu Khachapuri sau transliterat din alfabetul slav uneori Haciapuri, desi "goagal" nu da decat varianta Khachapuri, am sezatia ca depinde daca este de origine georgiana sau gruzina m-am intalnit acum ceva timp. A fost dragoste la prima vedere si voi incerca si cu alte umpluturi si mai ales cele sub forma unor barcute si care au si un ou deasupra, peste stratul de branza. Cum nu cunosc suficient de bine limba rusa, stiu doar un numar limitat de cuvinte si sa citesc, nu ma afund prea mult in explicatii. Daca doriti amanunte, gasiti suficiente aici. Se fac relativ usor, dar capeti in timp indemanare sa transformi mingea de branza intr-un strat aproape uniform de branza intre doua straturi de aluat. Dar, nu-i bai daca nu reusiti din prima, aluatul este foarte pufos si gustos. Nu ramane decat sa va convinga explicatiile si imaginile ca merita sa incercati daca va plac placintele sarate, iar varianta din care m-am inspirat este aceasta.
Aceasta reteta este din categoria COMBINATII NEPERMISE LA DIETA RINA.
Va trebuie:
pentru aluat
500 g faina 000
25 g drojdie proaspata
1/2 lingurita cu sare
1 lingura zahar
2 oua
200 ml lapte
120 g unt

pentru umplutura
200 g mozzarella
250 g branza telemea
250 g cascaval

pentru gratinat
30-40 g cascaval ras
1 galbenus (nu un ou intreg!)
1 lingura lapte

Am pus intr-un vas faina, sarea si ouale. 

Laptele caldut se amesteca separat cu zaharul, drojdia si 3 linguri din faina cantarita pentru aluat. Se lasa sa stea 10 minute sa se activeze drojdia. Untul se topeste si se racoreste sa fie doar vag caldut.



Se adauga intai peste faina laptele cu drojdie, se amesteca energic cu o lingura si apoi se framanta 2-3 minute cu mana, incoporand untul. Trebuie sa rezulte un aluat mai moale, dar sa nu se lipeasca de degete. Se acopera cu folie si se lasa la dospit (in cuptorul cu microunde incalzit un minut in prealabil).




Cat dospeste aluatul amestecati mozzarella maruntita, telemeaua si cascavalul ras. Faceti 4 bile cat se poate de egale, compactand amestecul in pumni. Trebuie sa fie de marimea unei mingi de tenis!




Dupa ce si-a dublat volumul, nu mai mult, se scoate aluatul pe planseta, se amesteca usor, scotand aerul si se imparte egal in 4 bucati. 


Fiecare bucata se intinde cu ajutorul a foarte putina faina si a unei vergele intr-o foaie de grosimea a 1/2 cm, si cu un diametru de 20 cm. Puneti in mijloc o bila de branza. Adunati in falduri peste bila aluatul de jur imprejur, tragand de marginea foii, ca sa ramana aer intre aluat si branza. Se strange ca gura unui sac si se compacteaza aluatul. Se intoarce si se apasa in mijloc cu dosul palmei sa se intinda branza pe sub foaie, apoi intindem uniform cu vergeaua, tot rotund, cam de grosimea a 1cm.  Se ciupeste usor in mijloc aluatul ca sa se vada un nasturas mic de branza, asta ca sa "respire" la copt. Se pun in tava neunsa pe hartie de copt. Cand le-ati facut pe toate, puneti tava in cuptor incalzit in prealabil la 180 de grade, pe treapta cea mai de sus.



Dupa 15-20 de minute cu aproximatie, cand au inceput sa se rumeneasca, se scoate tava, se unge fiecare placinta pe rand cu galbenusul batut cu lapte si se presoara putin cascaval. Se mai lasa la gratinat 5 minute.

Este o minunatie pufoasa, cu muuulta branza si din 4 plancinte se satura 4 insi nehamesiti si nepofticiosi pentru ca este satioasa.

Se taie felii ca pizza si se mananca atunci cand este calda, dar e buna si rece, daca sta acoperita cu un prosop de bucatarie curat.


Nu ramane decat sa va uitati pe linkurile date, sa incercati si sa vadeti daca va place!

7 comentarii:

  1. Doamneeeee, dar cum sa nu-ti placa asemenea bunatate !
    Exceptionale....de facut !
    Te tzuc Elena

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa ceva, sa nu-ti placa... Si pufoasa si branzoasa!
    Fug cat de repede pot, altfel va trebui sa framant imediat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Ma bucur tare ca au placut! Am incercat intre timp si adaugand bucatele de carnaciori picanti peste branza la umplutura si au fost senzationale :)

      Ștergere
  4. le-am facut..tareeee buneeeee

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari sunt foarte bune !

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails