duminică, 14 iulie 2013

Salata de vinete (fara coacere)

Salata asta am descoperit-o toamna trecuta la Doina pe blog, adica aici. Ce m-a mirat? Nu era noua, deci ar fi trebuit ca mai multa lume sa fi fost tentata. Am intrat la idei, daca nu are gust bun? Poate amanam, dar sotul nu si nu, fa-o! De atunci numai asa fac salata de vinete traditionala, ca eu mai am unele retete mai exotice, dar care-mi plac mai mult mie, cei din familie stramba din nas... Deci, de departe mi se pare varianta cea mai putin toxica pentru ficatul din dotare, dar care pastreaza si gustul. Am incercat si cu vinetele fierte si scurse, dar nu mai au nici un gust de salata de vinete. Deci...
Aceasta reteta este pentru oricare din primele trei zile de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Va trebuie:
1 kg vinete, cat mai tinere
4 linguri ulei
150 ml apa
2 linguri sare
100 ml ulei de masline
3 lingura zeama de lamaie
sare, piper proaspat macinat
2 lingurite ceapa tocata marunt (cui ii place, mie nu!)

Vinetele spalate, se curata de coaja, se taie felii si apoi cubulete 1,5x1,5 cm. Se presoara cele 2 linguri de sare, 2 linguri de zeama de lamaie, se amesteca si se lasa 20 de minute. Se clatesc intr-o sita cuburile de vinete cu apa rece si se storc bine.

Intr-o tigaie (de preferat de ceramica) se pun 2 linguri ulei din cele patru si jumatate din cuburile de vinete, se inabusa la foc mediu 2 minute, amestecand mereu. Se adauga 75 ml apa, se acopera si se lasa la foc mic sa se inabuse (cam 6-8 minute), pana se absoarbe toata apa. Se scot si se pun in sita la scurs, pana se racesc.
Cat primele se racesc se face transa a doua de vinete cu restul de ulei si apa. Se procedeaza asa ca sa se poate inabusi bine si uniform toate cubuletele.


Dupa racire se pun in vasul de la mixerul vertical sau in blender, cu 1 lingura zeama de lamaie, sare, piper si uleiul de masline si se mixeaza cat sa se zdrobeasca  acele cubulete, fara a face spuma din compozitie. Se potriveste dupa gustul fiecaruia. Cine doreste, la sfarsit poate adauga ceapa tocata marunt. Noua nu ne place cu ceapa, asa ca pas.

Se consuma cu lipie, paine prajita, cum vrea fiecare.

Eu va sugerez sa incercati, este foarte buna la gust, si nu se simte nici un pic de gust amar sau iute. Eu am incercat si cu vinete ceva mai trecute asta-toamna tarziu si tare buna a fost.

Pofta buna si astept feed-back!


7 comentarii:

  1. Faina reteta si cred ca salata e la fel de gustoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Abia astept sa incerc si asa ceva ... asta-i scriam si bacatarului maniac : nu-mi mai place salata de vinete , parca toate-s amare si iuti ...
    Zile frumoase , Elena !

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesanta reteta asta. Eu fac rar, doar cand primesc vinete gata coapte de la mama :P pentru ca nu imi place sa le prajesc in casa. Reteta asta pare sa vina si in ajutorul meu. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna fetelor, as incerca si eu reteta de salata de vinete fierte, dar nu am curajul necesar, nustiu daca este la fel de gustoasa si daca iese la fel de alba si frumoasa, ca si din vinete copate . Spun acest lucru pt. ca am vazut in imagine cuburile de vinete , dupa ce au fost inabusite in tigaie , ca sunt cam maronii , mai iese la fel de alba ,ca cea de vinete copate ?pt. ca vreau sa fie si gustoasa si aspectuoasa .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu sunt maronii, sunt doar usor atinse de caldura si de coacere, iar lumina nu m-a ajutat foarte mult ca sa se vada ca sunt doar foarte usor rumene. Este asa cum o vezi pe feliile de paine, alba si frumoasa, fara a avea adaos de maioneza sau alte cele si este foarte gustoasa. Incearca folosind doar o vanata, ce se poate intampla? Se face repede si te lamuresti usor.

      Ștergere
  5. Evident un mod mai sanatos de a gati vinetele,dar mie tocmai gustul acela de copt pe foc imi place la vinete.

    RăspundețiȘtergere
  6. E minunata reteta , au ieșit foarte bune vinetele , mulțumesc!
    Spor în toate !

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails