marți, 30 iulie 2013

Budinca de legume


De aceasta budinca mi-am adus aminte de curand. Am zarit printr-o revista  din asta de sezon - zau ca nu mai stiu care, deci nu dati cu parul - o propunere de asa ceva si asta mi-a trezit o multime de amintiri. Pe bunica din partea mamei am avut-o foarte putin printre noi si era obligata saraca sa hraneasca o ciurda de copii pentru ca eu, invariabil ii aduceam la masa pe prietenii ocazionali de joaca. Partea buna ca cel mai des ma limitam la verii mei ceva mai mari, dar nu intotdeauna. Cum era greu sa faca fata altfel lua ceva din gradina, punea la fiert in cuptorul din bucatarioara de vara si apoi ne facea niste turte coapte pe plita sau o mamaliga mare din care luam fiecare cate o bucata si ne inghionteam la masa cu trei picioare. Vremurile au trecut demult, amintirile se sterg sau se estompeaza, mai ramane o senzatie vaga a unor gusturi pe care nu le mai regasesc. Mai tarziu, la tatal meu adoptiv, gradina mare, raiul legumelor pentru mine. Tata era viticultor, deci era o mare problema sa-l conving sa cultive fiecare bucatica de pamant ramasa libera, chiar si intre tufele din vie, unde rasarea nu se stie cum o tufa de ceapa de unde ma alimentam cu codite verzi incepand de primavara pana vara tarziu. Tot asa cu vinete, ardei, rosii, cartofi, salata verde, marar, patrunjel, leustean si altele. Idolul meu culinar, in jurul careia roiam, era o nepoata de-a tatei, femeie cu scoala de pension. De la o familie extrem de mica am intrat la tatal adoptiv intr-o familie foarte mare - asa mi se parea mie - tata fiind penultimul din 9 frati ramasi in viata. Mi-era extrem de greu sa-mi dau seama ce fel de rude eram cu unele din ele, dar cel mai important lucru era ca primisera cu bratele deschise o fetita de7 ani. Dar sa revenim in prezent. Deci, budinca asta o prepara mama vara si era tare buna si rece, cand veneam eu de la scoala. Voi o puteti incerca si in alte combinatii de legume, dar mie imi place asa.
COMBINATII NEPERMISE LA DIETA RINA - DIETA DE 90 DE ZILE.
Aveti nevoie de:
2 cepe (rosii am pus eu)
400 g dovlecei zuchini fara miez, taiati cubulete
400 g cartofi
1 ardei gras rosu
sare, piper proaspat macinat
2 linguri ulei
2-3 rosii taiate rondele (eu am folosit 10-12 rosii cherry)
1 lingura patrunjel verde tocat
pentru sos
1 lingura unt
1 lingura faina
200 ml lapte cald
200 g smantana
2 oua
30 g cascaval
pentru gratinat
100 g smantana
1 ou
20 g cascaval
Deci, ceapa taiata in jumatate si apoi felii, nu foarte subtiri se pune la inmuiat intr-o lingura de ulei, acoperit, la foc mic, un minut.

Se scoate intr-un vas si se adauga cubuletele de zuchini cu sare si piper, adaugand la uleiul ramas in tigaie si cealalta lingura de ulei, si se lasa acoperit 6-8 minute, mai rasturnand continutul ca sa se amestece de 2-3 ori si sa se inabuse uniform, dar sa ramana al dente.

Cartofii se fierb  cel mult 5-6 minute (la abur ii fac acum, dar mama ii fierbea putin in apa), cat sa intre in ei furculita, dar opunand rezistenta. Ii lasati sa se raceasca si-i taiati cubulete ca si zuchini.

Ardeiul gras se taie  cuburi si se inabusa si el in uleiul ramas de la zuchini 1 minut acoperit.

 Se pun toate legumele intr-un castron si se amesteca.

Se face sosul, adugand peste ulei lingura de unt si cea de faina, se amesteca la foc mic putin si se adauga laptele cald putin cate putin, amestecand mereu, ca sa se formeze un sos omogen, fara cocoloase de grosimea unei smantani care se lasa sa se raceasca.




Se adauga peste sosul alb racit smantana amestecata cu cele doua oua batute cu telul si cascavalul ras. Fiind un cascaval sarat n-am mai adaugat sare, doar ceva piper.


Sosul astfel omogenizat se pune peste legume si se amesteca.


O tava rotunda de 26-28 cm diametru se unge cu putin unt si se pudreaza cu pesmet. Se adauga legumele, se niveleaza bine si se compacteaza cu dosul unei linguri. Deasupra se toarna restul de smantana batuta cu oul si se aseaza feliile de rosii sau rosiile cherry taiate jumatati. se pune patrunjelul tocat si se da la cuptor incins la foc mediu circa 30 de minute.


Se scoate si se adauga cascavalul ramas razuit si se mai lasa la gratinat 10 minute. se lasa apoi sa se odihneasca 15 minute inainte de a fi consumata calda.


Dar este minunata si rece, la cina.

Este minunata pentru cine nu tine dieta si anumite combinatii nu sunt interzise, putand fi si o garnitura consistenta si extrem de gustoasa.


Ce ziceti?

6 comentarii:

  1. Taaare frumos le mai zici tu mai Elena , mai ! Cu siguranta esti cam de varsta mea si esti si din Moldova (oare ti-am mai spus :))?)
    Bv , bv , bv , un infinit de bravo si ptr reteta , dar si ptr naratiune .
    Wk frumos !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ma gandisem la o povestioara, dar m-am ambalat. Bineinteles ca nu mai putem reinventa roata, dar de unele mancaruri sau idei imi aduc aminte abia cand le vad facute cumva de altii. Unele lucruri daca n-am apucat sa le scriu, le-am uitat cu trecerea timpului. Da, sunt nascuta in Bucovina, am trait in Moldova cam 12-13 ani din tineretea mea,cu totul, apoi in Bucuresti. Asa ca sunt cumva de peste tot. Daca intri pe Facebook (https://www.facebook.com/elenatoma57) ai sa afli mai multe despre mine. Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si apreciere. Un weekend cat mai placut!

      Ștergere
  2. Zisu ca zisu, da'reteta mi se pare foarte faina!

    RăspundețiȘtergere
  3. O voi incerca negresit; am rosii cherry in gradina si nu mai stiam ce sa prepar din ele ... Multumesc pt.idee

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna dimineata!Va rog, spuneti-mi si mie, care sunt combinatiile interzise in Dieta Rina?Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am sa va rog sa cititi cu atentia postarea de aici - http://bucatariaelenei.blogspot.ro/2009/10/rinas-diet-dieta-minune.html - si sa lasati o adresa de mail valida daca veti mai avea nelamuriri la care sa va trimit cartile cu dieta in format electronic. O zi buna!

      Ștergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails