Deci, luna aceasta la Provocarea "Bucatar curajos", o idee care a pornit de la Ama, la sectiunea "ne-desert" propunerea a venit din partea Mihaelei Apostu si este o tarta extrem de aspectuoasa, adica aceasta. Cu ocazia aceasta mi-am dat seama de ce imi doresc atat de mult un cuptor nou, cu ventilatie eventual. In fine, a fost o incantare vizuala dar si de gust. Mihaela ne-a prevenit ca sunt pierderi destule la legumele folosite, dar ca merita. M-am inarmat cu rabdare, dar a mers mult usor decat credeam. Resturile de vinete le-am dustuit in ulei de masline, chili si le-am amestecat cu niste paste integrale homemade. Resturile de zuchini si morcovi le-am pus la congelator pentru o salata de orez "a la Jamie Oliver", dar nu i-a venit randul inca. Deci... nu am aruncat nimic! Haideti sa vedeti ce a iesit...
Aceasta reteta este in categoria COMBINATII NEPERMISE LA DIETA RINA - Dieta de 90 de zile
pentru aluatul de tarta
200 g faina
100 g unt rece
un praf sare
25 ml apa rece
umplutura
180 g ricotta (urda dulce am folosit prima data)
40 g cascaval afumat
sare, piper proaspat macinat
200 g smantana
3 morcovi mai mari, ca sa iasa fasii lungi si frumoase
1 zuchini
1 vanata mai mare
2-3 linguri ulei de masline
Faina, sarea, untul rece se amesteca energic cu o furculita, sa rezulte niste "firimituri".
Se adauga apa rece si se modeleaza o bila compacta de aluat care se infoliaza si se da la frigider cel putin 30 de minute.
Se spala, se curata legumele si se feliaza in felii subtiri si cat mai lungi cu un dispozitiv de curatat legume (econom). Branzeturile se condimenteaza si se adauga smantana, se amesteca rezultand o pasta.
Se scoate aluatul, se taia felii si se intinde subtire, tapetand o forma de tarta cu diametrul de 24 cm.
Se coace in cuptor incins la 170-180 de grade 5 minute, cat sa se intareasca un pic aluatul, sa nu mai fie umed. Se scoate, se lasa sa se racoreasca, se adauga pasta de branza, formand un strat uniform.
Apoi, pornind de la mijloc se aseaza fasii de legume ajustate ca inaltime, alternand culorile dupa inspiratie si gust. Am vazut pe net o varianta cu fasii ponind de la culoarea cea mai inchisa, pana la cea mai deschisa sau invers. Mie mi-a placut varianta Mihaelei, asa ca le-am pus aleatoriu, pana am acoperit toata suprafata.
Am condimentat cu sare si piper, am stropit cu uleiul de masline si cu ea in cuptor. Ei, aici va fi greu de dat repere pentru ca mie mi-a trebuit mai mult sa o las ca sa se coaca legumele. Dar, orientativ, cam 45 de minute a durat la mine, in cuptor pe gaz cam la 180-190 de grade, deci nu la maxim, ca sa nu se arda blatul si am pus-o la copt jumatate din timp pe cea mai de sus treapta a cuptorului.
A iesit excelenta! Am folosit resturile ramase cum am zis, asa ca va las sa va delectati cu imaginea ei.
Sa nu va sperie migala, nu e chiar atat de greu!
Hm, ce ziceti, si o feliuta cu niste rosii cherry alaturi?
Pofta buna!
Imi place mult cum a iesit :)
RăspundețiȘtergereMultumesc, dar tot a ta e mai frumusica! Am zis ca poate o fac si gen curcubeu, de la cea mai inchisa culoare la cea mai deschisa, folosind si ardei gras si ceapa eventual. Numai asa, sa vad daca sunt in stare de atata migala...
ȘtergereSpectaculara! Foarte frumoasa e tarta asta :)
RăspundețiȘtergereDaaa, este aspectuoasa,dar mie imi place si gustul ei mult.
ȘtergereArata foarte bine! Bafta!
RăspundețiȘtergereMultumesc! Nu e un concurs aceasta provocare, este un fel de joc al celor care ne-am inscris. Ne aratam inventivitatea la prepararea retetelor propuse.
ȘtergereImi place mult cum arata tarta asta dar cred ca ia ceva timp aranjatul:)
RăspundețiȘtergereE mai putin migalos decat pare. Se incepe de la mijloc si daca sunt pregatite toate, ramane doar inspiratia sa actioneze. Eu am taiat cu un cutit din acela econom fasii subtiri din toate legumele separat si apoi am trecut la ajustarea fasiilor ca inaltime si la aranjarea lor.
ȘtergereChiar arata foarte bine!
RăspundețiȘtergereE frumusica!
Ștergereopera de arta !!!
RăspundețiȘtergereMultumesc, dar nu este chiar asa. Am vazut unele, o splendoare. Mai depinde si de consistenta morcovului ca sa iasa fasii flexibile, chiar daca sunt subtiri. Unii morcovi de import sunt lemnosi ca textura si nu sunt potriviti.
ȘtergereDa, imaginatia conteaza mult cand gatesti! Felicitari din toata inima
RăspundețiȘtergereMultumesc! De aia si incerc multe retete din bucatariile altor popoare, din curiozitate si din dorinta de a-mi folosi imaginatia. Eu in bucatarie ma sint ca o artista pe scena, cu emotii, cu vise, dorinte, idei. E locul unde ma simt cel mai bine.
ȘtergereCe frumos ti-a iesit!
RăspundețiȘtergereMersi frumos, Panseluta mea draga! O s-o mai incerc, de-abia m-am pornit!
Ștergere