vineri, 25 mai 2012

Chec cu dovlecei la provocarea secreta

In cadrul proiectului meu drag "Provocarea secreta", initiat de  Ana Maria Nicolae pe blogul ei Ama in bucatarie mi-a fost repartizat un blog tare interesant. Stiu, cuvantul asta o sa ajunga sa se demonetizeze, dar in cazul blogului Dottie, este cel mai potrivit cuvant. Nu este un blog exclusiv culinar, promovand sistemul handmade, lectura, calatoriile. Cum toate se leaga si de aspectul culinar, este cea mai corecta caracterizare - interesant. Am ales o reteta de dulce pentru ca mi-a atras atentia acest desert, Chec cu dovlecei. Am intervenit foarte putin in reteta, sper sa fiu iertata pentru asta.
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
200 g unt la temperatura camerei (moale)
250 g zahar
2 oua mari
150 g dovlecei 
150 g mere
1 lingura zeama de lamaie proaspat stoarsa
250 g faina alba
un praf sare
1 lingurita rasa praf de copt
100 g miez de nuca tocat (nu zdrobit sau ras!)
1 lingurita de condiment pentru dovleac ca cel mentionat aici

Dovleceii razuiti si marul ras, totul stropit cu zeama de lamaie.










Se pune untul, 200 g zahar, condimentul la mixat pana se topeste zaharul si se formeaza o crema. Vedeti ca zaharul nu se va topi complet, dar nu-i bai. Nu va recomand zahar pudra pentru ca se va schimba textura aluatului la sfarsit.









Se adauga galbenusele, unul cate unul, mixand la viteza mare circa un minut dupa fiecare.









Se adauga amestecul razuit de dovlecei si mar, bine stors.









Se mai mixeaza si se adauga faina amestecata cu praful de copt.
Albusurile se bat spuma cu praful de sare si cu restul de 50 g zahar, ca o bezea. Bezeaua si nucile se adauga treptat in aluatul obtinut, amestecand usor cu o paleta sau lingura.









Se pune in tava cu hartie de copt. Am facut greseala de a pune compozitia intr-o singura tava, dar cred ca era mai potrivita solutia cu doua tavi mai mici.








Se pune la copt in cuptor preincalzit la copt circa 40 de minute la 200 grade temperatura. Dar, textul scobitoarei va spune daca este copt sau mai trebuie lasat, depinzand de cuptor.
Se pudreaza cu zahar pudra si se feliaza.









Are multa nuca si este tare gustos. Ma gandesc chiar sa incerc o varianta cu ulei, nu cu unt. 








Modificarea cu albusurile batute spuma zic eu ca i-au adus un plus la starea de umiditate si la faptul ca nuca pluteste frumos in chec. Ramane doar sa va convingeti singuri!

11 comentarii:

  1. Cat imi place checul cu dovlecel. Ramane putin umed si nu e deloc inecacios.
    Iti doresc un sfarsit de saptamana fericit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Daniela. Da, este tare gustos si a fost o surpriza pentru mine, pentru ca nu am mai incercat asa ceva pana acum. Tocmai de aia am ales reteta. Eu am ramas impresionata de painile tale deosebite si te invidiez ca faci paine cu maia.

      Ștergere
  2. Da,arata bine si ar trebui sa incercam!

    RăspundețiȘtergere
  3. ERu am facut o singura data chec cu dovlecei in varianta dulce,din greseala.(cumparasem faina self raising dar nu stiam ca are si zahar in compozitie). Trebuia sa fie un aperitiv,nu un desert,asa ca a iesit ceva ciudat.Dar asta pare interesant !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, eu fac o prajitura cu mar ras, mult mai mult, in ea, dar are alt gust ca este cu ulei, nu cu unt. Asta are gustul traditional de chec, usor umed, tare bun.Incearca!

      Ștergere
  4. Arata foarte bine si data viitoare voi incerca si eu sa bat albusurile separat, sigur va fi si mai bun :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A, n-a fost cu intentie, a fost din obisnuinta. Eu la checuri asa procedez. A iesit foarte pufos, dar usor umed, dar cu nuca tare bine disperasata in compozitie. cred ca se si vede din imagini. A fost excelent, desi eu am papat doar o feliuta.

      Ștergere
  5. Draga Elena, o nedumerire am: Daca e zi de Carbo, avem voie unt sau oua?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai, la cina in ziua de Carbo, ai voie prajitura (mica!), biscuite, inghetata, la alegere, plus ciocolata 70-85% cacao.

      Ștergere
  6. Sound delicious for this recipe! It's make me so hungry! I can't wait to eat this :)

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails