Aceste fursecuri sunt un test pe care mi-l doream mai demult, dar din lipsa de timp, le-a venit randul abia acum. La timp pentru Mos Craciun, care trebuie intampinat cu bunatati si ca sa particip la un concurs cu tema "Prajiturele pentru Mos Craciun". Concursul este organizat de Dianu Andreea cu al ei blog, extrem de interesant, Pasiune pentru bucatarie. Concursul organizat de ea este sponsorizat de Pastai de vanilie si este jurizat de niste doamne foarte talentate, pe langa gazda concursului. Sper sa va placa aceste fursecuri foarte fragede si pe care le-am prezentat in doua variante ca sa va arat ca se pot adapta la gusturi diferite. Noua ne plac mult si sper sa-l tentam pe Mos Craciun cu ele.
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Aveti nevoie de:
125 g unt la temperatura camerei
40 g zahar pudra
1 lingurita coaja de limette
2 linguri zeama de limette
1/4 lingurita sare
1 galbenus
140 g faina
25 g amidon
1/2 lingurita praf de copt cu sofran (sau bicarbonat de sodiu)
miezul de la 1/2 pastaie de vanilie (Bourbon am avut eu)
1/4 lingurita fulgi de chili
zahar pudra pentru pudrat fursecurile
zahar tos brun pentru glazurarea fusecurilor
Aluatul se face la fel, deci am pus untul, zaharul pudra, sarea la mixat 2-3 minute sa devina cremos.
Am adaugat galbenusul, coaja si zaeama de limette si am mai mixat 2-3 minute.
Am adaugat in 2-3 etape faina amestecata cu amidonul, praful de copt si miezul de la pastaia de vanilie, transformand totul intr-un aluat moale.
Am pus totul pe folie alimentara, ruland cu ajutorul foliei si transformand totul intr-un sul de vreo 40 de cm, l-am pudrat cu fulgii de chili si l-am pus la frigider o ora. Daca va grabiti, puneti la congelator 20 de minute.
Desfaceti ruloul si taiati feliute, manevrand cat mai putin cu mana, facand niste bilute, chiar daca nu sunt perfecte. Doar jumatate, restul de aluat stand la frigider. Puneti bilutele pe hartie de copt intr-o tava cu un gratar (eu am asa ceva pentru friptura), ca fursecurile sa nu aiba contact direct cu tava si fierbinteala ei.
Se coc 15-20 de minute, in functie de cuptor, atat cat sa devina usor aramii la margine, dar sa ramana albe. Se lasa un minut, apoi se transfera hartia cu fursecuri pe un gratar si se fac celelalte bilute pe care le dam prin zahar brun, fara economie, si se coc in acelasi mod. Acestea vor fi mai colorate pentru ca se va carameliza putin zaharul de deasupra. Cele albe se vor pudra cu zahar pudra.
Il vor impresiona pe Mos Craciun, pentru ca sunt aromate, fragede. Se tin in cutie de carton, acoperite cu foita de hartie, in camara, daca rezista si nu le mancati, cel mult 2 saptamani.
Impresionante cele doua variante si gustul lor deosebit, dar nu abuzati de ele, mai bine face Mosul diabet, nu voi!
Sunt grozav de bune,stiu sigur.Pupici!
RăspundețiȘtergereazi am fursecuit si eu.daca vedeam postarea de ieri faceam reteta ta ! pupu-te!
RăspundețiȘtergereDoamna Elena, va invit cu mare drag la Provocarea “Reteta mea de suflet pe anul 2011”! Haideti sa impartasim cele mai frumoase si mai dragi moment ale anului 2011!
RăspundețiȘtergerehttp://andreeachinesefood.blogspot.com/2011/12/provocare-reteta-mea-de-suflet-pe-anul.html
Pup!
Lemon cookies are my favourite. These look delicious. Happy holidays.
RăspundețiȘtergereChili nu este iute ?
RăspundețiȘtergereI'm sorry! Deci, multumesc mult pentru aprecieri si sper sa le testati candva.
RăspundețiȘtergereHappy holidays, Ivy!
Da, eu am folosit chili iute, desi se gasesc filgi de chili nu foarte iuti. Sunt deliciosi, pentru ca se simte foarte putin la copt.