miercuri, 21 decembrie 2011

Fursecuri cu ghimbir la "Dulce Romanie"

In octombrie anul trecut Mihaela a lansat o provocare numita "Dulce Romanie", un proiect drag mie, ce a reusit o punere in valoare a inventivitatii participantilor de a prepara cu niste ingrediente vedeta, care sa aminteasca de Romania, chiar daca se foloseste un ingredient exotic. Provocarea s-a extins de la o luna la alta, tot mai multe bloguri participand cu preparate din ce in ce mai interesante. Gazda lunii decembrie este Brandusa cu al ei blog Cooking with my soul, iar propunerea ei este sa folosim ca vedeta ghimbirul si sa nascocim niste prajiturele pentru Craciun. Pentru mine au venit la tanc, pentru ca de multe vreme vroiam sa fac niste fursucuri cu ghimbir. Am mancat niste prajiturele cu ghimbir la un ceai si, desi am facut multe incercari, nu erau ca alea. Cu aceste fursecuri sunt aproape de acelea, care era divine.
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile
Va trebuie(masurile sunt din acelea americane, dar se gasesc si la noi):
2 si 1/4 cup faina alba 650
2 lingurite ghimbir pudra
2 lingurite bicarbonat de sodiu
1 lingurita scortisoara pudra
1 lingurita cuisoare macinate
1/2 lingurita nucsoara rasa
3/4 lingurita sare
1/2 cup ghimbir confiat tocat marunt
1/3 cup zahar brun
100 g unt
1 ou
1/3 cup melasa (este un sirop dens, inchis la culoare, de la obtinerea zaharului din sfecla de zahar sau din trestie de zahar)


O sa vi se para multe ingrediente, dar de fapt sunt multe mirodenii relativ comune.
Am pus intr-un vas faina











Am adaugat ghimbirul, sarea










Bicarbonatul










Pudra de cuisoare, scortisoara si nucsoara amestecate










Ghimbirul confiat, pe care nu-l vom pune in amestecul de ingrediente uscate









Zaharul brun peste unt in mixer, la transformat in crema (ma rog, era cam rece untul, dar nu prea are mare importanta)












Se adauga oul si se mai mixeaza, poate-poate devine cremoasa compozitia, daca nu, incercati sa nu disperati ca nu e nici o crima. Pana acum.










Se adauga ghimbirul confiat si melasa.











Se adauga amestecul uscat de faina si mirodenii in 2-3 etape, cate putin pana se face aluatul.










Se strange in folie transparenta si se pune la congelator pentru 25 de minute cel putin. Se fac bilute, manevrand cat mai putin, pentru a nu se incalzi, se dau prin zahar brun si se pun in tava (cu gratar) cu hartie de copt, in cuptor preincalzit (200 grade) pentru 15 minute. Nu mai mult!










Asta este una din variante! Ce bronzate sunt, dar cel mai mult, sunt aromate!












Si inca una, ca nu m-am putut abtine!











Daaar, mai exista o varianta, pentru a le face mai aratoase. Doar sunt pentru Mos Craciun!
Dam bilutele prin zahar pudra. Muult. Se coc in acelasi mod, dar uite ce dragute sunt! 










Nici nu ghicesti aroma lor speciala pana nu le gusti, desi se si simte aroma exotica de ghimbir de la distanta.









Sunt ca un vis de iarna si sa nu indrazniti sa la comparati cu turta dulce, ca gustul este departe de asa ceva!


4 comentarii:

  1. O grozavie de arome!! Tare pofta mi-ai facut ! Sarbatori minunate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Antonina,sunt tare bune. De mult caut reteta care sa fie aproape de ce am mancat eu la o ocazie speciala. Am ezitat si din alt motiv - melasa. Cand eram copil, in Bucovina se facea zahar din sfecla de zahar, mirosul in sat in perioada aia nu era placut deloc, de la drojdiile ramase, folosite la un soi de tuica. Partea placuta era melasa, pe care o puneam in arpacas (fiert pe soba in vase de tuci acoperite) si era culmea desertului, in afara de "scutecele lui Iisus" si cozonacii pufosi. Asta mi-a adus aminte de mama care nu mai e... si uite asa am cazut in borcanul aducerilor aminte, ceva mai triste.
    SARBATORI FERICITE SA AI!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sarbatori fericite, cu sanatate, bucurii si impliniri!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails