sâmbătă, 26 noiembrie 2011

O tocana de inspiratie valenciana

De unde si pana unde? Imi place paella, dar... nu pot combina orez si carne la Dieta Rina si atunci poftesc, oftez, poftesc. Norocul meu e ca-mi pot controla pofta. In limite rezonabile ca nu-s vreo sfanta! Cautand niste retete noi, cat mai inventive, cu bok choy (zis si pak choi), am gasit reteta aici si aici, ca are doua episoade in varianta video. Mi-a fost cam greu sa inteleg chiar tot ce vorbea persoana, ca se straduieste cu mare foc sa vorbeasca englezeste, ea fiind din Spania. Ce era important am inteles si am trecut la teste. Mi-am zis ca seamana mult cu paella, asa ca merita sa incerc, mai ales ca nu suferea modificari pentru dieta. Yep, va arat imediat ce a iesit si scuze daca mai gresesc, dar... scriu cu gura plina! Stiu ca nu-i frumos, dar cei bun trebuie impartasit imediat cu prietenii!
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile
Va trebuie, pentru 4 portii generoase:
200 g orez cu bob rotund de tip arborio (din cel folosit la risotto)
150 g naut boabe
3 cartofi (300 g cu aproximatie)
o legatura frumoasa de bok choy (sau pak choi)
1 ceapa mai mare (150 g cel putin)
3-4 catei de usturoi mai mari
700 ml supa de legume
4 linguri ulei de masline
sare, piper proaspat macinat
sofran
1 limette (facultativ)
1 ardei iute (facultativ)


Nautul l-am pus la inmuiat de cu seara si a doua zi l-am fiert (dupa curatatea pielitelor intr-un prosop) cam 15 minute, nu mai mult, ca va mai fierbe in mancare si trebuie sa nu se faca terci! Am spalat bine bok choy si am taiat partea alba cuburi, lasand frunzele cam asa.












Cuburile de la bok choy le-am pus cu cartofii tocati cuburi ceva mai mari si supa la fiert. Nu va speriati, nu vor fierbe mai mult de 2 minute! Oprim si asteptam sa le vina randul.









Ceapa tocata, usturoiul zdrobit si 3 linguri de ulei, ceva sare si piper se pune la dustuit, la foc mediu, sa nu se prajeasca.











Se adauga orezul si se amesteca, bine, lasand 2-3 minute sau mai mult, sa devina translucid si el, sa se infierbante bine.










De aici incolo nu mai seamana a risotto si devine o tocana in devenire. Se adauga toata supa, dupa ce am scos legumele puse la fiert in ea. Lasam sa fiarba la foc mic, acoperit cam 5 minute.










Se adauga cartofii si cuburile de bok choy si se mai lasa la fiert cam 4-5 minute, tot acoperit.










Se pune la inmuiat intr-o lingura de supa, luata din mancare, firicelele de sofran.









Se adauga boabele de naut, sofranul inmuiat si se mai lasa 2-3 minute la fiert.









Se adauga frunzele de bok choy, rupte cele mai mari, iar cele din mijloc intregi si se mai lasa 2-3 minute la fiert, dupa ce am amestecat usor frunzele in compozitie. Tocana trebuie sa mai aiba supa, iar daca nu are suficienta, se mai adauga 1 ceasca de apa.









Se opreste focul si se acopera vasul cu un prosop de bucatarie. Se lasa la odihna 5 minute. Asa arata cand e gata!










Ehei, dragii babei, ca mosul n-a avut nici o treaba la afacerea asta, va puneti cata o portie babana voua si celorlalti, apoi savurati cu totii in jurul unei mese de weekend, aceasta mancare speciala. Apoi visati la Valencia si la o paella. Seamana, dar nu e, nici risotto, nici paella, deci tocana pare potrivit termenul.









Inca ceva! Nu aveti bok choy, nu puneti spanac, ca nu e acelasi lucru. Leguma asta cu nume pretentios are alta textura si are gust vag de varza, pentru ca e din familia ei. Pare ciudat, dar cred ca mai bune sunt frunzele de sfecla rosie.










PRECIZARI! 
Lingura de ulei ramasa se picura peste preparatul gata, fierbinte, inainte de a fi pus pe farfurii. 
Cum nu toata lumea mananca iute, ardeiul piperat a lipsit la preparare, asa ca fulgii ce chili de deasupra au vrut sa suplineasca lipsa acestuia, pentru cine a vrut.  Si eu am vrut!
Savurati!

6 comentarii:

  1. arata foarte bine! mi-am notat reteta :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Tare bine arata!
    De unde cumparati bok choy? Eu in satul meu de munte nu cred ca voi gasi ever :(

    RăspundețiȘtergere
  3. Emily, cel mai greu este sa aduni elementele, restul este cu savuratul...

    Boabe de Cafea, am inteles ca la Metro s-ar gasi, sub denumirea de salata coste(?), in rest nu stiu. Eu il iau de la chinezi direct, in Dragonul Rosu, la zona de legume proaspete si la magazinul din Dragonul Rosu 1 si-mi aleg - mai vanjos sau baby. Dar, am sugerat ca frunzele de sfecla rosie ar fi potrivite si cred ca nu altereaza prea mult reteta.

    RăspundețiȘtergere
  4. tii, ce bunatate ai facu tu aici ! imi place ziua asta de amidonuri,desi e curioasa alaturarea orezului de cartofi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Alinutzika, mersi!

    Pansy, nu-i asa ca pare prea mult? De asta am si fost curioasa de combinatie. Eu i-as fi pus ardei iute sau sos iute, dar nu toata lumea vrea, asa ca m-am jucat in bolul meu. Tare ciudata si satioasa aceasta mancare si cred ca este un fel de mancare taraneasca cum am zice noi. Toata smecheria este bok choy in combinatie, mai ales in Spania! tare curios, dar bun.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails