Acum putin timp, zapand cu telecomanda in cautarea unui program, am dat peste o emisiune de la TVR 2 cu Jamie Oliver. M-au captivat doua retete de salata, pe care nu le am vazut sau citit pana acum. Una din ele am testat-o de urgenta, intrerupand seria cu dovleacul. E doar o mica pauza pentru ca voi continua cu retete in care vedeta este dovleacul. E simplu de facut si m-a captivat modul de preparare. Jamie tocand, vorbind amestecand, cu mana (fara manusi ca chef-ii de mare fite) si condimentand, gustand este un spectacol in sine. Sper sa va conving cu imaginile ca este ceva aromat si gustos, simplu, in stilul binecunoscut al lui Jamie.
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
200 g orez basmati
400 ml apa
3 dovlecei mici si tineri, din care vom folosi cam jumatate
2 ardei kapia copti (pot fi si gogosari)
2-3 linguri ulei de masline extravirgin
2 linguri otet balsamic
sare, piper proaspat macinat
6 frunze de busuioc verde + 2-3 pentru decor
Orezul bine spalat se pune cu apa si un praf de sare la fiert, lasand sa clocoteasca circa 15 minute la foc mic, in vas partial acoperit, pana se absoarbe tot lichidul, dupa care se da deoparte, dar sa ramana fierbinte. Este important sa ramana fierbinte.
Dovleceii spalati ii vom felia, cu dispozitivul economic de curatat legume, o parte din felii le vom pastra pentru o salata (a carei reteta va veni si ea intr-un post separat), iar ce ramane, inclusiv cotoarele fragede le vom toca fie cubulete, fie betisoare, sau aiurea, cum va place, dar nu foarte mici.
Vom adauga la dovlecei, pe o planseta destul de mare, pe care se vor amesteca ingredientele salatei, ardeii copti rupti fasii, sare si piper
Se face in mijloc un spatiu, se toarna uleiul si otetul balsamic, busuiocul rupt bucatele.
Se adauga la mijloc orezul fierbinte si se amesteca totul... cu mana. Daca tineti neaparat, puteti folosi o paleta sau o lingura de salata.
Dar... orezul fierbinte se va aduna in bulgari daca nu va ajutati cu mana pentru incorporarea legumelor.
Se aranjeaza pe un platou sau o farfurie mai mare si se decoreaza cu busuioc. Eu am pus varfurile de la busuiocul tanar din ghiveci ca sa nu mai creasca tufa mare.
Este ca e foarte simplu? Din pacate TVR nu lasa pe site-ul oficial emisiunile inregistrate, ca as fi pus link la reteta si nici nu am gasit-o pe net. As fi vrut sa simtiti aceeasi delectare, privindu-l pe Jamie.
Va trebui sa va multumiti cu ce va ofer eu. Pofta buna si curaj!
Ce frumos arata!! Felicitari!
RăspundețiȘtergereDaca doresti, te invit sa participi la provocarea lunii noiembrie "Dulce Romanie", te astept cu drag! (detalii la mine pe blog)
Multumnesc, Alexandrina.De ceva vreme am tot ratat participarea la acest proiect tare drag mie, dar l-am urmarit pas cu pas. Poate de aceasta data reusesc sa onorez invitatia. Iti multumesc penru vizita si amabilitate.
RăspundețiȘtergerearata super!
RăspundețiȘtergereVa invit cu mare drag sa participati la concursul organizat pe blogul meu !
RăspundețiȘtergerehttp://bucatepealese.blogspot.com/2011/11/concurs-culinar.html
Alinutzika, ma bucur ca-ti place. Incearca, va fi surprinzator de buna.
RăspundețiȘtergereMimmi, multumesc mult de invitatie, fug repede sa vad despre ce e vorba.