Aceasta reteta am vazut-o prima data la Dana. Acum... 2 ani jumate am dat si eu cu nasul in blogurile si spatiile de socializare care aveau si sectiuni de gastronomie. Unii s-ar putea sa stiti, ca am mai spus, primul blog pe care l-am frecventat a fost al ei, remarcandu-i originalitea si diversitatea si personalitatea. Desi ea este modesta si sustine ca anumite idei ale ei nu sunt practic niste retete, blogul ei, Aphextwinz, e foarte bine structurat, avand si turism culinar, cronica de restaurant, cu umor si inteligenta. Acum un an propunea o reteta de zacusca cu dovleac care mi-a ramas pe retina, dar, din varii motive n-am apucat s-o fac. Cum mi-am propus - si sper sa-mi inchei proiectul cu bine - in aceasta toamna sa aloc unor legume un spatiu mai larg, cu retete cat mai variate, am inceput cu dovleacul. In perioada de pregatire cand trebuia sa decid ce retete mai incerc, mi-am amintit de aceasta reteta si am trecut la preparare, ca sa va incit s-o incercati.
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile
Aveti nevoie de:
1 kg de dovleac curatat
500 g ceapa
15 ardei kapia sau gogosari copti + zeama din interiorul lor
250 ml ulei
sare, piper proaspat macinat
3 linguri otet de mere
150 g morcov ras
50 g radacina de telina
1 l suc de rosii proaspat
1 lingurita plina de boabe de piper negru
3 frunze de dafin
Ca la orica zacusca, pornim cu ceapa curatata si tocata se pune in 200 ml (deci nu tot de la inceput) de ulei sa se inabuse la foc mic pana devine sticloasa.
Se adauga morcovul si telina rase.
Se adauga dovleacul tocat cubulete, adaugand un praf de sare si piper macinat.. Eu nu am pus dovleacul razuit, am vrut sa vad cubuletele mici in zacusca la sfarsit. Tot acum am adaugat zeama colectata de la ardeii copti.
Se adauga ardeii copti tocati cu cutitul (iarasi, nu i-am dat prin masina de tocat sau la mixer). Eu am copt ardeii in tava de aragaz, in cuptor preincalzit, care si-au pastrat lichidul in interior.
Se toarna sucul de rosii proaspat, boabele de piper si foile de dafin, cele 3 linguri de otet de mere.
Se adauga restul de ulei in timpul fierberii. Se fierbe la foc mic pana scade la aproape jumatate, avand grija sa amestecam des, pentru ca, desi nu are vinete, are tendinta de a se lipi. Trebuie evitat acest lucru pentru ca un gust de ars este neplacut si stricati bunatate de munca.
Se colecteaza intr-o cescuta din uleiul care iese la suprafata. Se pune zacusca in borcane curate, se sterge cu atentia gura borcanului, se adauga 2 linguri din uleiul colectat in fiecare borcan si se inchide ermetic. Borcanele se tin invelite, rasturnate pe capac, pana se racesc bine. Nu necesita sterilizare suplimentara, dar nici nu strica daca nu aveti spatii mai racoroase de pastrare.
Am pastrat pentru voi si pentru degustare, cu ceva paine neagra, sa vedeti cum arata. Acuma, ce sa va zic de gust? Nu e dulce, cum s-ar putea crede, mie mi-a placut muuuult si... n-am avut nici un fel de comentarii sau critici negative.
Sa va mai cer sa incercati? Daca nu va incita ideea, as vorbi degeaba. Dar pot sa fac altceva: Multumesc, tiza mea pentru aceasta idee grozava. Ti-ai facut pomana cu noi si-mi pare rau ca n-am putut inregistra corul de mm, ah, oh, ce buna e etc oferit de degustatori.
500 g ceapa
15 ardei kapia sau gogosari copti + zeama din interiorul lor
250 ml ulei
sare, piper proaspat macinat
3 linguri otet de mere
150 g morcov ras
50 g radacina de telina
1 l suc de rosii proaspat
1 lingurita plina de boabe de piper negru
3 frunze de dafin
Ca la orica zacusca, pornim cu ceapa curatata si tocata se pune in 200 ml (deci nu tot de la inceput) de ulei sa se inabuse la foc mic pana devine sticloasa.
Se adauga morcovul si telina rase.
Se adauga dovleacul tocat cubulete, adaugand un praf de sare si piper macinat.. Eu nu am pus dovleacul razuit, am vrut sa vad cubuletele mici in zacusca la sfarsit. Tot acum am adaugat zeama colectata de la ardeii copti.
Se adauga ardeii copti tocati cu cutitul (iarasi, nu i-am dat prin masina de tocat sau la mixer). Eu am copt ardeii in tava de aragaz, in cuptor preincalzit, care si-au pastrat lichidul in interior.
Se toarna sucul de rosii proaspat, boabele de piper si foile de dafin, cele 3 linguri de otet de mere.
Se adauga restul de ulei in timpul fierberii. Se fierbe la foc mic pana scade la aproape jumatate, avand grija sa amestecam des, pentru ca, desi nu are vinete, are tendinta de a se lipi. Trebuie evitat acest lucru pentru ca un gust de ars este neplacut si stricati bunatate de munca.
Se colecteaza intr-o cescuta din uleiul care iese la suprafata. Se pune zacusca in borcane curate, se sterge cu atentia gura borcanului, se adauga 2 linguri din uleiul colectat in fiecare borcan si se inchide ermetic. Borcanele se tin invelite, rasturnate pe capac, pana se racesc bine. Nu necesita sterilizare suplimentara, dar nici nu strica daca nu aveti spatii mai racoroase de pastrare.
Am pastrat pentru voi si pentru degustare, cu ceva paine neagra, sa vedeti cum arata. Acuma, ce sa va zic de gust? Nu e dulce, cum s-ar putea crede, mie mi-a placut muuuult si... n-am avut nici un fel de comentarii sau critici negative.
Sa va mai cer sa incercati? Daca nu va incita ideea, as vorbi degeaba. Dar pot sa fac altceva: Multumesc, tiza mea pentru aceasta idee grozava. Ti-ai facut pomana cu noi si-mi pare rau ca n-am putut inregistra corul de mm, ah, oh, ce buna e etc oferit de degustatori.
foarte interesanta reteta! imi si inchipui ce buna trebuie sa fie aceasta zacusca!
RăspundețiȘtergerete pup cu drag ;)
M-ai facut sa rosesc tizo, multam de cuvinte frumoase si ma bucur ca ai incercat-o, mie mmi s-a parut una din cele mai bune zacusti si iaca parca mi-ai dat imbold sa mai fac o tura ca am am ardei copti destui.
RăspundețiȘtergereTe tzuk si dieta usoara in continuare.
Foarte tare! Nu stiam ca dovleacul are atatea "aplicatii"! Cred ca viata mea culinara va fi reevaluata. Prezentarea retetei este foarte frumoasa, ca de obicei! Salutari!
RăspundețiȘtergereMa bagi in pacat cu dovlecii tai!Imi vine sa ma apuc de treaba.Noroc ca nu mai am ardei copti.
RăspundețiȘtergereEmily, am incercat cred zeci de retete de zacusca pana acum, dar asta este cred cea mai buna de pana acum.
RăspundețiȘtergereOh, n-a fost intentia mea sa te fac sa rosesti. Asta-i adevarul si nu e prima data cand afirm. Eu mi-s balanta - apropo de zodii sau dodii ca nu-s sigura - eu sunt obsedata de echilibru. La tine am gasit mai multe idei pe cm patrat decat in nshpe mii de locuri cu pretentii. Nu stiu altii cum sunt, dar mie imi place si nu mi-e jena sa spun cand imi place ceva. Iar zacusca a fost... supracalifragilistica. Pana acum putine noutati au fost acceptate din prima ca asta. Poate pieptul ala de pui afumat, tot de la tine citire? mersi de urarea la dieta, sper doar sa ma tina, ca acu' sunt cu moralul cam in galeata.
Domnule Marius, mai am ceva idei realizabile cu dovleac, dar si unele la care trebuie sa mai reflectez daca merita sa investesc in ingredientele necesare.
Pansy, zacusca e de vis! Daca mai rezista, cand ne vedem la Bilancia iti aduc un borcanel pentru degustare. O sa cauti ardei dupa aia sigur.
Arata superb si gustul trebuie sa fie pe masura! Voi incerca cu siguranta reteta.
RăspundețiȘtergereMa bucur ca v-a trezit interesul. Si anul acesta am prestat zacusca asta, pentru ca ramane favorita noastra. Desi am fost tentata sa arat si una din versiunile mele la zacusca cea clasica cu vinete, nu am mai apucat sa fac poze... Poate imi fac ceva curaj zilele astea ca vinete mai sunt, ardei mai sunt...
ȘtergereMinunata reteta, fetelor, o voi proba si eu, cu siguranta. Am facut zacusca de dovleac, nu e ceva nou pentru mine, dar nu i-am pus otet. Probam si cu otet. Spor la gatit si povestit, dragelor :)
RăspundețiȘtergere