Mi-am propus de ceva vreme ca sa acord o atentie speciala dovleacului, asa ca o voi face intr-o serie de postari cu propuneri de retete care sa contina leguma in cauza. N-are nici o legatura cu serbari importate ori ba, are cu mine si cu faptul ca mie imi place mult. Normal ca nu din totdeauna si in retete de mancare, atunci era la mare trecere placinta sau prajitura cu dovleac si cam atat. Eu il puneam la ghiveci si la tocana dar numai cand faceam pentru mine, ceea ce se intampla rar, pentru ca ceilalti nu-l agreau in mancare. Intre timp i-am convins pe mult mai multi ce bun este dovleacul. Am cules cateva retete, lista inca nu este inchisa, prin care voi incerca sa fac lobby pentru dovleac. Sper sa va deschid interesul, sa va starnesc curiozitatea si sa va conving sa incercati. Nu sunt la prima incercare, va reamintesc:prajitura fina cu dovleac, chipsurile, copt, salata cu rucola si dovleac, tocana, placinta .Acestea fiind zise, iata prima propunere - Salata de sfecla si dovleac, care mi-a fost inspirata de Teo Bucatar.
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile
Va trebuie:
1 sfecla rosie medie
2 felii de dovleac
sare, piper proaspat macinat
2 linguri ulei de masline
1-2 linguri zeama de lamaie
1-2 linguri miez de nuca tocat
1 tija de telina
1 ardei iute, facultativ
Se pune sfecla spalata bine la copt in cuptor, foc mediu circa o ora, in cuptor preincalzit. Dovleacul se taie felii groase cam de un centimetru, se curata de coaja si se pune in tava cu hartie la copt, odata cu sfecla. Am presarat sare si piper pe feliile de dovleac si am stropit cu o lingura de ulei. Eu am pus tava cu dovleac sus, iar dedesubt pe gratar tava cu sfecla.
Dovleacul se coace mai repede si dupa vreo 15 minute trebuie sa intoarceti feliile si mai lasati inca 15 minute, ca sa fie mediu coapte Sa nu-mi dati la gambe ca n-am pus imagini cu sfecla, dar e greu de manevrat aparattul foto si sa curati sfcla, cu manusi. Eu n-am gene de la Shiva cel cu 7 maini sau cate o avea!
Se toaca dovleacul cubulete. Sfecla racorita, cu mainile protejate de manusi, se curata de coaja si se feliaza in felii subtiri. Se aseaza pe platou feliile de sfecla si la mijloc dovleacul, in situatia in care nu aveti un astfel de platou (de care-s tare incantata, ca-i haios!). Se taie telina in diagonala si se presoara peste sfecla, se adauga nuca, restul de ulei si zeama de lamaie.
Mie imi place cu ardei iute, dar cei mai multi vor cu verdeata, asa de chi-chi fason.
Este usor de facut, practic nici nu e cine stie ce reteta. E doar o idee!
foarte interesanta combinatia.marturisesc ca nu sunt cel mai mare fan al dovleacului dar cred ca in mancaruri/salate e mult mai potrivit decat in dulciuri :D
RăspundețiȘtergeresunt sigura ca parerea mea este eronata dar ...neuronul e inca de blonda deci nu arunca cu rosii.pupicei
in mod sigur are nevoie de niste ardei iute, caci amandoua: dovleacul si sfecla rosie, sunt dulci. Interesanta combinatia.
RăspundețiȘtergereI've been surfing online more than 3 hours as of late, but I by no means discovered any attention-grabbing article like yours.
RăspundețiȘtergereIt's lovely worth sufficient for me. In my opinion, if
all website owners and bloggers made just right
content as you probably did, the net might be
a lot more helpful than ever before.
Hi mates, pleasant piece of writing and pleasant urging commented here, I am really enjoying by these.
RăspundețiȘtergere