sâmbătă, 29 octombrie 2011

Dovleacul e vedeta - 2 Risotto cu dovleac

Dovleacul, leguma care este vedeta acestui serial revine. Acest risotto cu dovleac a fost o surpriza tare placuta. Acuma, eu ma laud in gura mare ca sunt un om fara prea multe prejudecati si ca sunt concilianta. Am constatat zilele astea ca este fals. Desi nepoata mea, care sta in Italia de ceva ani, mi-a subliniat ca italienii nu sunt pretentiosi si ca arareori te corecteaza cand ai preparat ceva si nu e dupa litera legii gastronomice, eu tot cred ca unele lucruri trebuie respectate intocmai. Nu le respecti, faci in mod sigur ceva foarte bun la gust, dar nu este acel preparat de la care ai pornit. De unde mi-a venit revolta asta? De la vechea mea obsesie ca unii nu stiu ce e ala risotto si cum se face el. Uite aici o mostra de "inventivitate" prost inteleasa. Nu contest ca acel preparat poate fi excelent la gust, dar sigur-sigur nu-i risotto, si nu e un exemplu in cadrul unui articol care te invata cum se prepara.
Sa va mai marturisesc ceva: ce va propun eu este un pic pe alaturi de dieta pentru ca dovleacul, in principiu, este la Carbohidrati, langa sfecla, morcov si gulie. Dar, numai in principiu, pentru ca soiul care l-am folosit eu nu-i de ala de de placinta, deci nu este o mare nenorocire.
Aceasta retete este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile
Aveti nevoie de:
200 g orez
300 g dovleac
200 ml vin alb, sec
2 catei de usturoi
1 ceapa medie
sare, piper proaspat macinat
600 ml supa de legume (nu de la cub, please!)
2+1 linguri ulei de masline
patrunjel verde tocat pentru decor 
cateva firicele de sofran

pentru cei care nu tin Dieta Rina
1 cub de unt ( 25g)
2 linguri de parmezan ras proaspat

Deeeeci. Ceapa tocata marunt si usturoiul zdrobit se pun in 2 linguri de ulei la inabusit, la foc mediu, intr-o tigaie ceva mai adanca.










Se adauga cuburile de dovleac(asta pentru ca dovleacul are nevoie de timp de fierbere mai mare decat alte legume), bine curatat de coaja si de miez, acea pulpa atoasa care tine semintele, se adauga sare si piper. Se inabusa vreo 2 minute.









Se adauga orezul bine ales, se amesteca si se lasa la inabusit pana devine transparent bobul, fara a incepe sa se prajeasca totul.









Se toarna vinul si se amesteca usor pana se absoarbe complet.

Acum incepe partea cu atentia acordata continutul din tigaie pentru vreo 15 minute. Se adauga cate un polonic din supa fierbinte peste orez si se amesteca usor pana este absorbit lichidul. Nu se adauga alt polonic cu supa pana nu s-a absorbit cel de dinainte, pentru ca amidonul sa se elibereze treptat si sa devina cleios sosul care se formeaza. Am pus la inmuiat in supa sofranul, l-am adaugat la continutul tigaii, odata cu ultimul polonic de supa










Acum e momentul in care, cei care nu sunt la dieta, se adauge untul si parmezanul ras, se amesteca putin si sa fie pus preparatul pe farfurii calde. Eu am mai adaugat o lingura de ulei crud si am amestecat putin. Am ornat cu patrunjel verde tocat.









Nu e mare filosofie, nu? Asa am zis si eu, deci m-am gandit sa dau cu bata in balta si mi-am rasnit niste fulgi de chili deasupra! Pai, daca parmezan+orez nu e voie, ce era sa fac?









Cum a fost? Taaare bun! Daca folositi dovleac din acela mai putin dulce este excelent. Incercati!


6 comentarii:

  1. interesanta reteta! cred ca e foarte bun, mai ales ca sunt innebunita dupa dovleac, dar si dupa orez! :*

    RăspundețiȘtergere
  2. interesanta combinatia! cerd ca e foarte buna

    RăspundețiȘtergere
  3. Emily, daca incerci reteta, trebuie sa fac o precizare: usturoiul este omis de cei din Lombardia, care-si revendica aceasta combinatie cu dovleac ca fiind a lor. Daaar, mie imi place.

    Alinutzika, merita sa incerci pentru ca nu e dulce, iar textura este deosebita. Eu nu ma prea omor dupa risotto milanese simplu, dar, in compensatie imi place mult risotto cu ciuperci, cu fenicul(fenel) si dovleac, dar in ordine inversa, cel cu dovleac fiind pr primul loc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Reteta asta a trezit interesul imediat al sotiei, care a spus ca e o idee buna. Eu astept sa o puna in practica! Imi place foarte mult prezentarea. Salutari!

    RăspundețiȘtergere
  5. Marius , ma bucur ca am atras atentia sotiei cu aceasta reteta. O sa fiti incantati de ea. Poate incearca si chipsuri, ca sunt excelente. la gaseste aici - http://bucatariaelenei.blogspot.com/2011/01/chipsuri-din-dovleac.html

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails