marți, 13 octombrie 2015

Tort inghetat cu cafea si fasole rosie la Provocarea Virtual Hug


De cand am vazut reteta la Catalina Bucur pe blog am ramas cu gandul la ea. Acuma sa va spun de ce am ales sa fac reteta ei si sa-i trimit cu aceasta ocazie o imbratisare virtuala: 

1. Sunt in mediul virtual de ceva vreme, dar pe Catalina am cunoscut-o de curand si este cea mai placuta surpriza
2. Postarile ei pe blog sunt o delectare pentru mine
3. Am testat cateva idei venite de la ea si sunt intr-adevar surprinzatoare
4. Imi place Catalina si postarile ei
5. Imi place Catalina
6. Imi place, etc.
Cum era greu sa gasesc ceva care sa se compare cu alegerile ei - care sunt in mare si ale mele, doar ca eu nu am atata vointa ca ea! - am zis ca mai degraba testez reteta ei si-i arat cum am reusit eu sa o pun in practica. 
Nu dati cu parul la poze, am ales sa va arat tortul inca inghetat ca sa se vada bruma. Pana am terminat era numai bun de mancat desi afara nu era momentul autumnal potrivit!
Este potrivita si pentru cei cu intoleranta la gluten si (sau) lactoza daca se alege ciocolata corect!
Desi, cu putina intindere a corzii, ar putea fi buna o feliuta mica la ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina, cred ca e mai bine sa va abtineti!
COMBINATII NEPERMISE LA DIETA RINA
Va trebuie pentru o forma de 18 cm:

pentru blat
1 cup migdale crude si miez de nuca, in proportia dorita (sau la alegere)
11 curmale fara samburi (ca erau mai mici, va orientati)
3 linguri de cacao sau carob (pudra de roscove)
1 praf de sare
1 lingura unt de cocos (cred ca aproximativ 30 g)

pentru crema
200 g fasole rosie fiarta
9 curmare fara samburi (v-am zis de ce, erau mai mici)
60 ml cafea concentrata calduta
1 lingura unt de cocos
80 ml apa
100 g ciocolata dark, fara lactoza

pentru decor
30 g ciocolata dark fara lactoza
1 lingurita apa
1 lingurita ulei
migdale crude taiate, miez de nuca taiat, stafide (ce va place sau ce aveti voie)

Deci, pentru blat am tocat putin miejii pentru ca blenderul meu nu e performant. I-am pus in blender si peste ei am pus curmalele tocate, cacao, sarea si lingura de unt de cocos. A iesit o pasta, usor farimicioasa, dar care se poate presa compact. Am pus folie alimentara intr-un vas de 18 cm si am pus compozitia, formand un blat compact de vreo 3-4 cm, poate 5.




Am pus in acelasi blender (are dreptate Catalina, n-are rost sa-l spalati, ca nu raman decat urme fine de la mieji) curmalele tocate, cafea calduta si am dat de cateva ori pulse ca sa se marunteasca. Apoi am adaugat fasolea si untul de cocos si am mai mixat ca sa devina amestecul cremos. Separat am topit in apa fierbinte ciocolata, amestecand energic si am turnat crema in blender. Am mai mixat pana a devenit o crema legata cam 1 minut. Am turnat crema peste blat si am dat la congelator. 





Peste cateva ore am scos blatul din vas si l-am invelit in folie, punand-l iarasi in congelator din motive de spatiu. Oricand doriti sa consumati din el, il scoateti, il lasati la temperatura camerei cateva minute bune, poate chiar 30 de minute, depinde cum va place ca textura. Atunci il decorati cu ciocolata topita in apa si ulei si cu mieji cruzi feliati, stafide, menta. 

Va lasati imaginatia sa zburde!

Are un gust deosebit, nu este foarte dulce, nu se simte fasolea sub nici o forma si aveti un desert special care o sa-i incante chiar si pe cei pretentiosi!
Unde mai puneti ca este bun si pentru cei cu intoleranta la gluten si lactoza!

Catalina, iti multumesc pentru ca faci din fiecare postare o poveste frumoasa si creezi dependenta!

2 comentarii:

  1. Interesanta si neobisnuita reteta ! Io ma intreb de unde atata intolereanta la lactoza in ultima vreme ?! poate pentru ca in ultimii vreo 25 de ani nu se mai alapteaza copiii la san?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil, cine stie? Cert este ca e un calvar pentru parintii care au astfel de copii. Eu am fost pusa in situatia sa stiu pe cineva, adult, care avea probleme grave si nu reuseau medicii sa descopere cauza. Dupa teste si iar teste, in final au descoperit ca are intoleranta la gluten si la inca nu stiu ce substante. I-au dat o schema de alimente si combinatii care are voie sa le consume si control medical din 6 in 6 luni pentru a introduce cate un aliment suspectat. La noi nu sunt nici laboratoare si nici specialisti pe chestiuni asa sensibile. Ma gandesc ce se intampla cu cei care nu au posibilitati sa afle si care duc o astfel de afectiune, facandu-si rau fara sa stie? Si apoi faina fara gluten, sa fim sinceri, are stabilizatori - deci poti face rau organismului pe alta cale. Dar e o discutie lunga si un subiect cu multe pareri. Sa incerci odata reteta asta cand te vei simti inspirata si ai sa ai o supriza tare placuta.

      Ștergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails