marți, 1 iulie 2014

Chiftelute de cartofi cu macris la Provocarea secreta

Scuze, dar desi am preparat, m-am pregatit nu m-am razgandit deloc, nu am avut timp suficient sa povestesc ce si cum. In cadrul "Provocarii secrete", pornita de la Ama, gazda de luna aceasta a proiectului, Stefania Anastasiu, mi-a tras la sorti un blog care-mi place foarte mult, dar pe care nu-l vizitez atat de des pe cat mi-as dori, deci scuze mele, cel al Paulei Gafitescu. Eram hotarata ca luna asta sa aleg o reteta care sa nu fie neaparat un desert si aceasta reteta de chiftelute mi-a sarit in ochi imediat si am trecut la preparare. Poate ca cine o cunoaste pe Paula, s-ar putea intreba daca nu sunt retete mai sofisticate care sa fie reinterpretate. Ba da, normal ca sunt! Dar, mie mi-a placut asta, se potrivea cu pofta mea si am zis ca si retetele simple pot fi promovate. De ce sa fie tocmai ele marginalizate?!
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
4 cartofi (noi am avut eu) fierti in coaja
100 g macris
2 cepe verzi, dar numai partea alba
2 catei de usturoi
sare, piper proaspat macinat
1 lingura plina de marar verde tocat marunt
2 linguri ulei de masline
1/2 lingurita maghiran uscat (poate fi si proaspat)
cateva frunzulite de busuioc proaspat pentru decor

Am tocat marunt ceapa si am pus-o cu uleiul de masline la incalzit intr-o tigaie, la foc mic si cu un capac, ca sa se inabuseasca, nu sa se prajeasca. Am pus apoi frunzele de macris tocate, putina sare si am acoperit din nou pentru un minut, pana doar se ofilesc frunzele de macris, nu sa fiarba. Se lasa la racit.



Cartofii fierti si raciti bine i-am razuit intr-un castron. Peste ei am pus ceapa cu macris si tot uleiul folosit, piper, usturoiul pisat, mararul, maghiranul si am amestecat foarte bine.

Am lasat cateva minute ca si cartofii sa absoarba uleiul si aroma de la marar, apoi am format chiftelute nu prea mari, ca sa se coaca usor si la mijloc, usor aplatizate bilutele formate in mana. Le-am pus intr-o tava cu hartie de copt pe ea si am pus sa se coaca in cuptorul incalzit la 180 de grade pentru 25-30 de minute aproximativ. Daca aveti ventilatie la cuptor, atunci nu este nevoie de mai mult de 25 de minute, ba chiar vor prinde o crusta usoara si deasupra si vor fi si mai bune!

Ce ziceti? Vi se pare ca daca nu au ou, nu sunt legate? Va inselati, nu se destrama si sunt foarte gustoase. Bineinteles ca puteti folosi si un alt adaos de ierburi, dar eu am preferat asa. Dupa cum vedeti le-am insotit cu un sos de rosii, dar nu unul oarecare - desi sunt sigura ca se poate, cum sugereaza Paula, unul proaspat preparat - cu sos napoletan. Am preparat asta toamna si am pus la borcan, iar acuma aroma lui mi s-a parut cea mai buna alegere. Sosul este preparat dupa reteta asta, dar cu mici modificari facute de mine, poate apuc sa va spun si cum l-am facut.

Au fost excelente, asa ca va indemn sa le incercati, mai ales ca este un preparat de post excelent! Iar ca sa vedeti au placut, unii si-au pus cu generozitate... A, nu uitati, frunzulitele de busuioc proaspat exact cand va asezati la masa!

Deci, nu aveti motiv sa nu incercati daca va incanta ideea!

4 comentarii:

  1. Imi place ca le-ai reinventat si cu siguranta ca au iesit delicioase!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bune, Paula! Macrisul a dat un gust foarte bun chiftelutelor, iar sosul ala napoletan si-a meritat migala prepararii din plin.

    RăspundețiȘtergere
  3. O idee excelenta pentru ziua de amidonuri, scrisa si prezentata atat de bine de doamna Toma, incat te imbie atat gustul cat si mirosul preparatului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc din suflet pentru apreciere! Merita incercate si adaptate dupa gustul fiecaruia.

      Ștergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails