In aceasta luna, la proiectul "Provocarea secreta" demarat de Ama, gazda este o doamna draga mie, Cristina Pana. Cu manutele ei norocoase mi-a tras la sorti un blog incantator al Aurei Carolina Popa. M-am plimbat in nestire pe blog, gasind multe retete pe care le-am retinut pentru categoria "trebuie incercate", dar trebuia sa ma decid cumva. Totul a depins de faptul ca am avut niste oua de la gaini de curte si capsuni proaspete si atunci m-am decis pentru aceasta reteta de crostata. Sper sa va incante la fel de mult ca pe noi, cei care am gustat din ea.
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati (cina) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
pentru aluat
1 ou intreg
50 g unt
50 g zahar
1 lingurita coaja de lamaie proaspat razuita
135 g faina
2 lingurite amidon de porumb
5 g praf de copt
pentru umplutura
dulceata de capsuni cu bucati mari de fructe
2 lingurite amidon de porumb
Oul intreg se bate cu o furculita cu zaharul si coaja de lamaie pana se spumeaza, adica 5 minutele cel mult.
Se adauga untul topit si racit, sa nu fie decat vag caldut, cel mult. Se mai bate putin cu furculita si se adauga faina cu praful de copt si amidonul amestecate in doua etape. Se amesteca si cu mainile infainate putin pentru omogenizare.
Se imparte aluatul in trei. Doua bile se folosesc pentru a tapeta fundul si peretii formei cu mana, cat mai uniform.
Din restul, pe o plaseta infainata usor intindem o foaie subtire si taiem fasii dantelate pe margini.
In fiecare forma peste aluat punem dulceata amestecata cu amidonul. Vedeti sa nu puneti ca mine, prea mult, lasati macar cu 2-3 mm mai gol pentru ca aluatul se va coace, va creste putin si va impinge dulceata din forma.
Peste dulceata punem un grilaj de fasii de aluat, dupa inspiratia fiecaruia.
Se pun formele in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru circa 30-35 de minute, pana se rumeneste usor grilajul de deasupra.
Se lasa la racorit inainte de a se consuma cu mare placere.
Este delicioasa crostata, iar aluatul se face extrem de usor. Deci, sper ca nu e nevoie sa va mai indemn sa testati!
super apetisant!!!!
RăspundețiȘtergereEu sigur voi incerca, fiindca am incredere mare in tine, dar si in Aura! Dulceata de capsune am facut destula, nu-mi ramane decat sa astept sa termin cozonacul cu trandafiri si sa ma apuc de treaba! Apoi vin iarasi la povesti...
RăspundețiȘtergereŞi eu, dar şi Beta am ramas cu gındul la crostatele tale. Reteta e salvata, evident. Am o mica nelamurire ,mai bine-zis o ıntrebare : ai ıncercat reteta şi cu untul la temperatura camerei ? Intreb pt ca am observat ca e diferenta ın consistenta aluatului atunci cınd topim untul sau margarina. Te pup dulce. :*
RăspundețiȘtergereLumi, nu am incercat-o pe asta. E la facuta la o provocare si am vrut sa respect reteta pusa de Aura pe blogul ei. Dar as vrea sa incerc, pentru ca am senzatia ca se comporta mai bine dact cu grasimea topita. Scuze ca raspund asa tarziu dar am publicat niste comentarii, dar nu-mi apareau pe blog, neam, asa ca nu puteam raspunde la ele. Bine ca s-a rezolvat!
ȘtergereElena, spun asta pentru ca eu am observat la emisiunile cu mıncare de aici. Era un pic mai dificil de manevrat şi eu am facut cu marga netopita şi-a fost ok. Nici nu arata aluatul aşa, e foarte neted, compact, nu ştiu cum sa explic. Cınd topeşti grasimea nu mai e uniform la suprafata. Dar tartele tale arata super. N-am ce reproşa, sa nu ma ıntelegi greşit. Am eu fixul asta cu marga netopita. Te anunt negreşit cınd fac. Pupicei dulci de la mine. :*
ȘtergereCoco si Gela, abia astept sa-mi spuneti cum vi se pare cand le incercati! Eu vreau sa incerc si varianta cu grasima netopita, doar moale, sa vedem cum iese aluatul.
RăspundețiȘtergerePffffff, arata tare bine!
RăspundețiȘtergere