Aceasta reteta am remarcat-o pe un blog pe care-l vizitez cu mare placere, Vegetarian Times. Am mai preparat, dar nu am apucat sa si fac fotografii adecvate, asa ca nu am postat. La asta nu am rezistat, pentru ca e cu bulgur, preferatul meu. Ii da un gust rustic acestui pilaf, imbunanatit de note exotice. Mi-am propus cand refac proviziile de bok choy sa fac si cu ciuperci shitake si rosii cherry, rosii recomandate de autorii retetei din revista. A, e blogul unei reviste de gastronomie, daca nu v-am spus pana acuma. Deci, daca ma cunoasteti si ma cititi, sunteti familiarizati deja ca la capitolul explicatii documentate sunt "varza". Asa ca tastati pe un motor de cautare si aflati mai multe despre proprietati, indice glicemic etc, despre BULGUR. Eu pot sa va spun ca la noi, numai in magazinele si bacaniile turcesti sau arabesti (orientale) il gasiti, sub forma a trei mari grupe de granulatie, marime a bobului: cel marunt ca un gris ceva mai rasarit, cel mediu care este pentru salate (din care cea mai cunoscuta la noi este tabouleh) dar si pentru preparate asemanatoare pilafului, si aceasta cu bobul mare folosit de mine. Este bobul de grau intreg decorticat de coaja plina de amidon. Pentru cei care nu sunt din Bucuresti si nu pot cumpara bok choy, il puteti inlocui cu kale, mangold, poate si varza de Bruxelles, nu spanac, dupa parerea mea. Sa trecem la treaba si sa va arat preparatul.
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
220 g bulgur cu bobul intreg
150 ml supa ciuperci
250-300 ml apa
4-5 baby Bok Choy (Pak Choi)
7-8 rosii cherry din alea mai maricele (eu am pus doua rosii normale taiate in 4)
150 g ciuperci taiate jumatati sau sferturi, deci nu foarte mari, dar nici mici
2 cepe echalotte (nu aveti folositi ceapa rosie de apa)
sare, piper proaspat macinat, cimbru (de preferat proaspat!)
4 lingurite ulei aromat cu usturoi
Uleiul aromat il fac din ulei de masline(4 linguri de exemplu), in care fierb la temperatura foarte mica, cat sa faca basicute in jur (cam 3-4 minute din momentul in care fac basicutele),8 catei medii de usturoi taiati in jumatate. Iis scot cateii de usturoi si folosesc cat ulei am nevoie, iar restul il pun in recipient inchis ermetic. Mai puteti pune si pe un piure de cartofi deasupra cateva picaturi, pentru un gust mai special.
Acum, punem o lingurita de ulei aromat intr-o tigaie, punem ciupercile curatate cu un prosop de hartie uscat si taiate cuburi in uleiul rece si la foc mediu se trag putin ca sa le ia caldura, dar fara sa lase apa si sa fiarba, adica 1 minut. Le scoatem pe o farfurie, le condimentam cu sare si piper macinat proaspat.
Mai punem o lingurita de ulei si punem sferturile de rosii la tras la tigaie, pe toate fetele cam cate 30 de secunde. Ideale sunt cele cherry pe care le puneti intregi. Apoi le scoateti pe o alta farfurie si condimentati cu un praf de sare si piper.
In vasul (un tanjine ar fi grozav!) in care preparati pilaful (eu intr-o tigaie adanca cu strat de ceramica), pe aragaz, nu la cuptor, puneti inca o lingurita de ulei si puneti ceapa taiata Julien sa se inabusi putin si sa devina sticloasa.
Adaugati toata cantitatea de bulgur si amestecati bine. Se mai lasa cam un minut, tot la foc mediu, spre mic, amestecand mereu in el ca sa nu se lipeasca sau sa se prajeasca ceapa.
In 150 ml apa fierbinte puneti 1 lingurita de pulbere de ciuperci uscate si macinate sa fiarba cu foarte putina sare cam 5 minute si gata supa de ciuperci.
Adaugati supa de ciuperci peste bulgurul cu ceapa, cimbrul(eu am avut uscat de mine) si lasati acoperit la foc mic 5 minute.
Tulpinile de bok choy se desfac sau se taie in jumatati, sferturi, dupa caz, se spala foarte bine. Ridicati capacul de la vsul cu pilaf, dati deoparte, puneti bok choy-ul in raze, adaugati rosii si ciupercile, apa calda si acoperiti. Repuneti vasul pe foc mic inca 5-7 minute. Daca aveti un capac transparent va dati seama ca lichidul s-a absorbit si frunzele de bok choy s-au ofilit. Atunci opriti focul si mai lasati asa inca 10 minute si abia apoi o sa puneti in farfurie sa mancati sau sa va delectati mesenii.
E de post, are un gust deosebit, o puteti ajusta dupa gust daca o doriti cumva picanta (eu am dorit), deci aveti toate motivele sa incercati! La aranjarea pentru a fi adus pe masa se picura deasupra din restul de ulei aromat pe fiecare portie.
Este foarte buna, iar bulgurul ii da un gust deosebit, dar... nu trebuie sa ma credeti pe cuvant.
Incercati, asa puteti afla cate ceva despre gusturile dvs!
Unde ai gasit Bok Choy in Bucuresti?
RăspundețiȘtergere