luni, 16 decembrie 2013

Supa crema de dovleac cu topinambur la Provocarea "Dulce Romanie"

In aceasta luna la Provocarea "Dulce Romanie" zic prezent! Prezent-prezent dar cu ce? Am stat si m-am gandit, dar pana la urma intamplarea a jucat rolul cel mai important. Am gasit la un market, dar si in piata (!) bulbi de topinambur. N-o sa explic eu ce este, gasiti pe google informatii la obiect. Deci acesti bulbi, fiind ai unei plante din familia din care face parte floarea-soarelui, nu contin amidon. Am vrut sa va arat cu aceasta ocazie ca si o supa poate fi o solutie in ziua de Carbohidrati in anumite conditii. Deci, la propunerea Kadiei, gazda din aceasta luna la provocare, ma prezint cu aceasta supa. Daca o sa fie timp, o sa prezint si o reteta cu scortisoara, pentru ca este in ton cu aceste zile si am deja ceva in gand. Deci... supa crema.
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
1,2 kg dovleac (placintar am avut eu, dar mai bun e din alte soriu mai putini dulci)
2 cepe albe
5-6 catei de usturoi in coaja
2 bulbi marisori de topinambur
sare, piper proaspat macinat
1 lingurita cu ghimbir proaspat razuit
miezul de la 3-4 nuci
cateva fire de maghiran proaspat
1-2 linguri ulei de masline
700 ml apa sau supa de legume

Dovleacul l-am spalat bine si taiat in sferturi. A, scos semintele si am curatat bine interiorul de resturi de vinisoarele care tine semintele. Ceapa am taiat-o rondele groase cam de 1 cm. Bulbii de topinambur i-am taiat in jumatati. Am pus intai dovleacul condimentat cu sare si piper intr-o tava cu hartie de copt la cuptor pentru circa 20 de minute la temperatura medie de 180 grade.

Apoi am adaugat rondelele de ceapa, jumatatile de topinambur si cateii de usturoi necuratati din camasa lor, condimentandu-le si pe ele cu sare si piper.

Dupa vreo 15 minute am intors rondelele sa se coaca pe ambele parti.

Am scos miezul de de dovleac copt, am curatat de micile arsuri ceapa, am scos miezul copt de la topinambur si de la usturoi. Am pus totul intr-un vas, am adaugat supa de legume si am dat cateva clocote, apoi am mixat totul cu un mixer vertical. Am adaugat ghimbirul razuit si am mai lasat sa fiarba 10-15 minute la foc mic, condimentand dupa gust.



Am pus miezul de nuca taiat pe lung si ramurile de maghiran la incalzit in uleiul de masline pentru 30 de secunde la foc mediu.

Am pus in castroane de lut si am adaugat in fiecare vas - pentru ca au iesit doua partii generoase - miez de nuca, ramurele de maghiran si ulei de masline.

Nu pot sa va spun in cuvinte cat este de buna, usor picanta, aromata pentru ca fiecare are alt gust. Trebuie sa incercat si sa puneti dupa gustul dvs ce va place si ce nu din propunerea mea.

Ar fi insa pacat sa nu incercati!


2 comentarii:

  1. am tuberculi proaspeti de topinambur pret 5lei/kg soiul alb si 10lei/kg soiul rosu cafeniu. mail hlk_benner@yahoo.com telefon 0720182025

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails