vineri, 20 decembrie 2013

Un cozonac pentru proiectul "Retete de Craciun de la bloggeri"


Pana la urma nu mai conteaza ce ne-a mobilizat prima oara! Am debutat cu Ziua internationala a ciulamalei. Apoi, pentru ca a fost o sarbatoare de pomina, de ce sa nu continuam? Ehehei, a urmat un adevarat festival al... mamaligii! Ati prins ideea, ne-a placut ce am facut si am zis sa continuam. Dar cum de sarbatori era greu sa decidem ceva anume, ideea de a oferi fiecare cate una sau mai mullte retete din care sa va inspirati parea cea mai buna solutie. Asa ca luna aceasta va oferim, cei care am aderat la aceasta idee, "Retete de Craciun de la bloggeri". Speram doar sa fie o sursa de inspiratie si de bucurie ideea noastra. E banal, stiu, cate variante de cozonac nu sunt!! Chiar si eu mai am cateva noi noute pe care nu am apucat pana acum sa le incerc. Va ofer aceasta idee cu mare drag si sper sa va incite sa o incercati voi insiva. Tot ce pot sa promit este ca nu necesita munca multa, nu este exagerat de dulce este  insa pufos si arata deosebit. 
La sfarsit, asa cum v-am obisnuit, aveti o lista a blogurilor participante la acest proiect si unde veti gasi multe alte propuneri delicioase!
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie pentru un cozonac:
 (eu am facut mai mult aluat si am prestat si o coronita!)
pentru aluat
400 g faina (+25 g, in functie de faina)
25 g drojdie proaspata
80 g zahar
1 lingurita rasa sare
250 ml lapte
1 ou intreg si 1 galbenus
60 ml ulei
1 lingurita coaja de lamaie razuita proaspata (sau alte arome dupa plac)
pentru umplutura
crema de ciocolata
60 g miez de nuca zdrobit
1 lingura ulei

pentru aspect
1 galbenus
1 lingura de apa rece
1 lingura zahar brun

Faina cernuta am pus-o in bolul de la robot. Am adaugat drojdia  sfaramata putin, sarea si zaharul, oul intreg si galbenusul, razatura de lamaie.

Am incalzit usor laptele si, in timp ce robotul functiona cu dispozitivul pentru aluat, am inceput sa torn laptele in fir subtire. Am lasat sa functioneze si sa framante aluatul care se formeaza cam 5 minute. Dupa aceea am inceput sa adaug uleiul cate putin. Am lasat sa functioneze 10 minute robotul ca sa framante bine aluatul si sa activeze glutenul. Daca nu aveti robot, merge sa faceti procedura asta la masina de paine, respectand insa modul de adaugare a ingredientelor. Daca nici asa nu se poate, puteti framanta si cu mainile, dar sa aveti grija de rupeti aluatul foarte des, ca asa se activeaza mai repede glutenul si va creste frumos.

Cu mainile infainate scoateti aluatul, care este molcut, il adunati frumos intr-o bila si-l puteti intr-un castron uns cu ulei. Apoi eu las sa functioneze cuptorul cu microunde 3 minute la putere maxima, opresc si pun vasul cu aluat la crescut.

Cam in 40 de minute aproape isi dubleaza volumul! Nu e nevoie sa se intample asta, ci sa fie bine crescut.

Scoateti aerul din bila de aluat, amestecand doar putin, intindeti cu mainile o foaie de 40 cm x 30 cm, o ungeti cu lingura de ulei. Apoi taiati foaia cu cutitul pe lung, formand trei fasii egale si in sens invers formand 5 fasii egale. Vor rezulta 15 patrate pe care veti pune crema de ciocolata si miez de nuca zdrobit.


Abia acum porniti cuptorul sa se preincalzeasca foarte putin!
Intr-o tava medie de cozonac am pus hartie de copt mai mare ca tava, umezita, stoarsa de apa ca sa se intinda bine si apoi unsa cu putin ulei. Am luat cate trei patrate de aluat puse unul peste altul si am pus in tava, procedand astfel pana se termina, aranjand usor patratele. Am lasat sa stea cateva minute pentru ca eu am facut mai mult aluat si din ce a ramas am facut o coronita mica. Cand e gata, am uns cozonacul si coronita cu galbenusul  batut cu apa si am presarat zaharul brun. Am pus in tava de la aragaz folie de silicon pentru fursecuri si am pus tava cu cozonacul intr-o parte si coronita langa el. 

Coronita se coace prima, cand am scos-o cozonacul era cam asa. L-am mai pus la copt pana s-a rumenit frumos! Apoi l-am scos cu hartia de copt cu tot pe planseta curata si l-am invelit cu un prosop curat de panza ca sa se raceasca incet.

Hmmm, ce ziceti? Va tenteaza?

Eu zic ca merita sa incercati acest cozonac un pic altfel.
Din restul de aluat (pe care l-am facut in plus) am intins doua discuri cam de 24 cm fiecare, am uns cu ulei, presarat zahar brun, scortisoara si miez de nuca zdrobit pe unul din discuri si am acoperit cu celalalt. Am presat usor uniform si apoi am facut niste taieturi, impartind in 4 si apoi in 8, dar lasand la mijloc un cerc cam cat gura unui pahar obisnuit. Am rasucit cate doua fasii, una in stanga si alta in dreapta, dar reunind capetele si apoi marginile se aduna, ca aici.





Cam asa arata coapta!

Deci? Doua idei intr-una si urarile mele pentru niste sarbatori dupa dorinta!

Iata si lista blogurilor care va pot oferi multe idei:
http://sisterskitchen.ro/
http://www.retetedesuflet.ro/
http://lecturisiarome.ro/
http://aphextwinz.wordpress.com/
http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.ro/
http://www.simplusibun.ro/
http://bucate-aromate.ro/
http://luciangavrila.ro/
http://pofta-buna.com/
http://liligospodini.blogspot.ro/
http://uicamihai.blogspot.ro/
http://saffronanddates.blogspot.ro/
http://cristina-cristinasworld.blogspot.ro/
http://gustolandia.ro/
http://tarabucatelor.ro/
http://iulianaflorentina.blogspot.it/
http://aromeinbucatarie.blogspot.ro/
http://www.retetelemeledragi.com/
http://transylvaniankitchen.blogspot.ro/
http://prajituri-torturi-dea.blogspot.ro/
http://pasiunesiculoare.blogspot.de/
http://nicuvar.wordpress.com/
http://casutalaurei.blogspot.ro/
http://panseluta-violet.blogspot.ro/
http://prajituricisialtedulciuri.wordpress.com/
Atelierele Roua
http://www.retetecalamama.ro/
http://alisonstrials.ro/
http://www.cegatesc.eu/

15 comentarii:

  1. Ce idei frumoase! ♥ Eu cozonac nu prea fac, iar atunci cand fac il rulez ca pe rulada, deci nimic spectaculos :D Cu ideile tale insa, parca arata mai interesant :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant cozonacul si e si cu ciocolata....mmm...yammy :)
    Sarbatori fericite alaturi de cei dragi, Elena :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Uite ca am fost cuminte, cat de cat, si am facut doar un meniu, ca atat am putut, in rest o las pe mama de data asta, profitoare mica ce sunt :) Iti urez sarbatori fericite, multa sanatate si sa ne auzim cu bine in noul an!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte frumos, Se stie ca il mananci cu ochii prima oara. va sfatuiesc sa puneti si bucatele de rahat prin cozonac ( la cererea fetei mele ). E , asta depinde de gustul fiecaruia. Bun si ca ai pus crema de ciocolata , cum au cozonacii Balocco din magazine, rezulta un gust foooarte bun. Craciun fericit.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte bine arata ;)
    Sarbatori Fericite !

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc tuturor din inima! Datorita unui eveniment nu tocmai fericit, nu am mai trecut pe aici sa vad ca v-ati gandit la mine si ati lasat o vorba frumoasa si un gand bun. Va doresc tot binele din lume si sa aveti sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
  7. Sarbatori fericite! Un Craciun cu pace in suflet, cu ganduri pozitive si un an 2014 mai bun!

    RăspundețiȘtergere
  8. La multi ani fericiti si multa sanatate! Sper ca totul e bine...

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua...blogul Iulianei nu mai este in acces liber...stie cineva cum putem sa-i cerem sa ne declare acceptati? Multumesc frumos. Felicitati de asemenea pt aceasta reteta pe care o voi incerca de sarbatori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mutumesc frumos, dar nu stiu cum sa va ajut.

      Ștergere
    2. Nu puteam sa las lucrurile asa - noua adresa a bogului este asta: http://retetefeldefel.ro/

      Ștergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails