duminică, 24 martie 2013

Tocana aromata de cartofi cu naut (Aloo Channa Masala)

Apropo de post. Apropo de faptul ca "postul nu inseamna de cele mai multe ori ce bagi in gura ci ce scoti pe gura". Apropo de faptul ca de pomana tii post, daca tu faci alte pacate mai mari etc. Sa lasam deoparte ceea ce tine de credinta si intelegerea ei, sa ne gandim ca o cura de preparate exclusiv vegetale pe o perioada de timp inseamna si un bine organismului, care mai elimina din toxinele acumulate. Apropo de faptul ca preparatele de post nu trebuie sa fie neaparat fara gust. Aceasta reteta este raspunsul la aceste apropouri, dar mi-a fost inspirata de aici, chiar daca nu am  respectat-o cuvant cu cuvant. Este raspunsul potrivit pentru cine este tentat sa guste ceva de inspiratie indiana, dar este alungat de arome necunoscute. Este echilibrata, aromata decent si va invit sa o incercati!
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Aveti nevoie de:
750 g cartofi curatati (vreo 4 cartofi mari si frumosi)
240 g naut fiert si scurs (cantarit dupa fierbere)
3-4 linguri de ulei (nu de masline, ca atenueaza celelalte arome!)
2 foi de dafin
1 betisor de scortisoara (nu puneti macinata, pentru ca aroma ei le va acoperi pe celelalte)
2 pastai cardamom verde
1/4 lingurita nucsoara macinata
1/4 lingurita turmeric
1/4 lingurita amchur (pudra de mango uscat)
2-3 linguri ceapa echalotte tocata
2-3 fire ceapa verde, doar partea verde
1 lingurita cu varf cu usturoi tocat marunt
1 lingurita cu varf cu ghimbir proaspat ras
1/4 lingurita piper negru macinat
1/4 lingurita fulgi de chili macinati proaspat
sare, dupa gust
1 cup (250 ml) rosii cuburi 
1 lingurita zahar brun
1/2 cup (250 ml) apa
1 mana de asmatui (hasmatuchi - Anthricus cerefolium) verde, proaspat

Punem intr-un vas mai mare uleiul sa se incalzeasca (fara sa scoata fum!) si adaugam cartofii taiati cuburi potrivite.

Inabusiti 4-5 minute, acoperit, amestecand din cand in cand, la foc mic spre mediu. Apoi adaugati ceapa tocata, foile de dafin, pastaile de cardamom, betisorul de scortisoara. Mai inabusiti 4-5 minute acoperit.

Adaugati usturoiul si ghimbirul si amestecati bine, lasand la inabusit 1-2 minute.

Adaugati boabele de naut, nucsoara, turmericul, pudra de amchur, piperul, fulgii de chili, amestecati si mai lasati la inabusit 4-5 minute la foc mic, amestecand de 2-3 ori.
Aici pudra de amchur, care e mai putin cunoscuta, luata de la magazinul de produse naturiste si exotice din  Piata Amzei "Ki-life".

Adaugati ceapa verde tocata, rosiile, sare, lingurita de zahar brun si lasati la fiert acoperit 3-4 minute, 

Adaugati apa si mai lasati la fiert 4-5 minute, acoperit. Gustati de sare si picat, adaugand daca mai este nevoie sare si fulgi de chili. Daca o doriti mai picanta, puteti adauga un ardei iute tocat, dar nu este cazul zic eu.

Dupa asta, pe platoul de servire decorati cu verdeata (usor aromata si ea), care se potriveste de minune cu tocana asta.

Este o tocana scuzuta, nu adaugati prea multa apa, ca-si va pierde gustul si aroma.

Sper sa va fac sa incercati gusturi noi, asa ca faceti-va curaj!
Si inca una!

8 comentarii:

  1. Foarte condimentata tocanita ta,sunt sigura ca e delicioasa! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Flory, pare, dar cantitatile fiind mici, gustul este delicat mai degraba. Dar, da, este aromat fata de tacanele obisnuite. Mai schimbam gusturile, ca sa nu ne plictisim. Si chiar nu ma asteptam sa aiba atata succes pentru ca s-a terminat...

      Ștergere
  2. ma tenteaza,dar trebuie sa ajung in amzei sa iau cele 2 condimente care imi lipsesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta e singurul inconvenient. Dar daca ai achizitionat ingredientele te poti juca si la alte preparate cu ele si tin ceva timp daca sunt pastrate corespunzator in borcane inchise ermetic, de preferat la intuneric.

      Ștergere
  3. Arata grozav de bine si as incerca-o, dar din pacate la noi nu sunt magazine cu produse exotice.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina, imi pare rau, asta este un inconvenient. Acum, magazinele de produse naturiste s-au inmultit peste tot. Daca pe celelelate le poti procura, la pudra de amchur poti renunta. Nu va fi chiar acelasi gust, dar nu va fi o tragedie. Daca te intereseaza mai multe produse care nu se pot procura la tine in oras, spune-mi pe mail (bucatariaelenei@gmail.com)si poate gasesc o solutie sa-ti trimit cateva intr-un pachetel.

      Ștergere
  4. Cand am citit titlul am zis :curat amidonuri.Citind insa reteta , mi s-a parut o reteta vegetariana perfecta.La vara cand vine Mircea din canada,care e vegetarian,(nu lacti-ovo) am s-o incerc in mod sigur.trebuie pana atunci sa cumpar pudra de mango (foarte interesant) iar hasmatuchi cred ca-l voi putea inlocui la vara cu patrunjel si menta.Ce zici?Imi place grozav reteta ta .Pana la vara am fac un exercitiu !!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Daaa, poti folosi orice verdeata care nu acopera aromele tocanei. Si este mult mai buna cu cartofi noi. Asa era in original, asa ca si eu o voi testa cand vor aparea cartofii cei noi.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails