miercuri, 31 octombrie 2012

Vinete aromate sau o garnitura perfecta

Nu, nu-mi apartine ideea. Eu eram doar intr-o dilema de dilema (in limbaj de dupa blocuri), avand vinete si nestiind ce sa fac mai intai din ele. Am facut salata fara vinete coapte, dar desi noua ne place mult, totul ajunge la "destul!" Am pus la murat, am pus la congelator si vroiam sa mai fac niste paste integrale cu vinete ca-mi plac mult. Am inceput sa caut on line si reteta de dulceata de vinete m-a dus la blogul meu preferat pentru a ma inspira privind muraturile, dulceturile si nu numai Bucatareli la borcan. Bineinteles ca de nevoie, de curiozitate am avut si contributie proprie la reteta pentru ca poate fi considerata o muratura, dar nu prea, adica nu rezista (poate dupa o sterilizare temeinica, dar nu garantez asa ceva!) pana la iarna, adica 2-3 luni. Este mai degraba o garnitura neconventionala fiind o picanterie murata. Dar o sa vedeti singuri asta. O vanata si cateva "maruntisuri" sa incercati si sa vedeti daca va place nu e un capat de tara, asa ca va provoc!
Aceasta reteta se poate folosi drept garnitura in primele trei zile (Proteine, Amidonuri, Carbohidrati) de la dieta Rina - Dieta de 90 de zile

Aveti nevoie, pentru un borcan de 820 ml:
3 vinete frumoase (aproximativ 1 kg)
2 linguri pline sare de muraturi
3-4 linguri ulei de masline extravirgin
2 linguri patrunjel verde maruntit (rupt sau tocat, dupa fixatia fiecaruia)
5 frunze de busuioc
5-6 frunze menta
2 linguri ceapa taiata feliute subtiri (sau dupa gust)
4-5 catei de usturoi razuiti ca pentru mujdei
1 ardei iute (fara seminte sau cu) dupa gust si iuteala

marinata
2 lingurite sare de muraturi
3 lingurite pline (aproximativ 50 g) zahar
200 ml otet 9 grade
200 ml apa

Pentru ca tot a fost o discutie pe FB, am avut vinete galbene, vinetii (nu am avut violet deschis de data asta!), albe. Acum am folosit din astea, galbene:

Vinetele se curata de coaja, se taie felii pe lungime, in functie de marimea lor, se pun cele doua linguri de sare si se acopera vasul.

Se lasa macar o jumatate de ora ca sa iasa iuteala, se clatesc cu apa rece, se scurg bine si se pun in marinata la "oparit" pentru 5 minute, avand grija sa nu fiarba marinata. Adica apa, otetul, sarea si zaharul, care se dau in clocot pana se pun vinetele.

Se scot si se lasa la scurs 30 de minute intr-o sita.

Vinetele scurse se pun intr-un bol, iar peste ele se pun ceapa taiata, usturoiul razuit, verdeturile, ardeiul iute tocat marunt si uleiul de masline


Se amesteca usor cu o paleta si se pun in borcan curat si oparit, incercand sa scoateti aerul si sa completati cu marinata deasupra, cat mai putin, doar cat sa acopere vinetele.

Este mai buna combinatia asta dupa ce sta cateva zile, ca toate gusturile si aromele sa se intrepatrunda. Nu rezista peste iarna, exact cum am spus, nici nu am incercat, si este excelenta ca si garnitura sau muratura, dupa gust si preferinte.

Sper sa va placa si sa va tenteze, profitand ca vinete inca se gasesc in piete.
PS. Sorry, ultimul borcan ii apartine Cristina, castigat pe FB. Sper sa gasesc o solutie sa-l trimit la Sinaia rapid si sa astept feed-back-ul.


8 comentarii:

  1. cand mai deschizi un borcan sa ma chemi si pe mine! Musai sa incerc si eu reteta asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draguto, cand ne vedem iti aduc un borcanel mai mic sa testezi. Eu sunt inebunita dupa ele.

      Ștergere
  2. Elena, nu ma asteptam ca reteta postata de mine sa aiba asa succes. Ma bucur ca ti-a placut si te astept cu drag pe blog, de fiecare data. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabi, am o lista intreaga de testat de pe blogul tau si tare ma bucur ca am avut timp si am insistat. A avut succes maxim si pe FB,unde am oferit cadou un borcan cui ghiceste ce este in borcan. A si ajuns la castigatoare deja si a avut succes in familia ei. Felicitari din partea tuturor!

      Ștergere
    2. Multumesc, Elena.Astept reactiile. :)

      Ștergere
  3. Ce pacat ca nu m-am abatut pe la tine mai devreme! Toamna asta a fost una dintre cele mai incarcate pentru mine. Imi doresc inapoi zilele cand hoinaream pe bloguri si ma minunam de retete care mai de care mai gustoase.
    Salvez in schimb reteta ta pentru toamna viitoare. Sunt sigura ca vinetele astea sunt bestiale! Iti doresc un weekend frumos.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails