vineri, 19 octombrie 2012

Pui "rasfatat" cu garnitura de conopida picanta

Nici nu stiu de unde sa incep... O sa incep de la o surpriza placuta care a generat reteta asta si inca vreo doua care vor urma. Azi sunt atat de putine experiente placute incat merita sa impartasesc si cu altii cand se intampla asa ceva. Am primit acum ceva timp o scrisoare pe mail care imi sugera sa testez un  produs. Am fost usor reticenta si - traiasca internetul! - m-am informat putin. Doamna care care mi-a scris era de la AGROLAND. Au si pagina pe Facebook aici, unde relationeaza, promoveaza concursuri, se fac mai bine cunoscuti in toata tara, firma avand sediul in Timisoara. Cum oferta era sa fiu de acord sa gatesc un pui de ferma, hranit pe cat se poate de sanatos si sa ma conving singura de calitatea carnii, m-am oferit sa particip. In cateva zile am primit puiul, care era un "monstru" bine crescut, 2,5 kg, curatat, proaspat si o culoare placuta, pe care n-am mai vazut-o nici la puii adusi de la tara, crescuti in curte, nu in ferme. Apropo, aceia au o culoare galben intens, bolnaviocioasa, pe care puii din curtea copilariei mele nu o aveau, dovada ca e ceva putred in Danemarca, chiar si in curtile oamenilor care se lauda ca hranesc sanatos pasarile din curte. Sau cel putin cei pe care-i cunosc eu! Singurul regret este ca in Bucuresti nu au inca magazin care sa comercializeze pui din fermele pe care le aprovizioneaza si in care cresc puii astia grozavi.
Sa va arat reteta si puiul despre care vorbesc si o sa va dati seama singuri ca nu-l laud degeaba.
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Aveti nevoie de:
pulpele intregi de la un pui Agroland (sau de care aveti, dar unul de ferma este cu mult mai bun!)
2 mere, de preferat cretesti
200 ml vin alb sau roze, demisec (eu am avut unul roze, tare bun)
100 ml apa
sare, piper proaspat macinat
salvie
2 linguri ulei 

pentru garnitura:
1 ceapa rosie
2 linguri ulei de masline
sare, piper, proaspat macinat
1 lingurita boia afumata
1 lingurita zahar
1 ardei gras galben
1 ardei gras verde
1 ardei gras rosu
1 morcov
1 ardei iute
3 catei de usturoi
600 g conopida desfacuta buchete potrivite
2 rosii
marar verde pentru decor
Intai sa va arat pulpele puiului si restul, din care o sa prepar o supa si ceva specialitate din piept, ca sa vedeti ca nu are multa grasime pentru marimea lui si nici nu e "umflat" cu apa, e numai fibra si o culoare naturala a carnii.














Am condimentat bucatile de pui, si le-am prajit rapid pe toate partile in doua etape, ca sa se inchida porii si bucatile sa nu fie inghesuite.









Le-am asezat intr-un vas pentru a continua brezarea, adica prepararea la temperatura scazuta, timp indelungat, cu adaos de lichid. Deci, merele felii, salvia, vinul si apa, acoperit totul cu folie si la cuptor preincalzit, la temperatura de maxim 150 de grade, cam 2 ore.









Pana arata asa, lichidele au scazut iar zaharurile au lasat un sos cleios.










Putem sa mai adaugam putin vin sau apa, sa strivim feliile de mar si sa fierbem putin, rezultand un sos delicioooos. Sau nu, cum va place.
Sa trecem, la garnitura. Ceapa feliata si codimentatata, usturoiul zdrobit si uleiul se pun la inabusit pana ceapa devine sticloasa.









Se adauga ardeii tocati cuburi, morcovul rondele subtiri si ardeiul iute taiat rondele, cu sau fara seminte dupa cat de iute va place. Cum ardeiul era foc si para, am lasat putine seminte, ca sa mai poata manca si altii, nu numai eu. Se mai lasa la inabusit, sa se inmoaie putin ardeii si morcovul.








Cat timp facem manevra asta oparim in apa fiarta 5 minute buchetele de conopida, acoperind cu un capac mai mic decat vasul, ca sa acopere conopida. Intr-un vas mai mare se pune conopida si legumele din tigaie, iar deasupra rosiile care au stat tot acest timp curatate de coaja cu sare, zaharul si boiaua.









Se lasa sa fiarba acoperit, la foc mediu spre mic 10 minute, scuturand vasul sau amestecand usor cu o paleta, sa nu se farame conopida.
O bucata din puiul acela minunat si fraged, sos si garnitura sub o ploaie de marar. Eu am folosit cateva patrate dintr-o lipie cu usturoi si verdeata (wraps) pentru a prezenta garnitura. Voi alegeti cum sa va laudati cu preparatul.








Nu o sa regretati nici in ceea ce priveste aroma, gustul, fragezimea carnii, nici a garniturii.









Excelent! Multumesc Agroland si te astept in Bucuresti!

7 comentarii:

  1. Ce culoare frumoasã are!!!deliciu absolut:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tare bun si aromat a fost si fraged. Am fost incantata de puiul asta de ferma, voinic.

      Ștergere
  2. Ia uite tizo, eu tot conopida cu pui voiam sa fac azi, deturnez spre vitel, sa nu zici ca nu ti-am spus. Pupam.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In schimb eu visez la rasoalele si supele tale de vita. Astept sa vad varianta ta, ca e tare incitanta ideea combinatiei conopida-vitel.

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Ma bucur ca place. Cred ca e la fel de buna si cu un pui crescut in curte, dar eu n-am si nu mai incredere nici in ei si mai nou n-am de unde procura. Cta despre aia crescuti bio (la sol) sau cum le-o zice, sunt peste portofelul meu.

      Ștergere
  4. Pai saptamana trecuta tot pui cu conopida picanta am facut,dar altfel.Mi-ai luat-o inainte!Pui de casa n-am mai mancat de cand eram la mama fata!!!!si traia bunica.
    Faina mancare si prezentare !

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails