joi, 25 octombrie 2012

Rulada cu praz la "Provocarea secreta"


Am mai spus, ma repet stiu (dar repetitia este muma invataturii, nu?) sunt foarte incantata de ideea Anei-Maria Nicolae, cu al ei blog special Ama in bucatarie, numita "Provocarea secreta". Daca nu ati aflat pana acum de aceasta actiune in derulare, puteti afla amanunte pe blogul ei, unde are o eticheta dedicata acestui eveniment lunar. Dupa un timp tot ea a fost cu ideea imbunatatirii si cu ajutorul unor sponsori a organizat si un concurs pe Facebook la care participa retetele din aceasta provocare. Nu stiu de ce unii au avut de comentat - intotdeauna se gaseste cineva sa carcoteasca - pentru ca mie mi se pare ca principalul rost este sa ne cunoastem mult mai bine, surpriza si placerea de a descoperi blogul de pe care vom prepara ceva bun fiind un bonus. Daca cineva se ocupa de crearea surprizei, face toate munca de anuntare, de adunare si prezentare, iti mai ofera si posibilitatea sa castigi un premiu, de ce-l mai si certi pentru asta?
Ei, dupa ce am spus ce ma roade, sa va zic ce blog am avut luna asta, nu? Surpriza, surpriza, blogul Angelei Lapadat, din care m-am decis foarte greu sa fac doar aceasta reteta de rulada. Am mai pastrat o reteta, care va fi prima optiune, daca nu apare ceva si mai tentant pana atunci, pentru proxima ocazie in care blogul ei va fi din nou repartizat mie. Daca vreti sa vedeti muuulte retete interesante, treceti la treaba si mergeti la rasfoit blogul ei sa va alegeti idei dupa placerea inimii si pofta.
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
1 muschi de porc (eu am folosit cei doi muschiuleti mici ca asta am avut)
2 fire subtirele de praz, doar tulpina alba si putin din cea verde
2 ardei grasi, unul galben si unul rosu, pentru efect vizual
150-200 g ciuperci proaspete
1 lingurita ghimbir proaspat, razuit
sare, piper, proaspat macinat
2 linguri ulei de masline
cimbru uscat

glazura
1 lingura miere
1 lingura mustar (daca aveti Dijon si va place un pic iute, este si mai bine)

garnitura
2-3 catei de usturoi
2 linguri ulei de arahide
3 linguri mieji de dovleac cruzi sau alune caju
1 ardei iute uscat
1 lingurita ghimbir proaspat, razuit
4-5 baby bok choy (pak choi)
1 lingura sos de soia dark
zeama de limette dupa gust

Prazul se taie pe lung si se toaca marunt, ardeii grasi la fel se toaca, ceva gen bob de orez (asta daca aveti rabdarea necesara). Se pun toate cu o lingura de ulei la sotat intr-o tigaie la foc mediu spre mic si se condimenteaza cu sare si piper.

Se adauga ciupercile tocate cubulete mici si ghimbirul si se mai lasa la inabusit pana se absoarbe lichidul lasat de ciuperci.


Cat se raceste umplutura, muschiul se taie pe lungime, cu un cutit de fileuri, cam de 5 milimetri grosime, ca si cum ati desfasura un pres facut sul. Se pune intre doua folii alimentare, se bate ca la snitele si i se da o forma cat de cat dreptunghiulara. Se condimenteaza cu sare si piper, se presoara cimbru uscat pe deasupra.

Se pune umplutura in strat uniform peste bucatile de carne si se ruleaza strans, se prind cu cate o scobitoare, se ung cele doua rulouri cu restul de ulei. Apoi se impacheteaza in folie de aluminiu si se dau la cuptor pentru 45 de minute la temperatura medie, deci pana in 180 de grade Celsius.

Se dasfac rulourile, se ung cu glazura si se mai lasa sa se rumeneasca 10 minute. Apoi se scot, se inchid la loc in folie si se lasa la odihnit pana faceti garnitura, adica 5 minute cu totul.


Asta e bok choy (sau pak choi). Este inrudit cu varza, dar are aspect de spanac, are frunzele mult mai putin fragile.

Se zdrobeste cu latul cutitului usturoiul si se toaca, Se pun intr-o tigaie sau wok incinse, uleiul, usturoiul, ardeiul iute, miejii de dovleac si ghimbirul. 

Dupa 30 de secunde se adauga frunzele desfacute de bok choy, incercand sa lasam intai tulpinile sa fie afectate de caldura si apoi frunzele. Se lasa cam un minut, adica pana doar se ofilesc usor frunzele, garnitura trebuind sa ramana crocanta.

Se adauga sosul de soia. Daca nu va place dark, puneti din cel light si zeama de limette. Se rastoarna inca o data compozitia din tigaie si e gata. 

O dati repede de o parte si montati preparatul pe un platou, dupa ce ati feliat cu atentie rulada.

Tare buna rulada. Mi s-a parut ca-i lipseste usturoiul la purcelul asta si am compensat aceasta "lipsa" la garnitura. 

A disparut in 60 de secunde, ca in vestitul film de actiune. Ei, exagerez, tot trebuie mestecat, dar orisicat...

10 comentarii:

  1. Cat de mult ma bucur ca v-a placut aceasta reteta! :)Ai reusit s-o personalizezi intr-un mod minunat, felicitari!
    Lipsa usturoiului este din cauza ca eu nu prea l-am agreat, dar incep sa ma imprietenesc cu el :P
    Te pup si te mai astept pe la mine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Angela, a fost excelent! Lipsa usturoiul a fost cu ghilimele de rigoare, pentru ca numai eu am simtit ca ar fi o completare. Clar insa ca nu este obligatorie, gustul fiind foarte bun si fara. Cu certitudine ca ma trec pe la tine, pentru ca n-am apucat sa vad tot.

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Este o variatie, aspectuoasa si gustoasa, a porcului cu care suntem familiarizati. Si... este, zic eu, ceva mai usor de digerat.

      Ștergere
  3. Ce bunatate ai facut tu aici ! mi-ai facut pofta cu bok choii tai !Musai sa mergem in Dragon,pana mai am bani...!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pansy, a fost tare bun! Mai am ceva retete cu bok choy pe care as vrea sa le testez, dar dupa salata aia a ta cu varza chinezeasca, pentru ca mi-a ramas pe creieri si nu mai scap de obsesie... Intre timp am mai facut si supa vietnameza ca m-a ajutat la raceala, in care am pus din abundenta la servire frunze de bok choy. Vorbim despre Dragon, ca weekendul asta este plin cu obligatii, dar poate in cursul saptamanii ca-i mai liber dimineata?

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi place sablonul nou, cel vechi pe fond negru mi se pare foarte greu de citit. Rulada ta arata foarte bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place momentan. Vroaim altceva, dar e mai complicat de implementat si pentru ca fiul meu n-are timp sa ma ajute nitel va mai dura pana reusesc sa implementez template-ul dorit. Multumesc pentru apreciere, Liana!

      Ștergere
  6. Tare-mi place ce ati facut!
    Cat depre boy choy ...inca nu l-am testat dar o sa-l am in vedere!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa-ti placa sigur leguma asta! Am auzit ca se gaseste si la Metro, dar eu n-am acces acolo si nu m-am incrednicit sa-mi fac. Eu iau din Dragonul Rosu, de la cele 2-3 locatii de "prospaturi" la un pret excelent. In cateva minute ai o garnitura grozava la o friptura comuna sau un multe alte situatii.

      Ștergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails