Ce e cu acest tort? Eu care nici macar nu incerc sa concurez cu minunatiile pe care le vad pe bloguri? Ei, si eu mai mananc din cand in cand o felie de tort si in general imi place sa aiba "povestea" lui. La invitatia primita de la Dr.Oetker, am decis sa particip (in urma recomandarii unei prietene virtuale, Liana Toma, pe care sper sa ajung sa o si cunosc in realitate la un moment dat) la aceasta campanie "Imbogateste aromele toamnei!". Organizatorii mi-au trimis un "retetar" sa-mi aleg o reteta si apoi mi-au trimis ingredientele ca eu sa ma rasfat si sa ma desfat cu esente noi si sa prepar ceva bun. Ei bine, aveam o idee preconceputa despre tort de mere, reteta mi s-a parut o provocare careia i-as putea face fata si a meritat din plin. Este excelent!
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
pentru blat
200 g unt moale (la temperatura camerei)
150 g zahar pudra
1 plic de zahar vanilinat Dr.Oetker
1 plic coaja rasa de lamaie Finesse Dr.Oetker
1/2 plic praf de copt Dr.Oetker
200 g faina alba
4 oua
80-100 g fulgi de migdale
un varf cutit sare
pentru umplutura
1/2 kg mere decojite
1 lamaie, sucul doar
1 varf de cutit scortisoara pudra
300 ml suc de mere
2 plicuri tort-gelee transparent Dr.Oetker
20 g zahar
1 lingurita esenta de menta Dr.Oetker
pentru crema
400 ml smantana dulce pentru frisca
3 linguri pline de zahar pudra
1 varf de cutit scortisoara pudra
1 plic foi de gelatina Dr.Oetker
70 ml suc de mere
Intai si intai ingredientele principale in cele doua imagini, cu exceptia oualelor si zaharului care au lipsit nemotivat (am uitat sa le invit la sedinta foto!)
Trecem la blat, pentru care ne trebuie un cuptor preincalzit si o forma cu margine detasabila de 26 cm diametru unsa cu unt si pudrata fin cu faina.
Apoi mixam untul cu zaharul pudra, cel vanilinat, coaja rasa de lamaie si sarea (nu era in reteta, dar eu nu fac ever aluat fara un praf de sare) pana devine spumos.
Adaugam ouale unul cata unul, mixand pana se incorporeaza bine inainte de a-l adauga pe urmatorul. Apoi adaugam faina cu praful de copt. Turnam compozitia in forma, presaram cam jumatate din migdale, restul dupa vreo 10 minute de copt, sa ramana frumosi pe deasupra.
Atentie focul sa fie mediu spre mic ca sa arate asa dupa copt.
Si cat se raceste blatul, facem umplutura. Merele le taiem feliute, adaugam sucul de lamaie, scortisoara si 100 ml suc de mere lasand sa dea un clocot.
Apoi adaugam restul de suc in care am dizolvat cele doua plicuri de tort-gelee si zaharul, lasand sa mai fiarba cel mult un minut. Dam de o parte sa se racoreasca un pic si adaugam esenta de menta.. Taiem blatul in jumatate, iar amestecul de mere il intindem pe baza blatului.
Cat se raceste bine, punem la inmuiat in apa rece foile de gelatina. Infierbantam sucul de mere si adaugam gelatina, amestecand sa se dizolve bine. Mixam smantana cu zaharul pudra. Luam o treime din frisca si adaugam scortisoara si in fir subtire gelatina, amestecand usor.
Adaugam amestecul cu gelatina in toata frisca, amestecand usor pentru incorporare. Apoi intindem totul in strat uniform peste merele de pe blat. Punem capacul cu fulgi de migdale deasupra si dam la frigider pentru cel putin o ora.
Trebuie sa rezistati, pentru ca desi nu arata ca o opera de arta, cu decoruri sofisticate si migaloase, este excelent la gust, nu foarte dulce, racoritor si aromat.
Am sa incerc si cu pere!
Inca una!
Iar aici, pentru ca eu n-as fi putut s-o spun mai bine, textul de la Dr.Oetker care spune multe.
Esențele de la Dr. Oetker
sunt acum în sticluțe mai mari și au o aromă intensă care
se menține și după coacere. Pe lângă deja clasicele
esențe de Rom, Vanilie, Migdale și Cafea, Dr. Oetker își
oferă și 3 esențe cu extract natural de Portocale, Lămâie
și Mentă. Cu oricare dintre aceste esențe poți să
îmbogățești după gustul tău și al celor dragi
orice îți propui să prăjiturești.
Dr. Oetker îți oferă
șansa de a câștiga o bucătărie nouă. Cu doar 3 esente
de 38 de ml. Cumpărate de la Dr. Oetker, poți să te înscrii în
promoție, trimițând numărul bonului fiscal online, pe www.oetker.ro, sau prin sms la 1878. Poți
astfel câștiga un voucher de 3000 de euro pentru utilarea
bucătăriei tale, aparate pentru tarte sau multe alte ustensile de
prăjiturit.
Nu uita să intri pe
site-ul http://www.promotii-oetker.ro/
Faina reteta !De incercat!
RăspundețiȘtergereBlatul este surprinzator de bun, iar tortul aromat si racoritor. Buuun si se mai face si cu pere curand.
ȘtergereWaw cat de fain l-ai facut !!!
RăspundețiȘtergereVreau si eu o feliuta.....
Ma bucur ca place tortuletul. Cu mare placere ofer din el ca e tare bun.
ȘtergereMa bucur mult ca ti-a placut si ca il vei mai repeta. Foarte apetisanta felia!!Iti multumesc ca ai acceptat sa participi la aceasta campanie!
RăspundețiȘtergereCu drag accept invitatia ta de a ne intalni si cu proxima ocazie cand mai vin in Bucuresti, te voi contacta. Sau, poate ajungi tu prin Timisoara mai repede ;-)
Liana, tare mi-ar placea sa ajung la Timisoara, pentru ca n-am mai fost de dinainte de revolutie. As avea ocazia sa ma vad si cu o alta doamna draga mie, Ana-Maria. Din pacate,nu pot promite nimic deocamdata, dar de se va ivi ocazia, precis dau semn pe mail si poate ai timp cateva minute sa ne cunoastem. Daca sunt sanse sa apari la vreun eveniment in Bucuresti si anunti cumva momentul (fie pe mail, daca nu e o actiune publica, fie pe Facebook) m-as bucura sa ne intalnim. Tortuletul a facut furori si curand va fi varianta cu gutui, ca tot e sezonul!
ȘtergereDesigur, te anunt cu drag! La fel, daca vei veni la Timisoara ne vom intalni cu siguranta, plus ca Ana-Maria mi-e prietena si mie ;-) puup
RăspundețiȘtergere