Dupa furtuna de aseara, azi dimineata era raiul unei dimineti de vara. Iluzia unor temperaturi rezonabile s-a dispersat pe la pranz insa. Pana joi, cand meteorologii au promis temperaturi suportabile, mai am de asteptat, asa ca aragazul risca sa prinda panze de paianjen. Am trecut atunci la revizuirea proviziei de conserve, asa am dat peste o cutiuta de naut conservat. Nu sunt adepta lui, de obicei cumpar boabe, dar la un moment dat, disperata ca nu gaseam, am cumparat cateva cutiute din alea de 400 ml. Am inhatat cutia si am trecut la prepararea unei salate cu ce aveam la indemana, riscand aceasta combinatie surprinzatoare. Cum ne-a placut, mie chiar mult, am zis sa va arat, poate mai dau idei si altora.
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina -Dieta de 90 de zile.
1 cutie de naut conservat
1/2 ardei gras rosu
1/2 ceapa rosie
1 mana de frunze de macris
sare, piper proaspat macinat
1 lingura ulei de masline extravirgin
1/2 de lamaie, doar zeama (puteti pune si putina coaja rasa)
2/3 linguri de cubulete de pulpa de pepene galben
1/2 ardei iute tocat
Am desfacut cu un dispozitiv, de-ti trebuie diploma de inginer ca sa stii sa-l folosesti, cutia de naut. Am aruncat zeama din cutie si am clatit de 2-3 ori in apa rece boabele, apoi le-am pus la scurs intr-o sita.
Mai intai sa va arat cultura a doua de macris.
Cateva frunze pastrate pentru decor si ardeiul iute (tot din productie proprie, adica ghiveciul de pe scara)
Am tocat julien ardeiul, rondele ceapa rosie si le-am pus peste boabele scurse puse intr-un bol. Am adaugat frunzele tocate de macris, ardeiul iute tocat, sare, piper, uleiul si zeama de lamaie.
Se amesteca bine si se pune intr-un vas pentru a fi consumat, adaugand frunzele de macris pastrate pentru decor si cubulele de pepene. Avand in vedere ca macrisul este rezistent la acidul din zeama de lamaie, am lasat salata la frigider 10 minute sa se intrepatrunda gusturile.
Dupa aceea s- a consumat cu placere si fara paine. Inca o zi fara foc, ieeeeee!
Va poftesc sa incercati!
Minunata salata! Mie imi place nautul, care poate fi gatit in foarte multe moduri, iar salata aceasta este o idee grozava!
RăspundețiȘtergereCe salata gustoasa!
RăspundețiȘtergerede fiecare data cand postezi cate o reteta salivez.foarte originala salata,dar ce pun eu in loc d macris ca din asta n-am?puup
RăspundețiȘtergereGratziela, ma bucur ca am mai gasit un fan al acestei legume. daca dai search la mine folosind cuvantul cheie "naut", ai sa gasesti cateva retete, in mare parte salate, dar nu numai. Am descoperit la tine insa cateva lucruri interesante si o sa-mi fac timp sa rasfoiesc metodic dupa retete fara carne.
RăspundețiȘtergereTiza draga, multumesc mult. Daca nu e un pepene extrem de parfumat, ci unul ferm si zamos, este ideal pentru salate. Potenteaza gustul picant si ii da o racoare si savoare speciala unei salate. O sa-l mai folosesc.
Sarah, scumpa mea, macrisul ai vazut in ce-l "cultiv" si eu. Din seminte, pentru ca nu ma mai satur de el. Il poti inlocui cu baby spinach sau orice frunza de salata cu personalitate, nu iceberg. Adica sa aiba o aroma sau un gust care s-o scoata in evidenta. Mai am o reteta de influenta indiana, cu nuca de cocos razuita (proaspata!) si naut, cu arome care pe la tine se gasesc la tot pasul pe care intentionez s-o prepar curand. Stai pe receptie! Te sarut cu drag.
ce minune aromata in farfuria ta!
RăspundețiȘtergereInteresanta reteta,Elena!
RăspundețiȘtergereInteresanta salatica ta Elena....n-am mancat asa ceva pina acum....
RăspundețiȘtergereBravo tie !
Am avut de curand ocazia sa incerc pentru prima data nautul si mi-a placut foarte, foarte mult! felicitari pentru culturile de macris! :D
RăspundețiȘtergereBuna, Elena.
RăspundețiȘtergerePentru ca impartasim aceeasi pasiune, gatitul, te invit cu mare drag la provocarea lunii august pe care o voi gazdui.
Daca iti face placere si ai timp, eu te astept.
http://gabyd2.blogspot.com/2011/07/provocarea-lunii-august-dulce-romanie.html#comments
O zi minunata!
Cred ca pot sa o mananc inainte de ai face o poza:X
RăspundețiȘtergereDeci trebuie musai sa iti marturisesc ca tocmai am incercat reteta ta si sunt in love. Prea buna a iesit si abea astept sa termin serviciul si sa ajung acasa ca sa mai fac una (dar dubla ca ne-am cam luat la bataie azi de la ea). In plus noi am mai stropit salata cu otet balsamic si am servit-o cu paine de secara :). Multumesc mult pentru idee si ma bucur ca ti-am descoperit blogul :)
RăspundețiȘtergereNiciodată nu-i spun pepenelui altfel decât... pepene. Aceasta, spre a-l deosebi de lubeniţă...
RăspundețiȘtergereGasesc aici numai bunatati care asteapta sa fie degustate, pacat ca nu avem timp sa le incercam macar pe o parte din ele, asa ca eu ma multumesc deocamdata cu privitul si admiratul :))
RăspundețiȘtergereArata foarte bine si cred ca si gustul e foarte bun:) mai ales ca imi place la nebunie humusul de la libanezi:D dar macris unde as putea sa gasesc?
RăspundețiȘtergere