Eram cu prietena Dana intr-o discutie despre toate si nimic special cand m-am lamentat ca n-am nici o idee cum sa fac o reteta cu naut. Bine, discutia pornise de la ideea ca anumite produse acum sunt de lux si de fita iar in momentele copilariei mele erau mancarea saracului, dar este irelevant asta. I-am zis ca as face ceva mai altfel decat o salata sau ceva indian - care-mi plac, am chiar multe retete pe care am apucat sa le si scriu pe blog - iar ea a venit cu ideea sa fac aceasta reteta. Fusese saptamana spaniola la un market, aveam 2 feluri diferite de chorizo, asa ca acest garbanzo con chorizo a venit la tanc. Pana si ea a fost multumita de cum arata la final, chiar daca iar fac o reteta care nu e de post - e deja o alta discutie de cum suntem apostrofate amandoua pe facebook atunci cand punem cate o idee din asta in plin post al Pastelui. Optiunea de a tine post sau nu pentru mine e ceva foarte intim privind credinta si cum eu nu ma amestec in viata altora ma astept ca si aceia care se opresc pe profil sa vada ce postez sa ma respecte suficient si sa nu-mi scoata ochii pentru ce fac in gradina mea. Civilizat ar fi - e valabil si pentru blog - ca atunci cand nu-ti place ceva in mediul virtual sa treci mai departe la ce-ti place si nu sa te apuci sa pierzi timp pretios ca sa apostrofezi pe cineva, de cele mai multe ori intr-un limbaj greu de reprodus sau agramat. In fine, sa trecem la reteta inspirata de produsele de la Sano Vita.
E valabila in continuare surpriza de la Sano Vita:
Comanda pe www.sanovita.ro introducand codul promotional 'bucatariaelenei' si primesti 15% reducere de fiecare data!
Aceasta reteta face parte din COMBINATII NEPERMISE LA DIETA RINA - Dieta de 90 de zile!
100 g naut de la Sano Vita
1 lingurita bicarbonat de sodiu - pentru inmuiat boabele de naut
1 ceapa medie
2 fire de usturoi - doar partea alba sau 2 catei de usturoi
1 tija de telina apio
1 ardei iute - dupa gust
1 lingurita de paprika afumata (eu am avut nepicanta, spaniola)
2 morcovi medii
1 ardei kapia
3 linguri de ulei de masline
100 g carnati chorizo clasic
100 g carnati chorizo picanti
sare si piper proaspat macinat dupa gust
apa
cateva fire de patrunjel verde pentru tusa finala de pe farfurie
Am pus seara boabele de naut cu bicarbonatul si apa calduta cat sa-i acopere de 2 degete la inmuiat pana a doua zi.
A doua zi am scurs apa, am adaugat apa proaspata tot cam aceeasi cantitate si am pus la fiert cu putina sare, la foc mediu din momentul in care incepe fierberea cam 20 de minute. Ideea e sa ramana boabele intregi dar sa se curete cojile la clatirea cu apa rece in 2-3 etape pana la inlaturarea acestora.
Cat se fierbe nautul am pregatit legumele tocand ca in imagine, cam de aceeasi dimensiune ca sa se prepare termic la fel pe cat se poate, ceapa solzisori iar restul felii.
Intr-o tigaie puneti 2 linguri ulei de masline, ceapa, usturoiul, morcovul si telina apio la sotat la foc mediu spre mic, adaugand putina sare si putin piper amestecand cam 2-3 minute.
Apoi adaugam ardeiul kapia taiat fasii, cel iute tocat marunt, paprika afumata si continuam sotarea inca 2-3 minute, nu foarte mult ca trebuie sa-si pastreze textura urmand sa mai fiarba toate impreuna, ca de aia e o tocana!
Separat cele doua feluri de chorizo se taie felii cam de maxim 1 centimetru grosime si se incalzesc putin in lingura de ulei de masline ramasa pe ambele parti. Intr-un vas care se poate acoperi, nu prea mare, se pun legumele sotate, nautul prefiert deja, carnatii cu tot cu uleiul de masline in care au fost incalziti.
Se pune peste toate 500 ml de apa infierbantata si se pune la fiert la foc mediu, intai descoperit ca sa scada lichidul, apoi acoperit circa 30-40 de minute, pana toate sunt fierte si au capatat gust unele de la altele. Inainte de final se gusta si se potriveste de sarat si piperat , daca este cazul.
Trebuie sa fie o tocana scazuta, dar usor zemoasa, aromata si picanta atat cat va place. Fiind de origine spaniola, acesti carnati sunt traditionali pentru o tocana cu naut delicioasa, avand si ei destula paprika in continut. Acuma, daca nu aveti si vreti s-o faceti cu alti carnati, va recomand unii afumati si aromati sau macar semi-afumati, dar nu va fi chiar acelasi lucru desi precis preparatul va avea gust bun.
Eu am pus un pic de patrunjel verde, desi spaniolii folosesc probabil coriandru verde daca doresc aceasta tusa de prospetime de la tocana asta.
V-o recomand pentru ca merita sa incercati si alte gusturi, alte arome.
E cea mai buna fierbinte, dar va priveste cum o mancati, fiecare cu gustul lui!
Nu uitati de surpriza!
Comanda pe www.sanovita.ro introducand codul promotional 'bucatariaelenei' si primesti 15% reducere de fiecare data!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.