joi, 26 mai 2016

Panna cotta cu lapte de cocos, salcamata si o competitie




Cand m-am inscris la competitia Green Sugar Blogger 2016 nu stiam cu ce o sa ma prezint, dar nu puteam rata un astfel de eveniment pentru ca eu si green sugar suntem prieteni de aproape un an de zile. Pana sa public eu aceasta reteta am aflat ca mai multi participanti s-au gandit la panna cotta. Ideea e ca nu stiu cu ce se va prezenta fiecare, eu am fost foarte incantata de idee pentru ca nu este un desert complicat, nu este plin de calorii, iar aportul de green sugar il face delicios si dietetic in acelasi timp. In varianta aceasta, este si pentru cei care au probleme cu procesarea glutenului sau a lactozei! Ce poti dori mai mult de la un desert care intruneste atatea calitati? Deci sa nu mai pierdem timpul si sa va arat in etape cum se prepara, ramanand ca sa testati si sa va convingeti cat este de bun! Mai ales ca acest desert este insotit de o bautura racoritoare la fel de sanatoasa, in care green sugar este vedeta!

Aceste doua retete sunt pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Panna cotta cu lapte de cocos

300 ml lapte de cocos (atentie, din cel fara nici un fel de adaos de zaharuri, deci cititi cu atentie eticheta!)
5-6 frunze de lemongrass proaspete (se poate folosi orice alta planta va place daca nu aveti)
5 g gelatina (3 foi am folosit eu)

pentru decor
5-6 capsuni
2 linguri nuca de cocos deshidratata, neindulcita

Mod de preparare:

Am scos din cutia de lapte de cocos circa 80 ml din smantana sau "untul" dens de deasupra pentru altceva, ramanand 300 ml de lapte dens, pentru ca am amestecat cu "apa" care se afla la fundul cutiei. 


L-am turnat laptele intr-un vas, apoi cantitatea de green sugar - dulce natural si frunzele de lemongrass taiate cam la 20 de cm  pentru ca sunt prea lungi si am pus pe foc mediu pentru a ajunge lichidul doar la temperatura de fierbere fara a clocoti insa! Am dat deoparte de pe foc si am lasat sa se infuzeze si temperatura sa scada pana aproape de 60 de grade.




Separat am inmuiat foile de gelatina in apa rece si le-am adaugat, scurse de apa, in laptele de cocos racorit.


Am amestecat bine si am turnat lichidul, din care am scos frunzele infuzate, in forme racite si clatite cu apa rece. Am lasat la temperatura camerei sa se raceasca suficient pentru a putea fi puse la frigider, unde le-am lasat circa 8 ore.


Inainte de a le monta pentru sedinta foto am preparat capsunile pentru decor, punand fructele spalate si taiate in bucati potrivite cu 1 lingurita de green sugar la foc potrivit intr-un vas si le-am preparat pana s-au inmuiat putin fructele si s-a legat siropul lasat de fructe. Am dat deoparte sa se raceasca.



Tot acum am pus in vas curat si uscat, fara grasime, cele doua linguri de nuca de cocos deshidratata si am copt-o putin, ca sa se dezvolte aroma si sa aiba o textura crocanta si contrastanta cu restul desertului! Atentie, se arde foarte usor, deci foc foarte mic si se amesteca tot timpul pentru ca se face repede!

Cand au fost gata, s-a inchegat compozitia din forme, le-am scos si le-am scufundat cu atentie 3/4 in apa fierbinte, una cate una si apoi le-am rasturnat pe platou. Am pus capsunile cu siropul lor si am presarat nuca de cocos coapta!

Eu am fost incantata de rezultat, de textura, de arome, dar ca sa va convingeti ca am dreptate trebuie sa testati combinatia aceasta!


Salcamata

50 g flori de salcam (alb am avut eu dar merge si salcam mov)
65 picaturi green sugar lichid
1 lamaie (am mai folosit o felie de lime doar la pahar, ca decor)
1750 ml apa calduta

Intr-un borcan de 2 l am pus florile de salcam alese si curatate de codite, sucul de la jumatate de lamaie si restul de lamaie taiate feliute subtiri, picaturile de green sugar lichid si apoi am turnat apa calduta. 




Am pus capacul, dar fara sa-l infiletez, doar cat sa nu cada ceva nepermis in vas si am lasat la soare 4 zile. Daca ar fi fost mai cald, banuiesc ca ar fi fost suficiente 3 zile. 


Nu e la fel de acidulata ca o bautura cu zahar traditional, dar are un gust deosebit si poate insoti orice desert, cu gheata sau nu alaturi! Eu am pus gheata in pahar si o felie de lime pentru intensificarea aromei bauturii!


Sper sa fie pe placul juriului si al vostru propunerile mele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails