Aceasta reteta am vazut-o la Iancu Lubita pe blog, ea a postat recent aceasta idee. Acuma, va dati seama ca si eu am cateva retete dupa care prepar cozonaci, unele chiar si aici pe blog postate: acesta, sau aceasta idee, sau varianta fara lactoza sau gluten, sau acesti trandafiri, ba chiar pe cel cu mac pe care poate apuc sa-l public destul de curand. Deci, ce m-a facut curioasa? Metoda, bineinteles, fara framantare! Deci am trecut la test, fara prea multe ezitari. Ideea e ca a trebuit sa adaptez cantitatile pentru un singur cozonac, de test, ca si asa curand urmeaza sa fac pentru sarbatorile pascale si nu era cazul sa ma desfasor... Bineinteles ca mi-am mai adus si eu contributia pe ici pe colo, dar fara a afecta ideea initiala, pentru care-i multumesc doamnei alintata de prieteni Lulu! Nu va mai repet: la dieta se consuma cantitati mici!
Aceasta retet este pentru ziua de Carbohidrati (cina) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
400 g faina alba
20 g drojdie proaspata
2 oua (din care oprim 1/2 dintr-un galbenus separat!)
30 ml ulei caldut
75 g zahar
190 ml lapte caldut
coaja de lamaie confiata, esenta de rom
1/4 lingurita sare
30 g stafide asortate, aurii si brune
75 g ciocolata
25-30 g miez de nuca tocat feliute, fulgi de migdale
pentru uns
1/2 galbenus oprit de la cele doua oua
10 ml lapte caldut
Drojdia am dizolvat-o intr-un pic de lapte caldut si am lasat-o deoparte.
Intr-un castronel am amestecat ouale - nu inainte de a opri 1/2 dintr-un galbenus, cu aproximatie! - cu sarea, zaharul, coaja de lamaie, esenta de rom, apoi uleiul.
Am turnat cam 150 ml din laptele caldut peste compozitie si am amestecat bine.
Intr-un castron incapator am pus faina cernuta, am pus drojdia dizolvata in lapte care incepuse sa faca bule si am inceput sa torn in fir subtire compozitia de oua cu lapte, amestecand cu o lingura. Pe masura ce se amesteca, mai adaugam si restul de lapte ca sa rezulte o compozitie ca de smantana groasa.
La sfarsit adugam stafidele si le incoporam bine in aluat. Acoperim cu folie castronul si lasam la dospit in spatiu incalzit si protejat de curent cam 30 de minute.
Dupa jumatate de ora, aluatul crescut il punem in forma in care am pus hartie de copt umezita si stoarsa bine, mai mare decat forma ca sa protejeze aluatul la cuptor.
Topim ciocolata la microunde sau la bain-marie si o turnam peste aluat.
Apoi amestecam fie cu o furculita, fie cu un cutit, ciocolata in aluatul din forma. Ungem cu galbenusul pastrat si amestecat cu cele 10 ml de lapte, presaram pe deasupra miezul de nuca si fulgii de migdale, apasandu-i usor in compozitie. Se da la cuptor neincalzit in prealabil, la foc mediu, care sa aduca temperatura undeva la 180 de grade treptat.
Dupa 20 de minute scoatem forma si ungem cu restul de galbenus a doua oara. Mai lasam sa se coaca, tot la foc mediu cam 25-30 de minute. Atentie, trebuie pus la mijloc, caldura sa fie din toate partile.
Iata frumusetea de cozonac dupa cele 45-50 de minute de coacere per total cum rade la soare!
Este un cozonac fara pretentii, fara multe grasimi, nu foarte dulce, dar extrem de pufos!
Singurul "defect" pe care i l-am gasit este ca este foarte pufos dar nu se desface in fasii si deci a doua sau a treia zi este faramicios. Ramane la fel de bun, dar se face farame usor.
Nu aveti nici un motiv sa nu testati, nu aveti ce gresi la el si o sa va placa sa va jucati si cu alte umpluturi!
Foarte bine arata ma incanta ideea, dar asa cum ati spus as vrea sa reusesc sa pot face si eu un cozonac care sa se desfaca fasi fasi, recomandati mi ce sa aleg de pe blog sa pot reusi si eu!!! multumesc anticipat!!
RăspundețiȘtergereUna dintre idei ar putea fi aceasta aceasta - http://bucatariaelenei.blogspot.ro/2013/12/un-cozonac-pentru-proiectul-retete-de.html . Dar o sa revin si cu alte retete decat cele mentionate la inceput.
ȘtergereMultumesc mult pt raspuns ,o sa incerc reteta dar o sa il fac impletit nu cred ca ca modifica ceva nu ? Zi frumoasa !!
RăspundețiȘtergere