Cred ca am mai spus ca am o admiratie deosebita si ma simt legata prin multe fire nevazute, chiar daca ne despart multi kilometri, de Meryem. Din pacate acuma nu este foarte activa nici pe Facebook si nici pe blog din motive de sanatate. Dar pentru ca o iubesc ma gandesc mereu la ea si-i transmit in gand sanatate multa ori de cate ori am ocazia! Si pentru ca este rabdatoare de la ea am aflat multe lucruri si am pus in aplicare idei, am experimentat retete. Mi-era dor, asa se explica faptul ca am purces sa caut ceva la ea si am dat peste aceasta mancare, pe care am reinterpretat-o in stil propriu. E adaptata de mine pentru ca autoarea punea si putina carne tocata, de preferat de vita, in aceasta combinatie. Sa nu mai pierdem timpul si sa va arat ca fiind post si magazine turcesti cu duiumul poate va dau o idee.
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
220 g grau bulgur din cel cu bobul intreg pentru pilaf
150-200 g ceapa
2 linguri ulei
200 g rosii tocate in bulion
600-650 ml apa sau supa de legume (eu am avut supa)
500 g spanac proaspat, spalat foarte bine
sare, piper proaspat macinat dupa gust
1/2 lingurita boia dulce sau iute, dupa gust
1 lingurita plina de condiment et baharat (contine: rozmarin, maghiran, cimbru, piper, coaja de lamaie, paprika, coriandru, chimion, dafin, faina de mustar etc)
5-6 frunzulite de menta verde si alte 4 pentru decor in fiecare farfurie
Eu am tocat ceapa dupa ce am taiat-o in jumatati si iarasi in jumatati transversal in felite subtiri. O sa vedeti in imagine ce si cum.
Am pus intr-o tigaie uleiul, ceapa, sare, piper, boiaua si condimentul si am acoperit cu capac, la foc mic. Dureaza, dar asa se inabusa fara sa se prajeasca. Va mai uitati din cand in cand, daca scade lichidul format adaugati 2 linguri de apa si mai lasati sa se inmoaie ceapa. Totul dureaza circa 15-20 de minute, e partea cea mai migaloasa sa zic asa pentru ca va cere putina atentie.
Acesta e amestecul de condimente
Apoi adaugati rosiile in bulion si mai lasati pe foc circa 5 minute.
Se transfera intr-un vas incapator ceapa inabusita, se pune graul bulgur si 500 ml de apa sau supa si se lasa la foc mic acoperit pana se umfla graul si se fierbe. Atentie, nu dureaza mai mult de 15 minute, trebuie sa ramana vag al dente.
Acest sortiment de bulgur am folosit eu
Dupa ce a scazut apa si s-a fiert graul, se adauga spanacul foarte bine spalat in multe ape, scurs si tocat sau rupt in fasii potrivite, nu foarte marunte. Vasul se va umple, dar amestecati cu o paleta de jos in sus pana il incorporati in graul fiert, adaugand si restul de supa sau de apa, sare dupa gust, piper.
Se lasa acoperit circa 5 minute, pana se ofileste spanacul si se uniformizeaza gustul, amestecand de 2-3 ori prin compozitie. Se adauga si menta rupta bucatele mici se amesteca si se opreste focul.
Este gata de pus in farfurii fierbinte, de pus pe masa, dar este buna si calduta sau rece in situatia in care va ramane.
Este o mancare de post delicioasa, o sa va placa gustul de la grau care este diferit de al orezului.
M-as bucura enorm sa va aflu parerea si daca ati testat sau nu. Gustul se ajusteaza, daca nu gasit acest amestec de condimente sau nu va place, inlocuiti cu doar unul sau doua din cele aflate in compozitie!
Sa aveti pofta!
Va multumim pentru minunatele retete. Spanacul putem sa-l inlocuim cu cel congelat?
RăspundețiȘtergereBineinteles ca se poate, dar trebuie avut grija la omogenizare sa nu se mai adauge lichid pentru ca acesta prin dezghetare va schimba consistenta. Nu se comporta la fel cu cel proaspat, dar ar trebui sa aiba cam acelasi la gust banuiesc. Eu profit ca e piata plina acum si este ieftin.
Ștergere