Aceasta "alivanca" altfel era un preparat cat se poate de obisnuit la masa in copilaria mea. Acuma, ca sa va zic, e vorba de aproape 50 de ani in urma! In Bucovina pe vremea aceea era obisnuit si fiecare facea combinatia lui de verdeturi dupa placul celor din familie. De cate ori fac realizez cate lucruri sunt oarecum schimbate. In acele vremuri lintea, nautul, hrisca (importata de la ucraineni) erau folosite in mancaruri de oamenii cu venituri cel mult medii sau in familiile sarace. Acum acestea sunt mult mai scumpe, aparent aproape necunoscute la gust de unii, au revenit "la moda", dar putini le si consuma. Asa si cu alte preparate neaose, simple, intalnite in gospodariile taranesti care s-au pierdut pe parcurs. Acum cativa ani o reteta a acestui malai cu legume a prezentat si inegalabilul Radu Anton Roman, aflat intr-o vizita undeva prin Neamt, deci fusese oare cum cunoascuta ideea si mai jos in Moldova, in zona prealpina. Fiind plecata de prea multa vreme, sunt rupta culinar de Bucovina, asa ca nu stiu daca se mai prepara suficient de des vreo varianta a acestui malai incat sa fie cat de cat cunoscut, dar sper sa aflu de la voi. Pentru ca reprezinta ceva din mostenirea mea culinara particip cu ea la parada finala a Provocarii "Dulce Romanie" care a ajuns la final.
ACEASTA RETETA FACE PARTE DIN COMBINATII NEPERMISE LA DIETA RINA!
170 g malai
170 g iaurt gras
100 g smantana
115 g branza de vaci grasa
100 g faina
2 oua mari
100 g telemea
5 g drojdie proaspata
sare, piper
1 ceapa mica rosie
200-250 g verdeturi asortate dupa gust (eu am pus leurda, telina frunze, patrunjel, loboda nu trebuie sa lipseasca, ceapa verde, usturoi verde, leustean verde)
1 lingura ulei
Malaiul se pune intr-un castron mai mare sau bol, se adauga iaurtul, smantana si se amesteca bine, lasand sa se hidrateze malaiul cel putin 15 minute.
Partea alba de la ceapa verde si ceapa rosie tocata se pune in tigaie cu uleiul la inabusit, pe foc mic, acoperit.
In compozitia de malai adaugam branza de vaci si amestecam bine.
Verdeturile le spalam bine si le tocam , dar nu foarte marunt, adaugam si ceapa verde si usturoiul verde tocat.
Adaugam verdeturile si ceapa inabusita in vasul cu malai si amestecam.
Ouale le batem cu furculita cu sare si drojdie. Le turnam peste malai, punem faina, iar telemeaua o faramitam putin si amestecam usor, ca sa ramana bucatele de branza intregi printre legume. Tot acum se potriveste gustul de sarat si piperat, tinand cont de cat de sarata este telemeaua.
Tava se unge cu unt si se presoara cu malai, apoi se pune amestecul de malai cu legume si se netezeste uniform. Nu-i nimic daca pare cu varf, cand se va coace, va fi la nivelul tavii pentru ca legumele se vor inmuia.
Se coace la cuptor preincalzit la 200 de grade circa 30 de minute, la mijloc si apoi 5 minute mai sus ca sa se gratineze un pic. Se scoate pe un gratar si se lasa la racorit pe un gratar. Apoi se scoate din tava si se mai lasa pe gratar sa se raceasca.
Se poate consuma caldut sau rece, feliat, cu smantana neindulcita sau iaurt.
Este foarte bun la gust si poate fi un antreu, chiar si o cina decenta pentru cei care nu tin o dieta disociata.
Cam asa arata de foarte aproape pentru a i se obseva textura.
Ce ziceti, va tenteaza sa aflati cate ceva din gusturi stravechi?
Io am s-o incerc neaparat ! Cred ca e foarte buna!
RăspundețiȘtergere