duminică, 16 februarie 2014

Za'atar si "Virtual hug"


Ce au in comun? Pai m-am gandit ca e ceva simplu, dar totusi insuficient folosit si cunoscut si ca merita sa insoteasca o imbratisare virtuala. Imbratisarea se duce catre un om deosebit, sincer, dar tolerant de foarte  multe ori chiar mai mult decat ii place sa recunoasca, o indragostita de gastronomie dar si o persoana extrem de implicata in tot felul de evenimente caritabile si nu numai, adica Alice Ciobanu, care care detine "Tara bucatelor". De ce am ales acest mix de condimente? Stiu ca e plin internetul, dar nu e folosit atat pe cat merita asa ca  am considerat ca e util sa pun aici combinatia folosita de mine in diverse situatii. Za'atar defineste si o familie de ierburi din Orient, nu numai acest mix, asa cum va informeaza Wikipedia aici. Dar eu sunt indragostita de mixul in sine si am in plan sa-l incerc si in stare proaspata, chiar daca ar putea fi excesiv de aromat. Il folosesc si la paine si la placinte, dupa cum deja se stie din reteta anterioara.
Aceasta reteta poate fi folosita in oricare din cele patru zile de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
5 masuri (linguri, lingurite, cesti, depinde ce cantitate doriti sa preparati!) cimbru uscat
2 masuri (aceeasi folosita anterior, da?) oregano uscat
1 masura cimbrisor uscat
2 masuri maghiran uscat
1 masura sare neiodata
2 masuri sumac
3 masuri susan

Deci, aici sunt ingredientele folosite, uscate de mine din plante proaspete cultivate in gradina sau ghiveci, cu exceptia sumac-ului, sarii si a susanului, care sunt cumparate. 
-ierburile

-sarea si sumac-ul

Toate, cu exceptia 2 (doua) masuri de susan se pun in rasnita de cafea si se dau 2-3 impulsuri, ca amestecul sa nu devina pulbere fina, ci sa se marunteasca, amestece, dar sa ramana grob. Se adauga si restul de seminte intregi de susan si se amesteca bine intr-un borcan cu capac etans, in care se va si pastra.


In momentul utilizarii il amestecati cu ulei de masline extravirgine si ungeti lipia sau aluatul placintelor, foaia de aluat pentru paine, in functie de momentul si locul in care-l folositi. Adaugat la copt sau pus pe ceva deja preparat, are o aroma deosebita care o sa va cucereasca.
-pe foile de placinta de exemplu, inainte de impaturire

-intre straturi de aluat la o reteta rapida de irish bread



2 comentarii:

  1. Multumesc frumos pentru reteta minunata! Auzisem numai de bine despre mixul asta de condimente, dar in magazinele de pe la noi inca nu am gasit de cumparat. Acum stiu sa-mi fac singura :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti sa testezi dupa gust, ce vrei mai mult, sa atenueze aroma de cimbru care e predominanta oricum sau nu, dar mie asta mi s-a parut mai echilibrata. Bine, uneori il fac mai rosiatic, punand ceva mai mult sumac, care-i si da un gust acrisor.

      Ștergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails