duminică, 20 ianuarie 2013

Tortul capucino si provocarea "Bucatar curajos"


Avem o noua provocare - "Bucatar curajos". Totul a pornit de la grupul de pe Facebook al Provocarii secrete. Ama ne-a facut o propunere, am discutat si am ajuns la concluzia sa pastram Provocarea secreta asa cum este, cum a debutat. Despre aceasta noua provocare puteti afla mai mult la Ama pe blog, aici. Deci, la sectiunea desert Paula Iulia Gafitescu ne-a propus acest tort. Am avut libertatea sa-l reinventam putin, asa ca eu, fortata de un eveniment din familie am trecut la treaba imediat. Deci, cele doua variante de prezentare sunt la o oarecare diferenta in timp, dar merita sa le prezint pe amandoua. De Sf. Ion e onomastica jumatatii mele si m-am decis sa-i fac acest tort, dar l-am facut in varianta de portii individuale ca sa ne fie mai usor de prezentat. Dar, ne-a placut foarte mult, asa ca am repetat experienta. Vi-l recomand cu caldura, dar cu moderatie, ca da dependenta!
Aceasta repete este pentru Ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
pentru blat
100 g unt
200 g zahar
3 oua
50 ml lapte
180 g faina
50 g cacao
10 g praf de copt
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita scortisoara
6 linguri cafea preparata tare si fierbinte

pentru crema
150 g ciocolata alba de calitate
400 g smantana dulce de frisca
1 lingurita esenta de vanilie sau extract
1 lingura de cafea preparata tare rece
1/2 lingurita esenta de menta de la Dr.Oetcker

caise deshidratate
menta verde

Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, spune Iulia. Ei bine, am uitat sa le scot de la frigider de cu seara, asa ca au stat doar vreo 2 ore in bucatarie. A mers si totul a fost ok. Asa, ca sa stiti ca se poate. Am amestecat faina cu cacao, praf de copt, sare si scortisoara.

Untul l-am pus la mixat cu zaharul pana devine spumos. Apoi se adauga ouale unul cate unul, mixand cate un minut inainte de a adauga urmatorul ou.

Cat mixerul isi facea treaba, am uns formele cu ulei si pe fund am pus hartie de copt decupata, iar pe margini am presarat fin cacao. Va arat imagini si de cand am facu formele mici, si de cand am facut torul cel mare. Forma folosita are 22 cm diametru si am facut doua blaturi.


Am adaugat faina cu cacao in mai multe etape si apoi laptele. Am mai mixat cam un minut sau doua, iar la sfarsit cafeau fierbinte.

Am turnat compozitia in forme si am copt cam 30-40 de minute in cuptor preincalzit dar la 180-200 de grade. Se poate testa cu scobitoarea, iar apoi se lasa blaturile la racit pe gratar pana se face crema.Am facut doua blaturi dar primul a fost mai grosut si l-am taiat in doua la sfarsit, rezultand trei foi practic


Ciocolata am pus-o cu 150 ml smantana dulce de frisca pe baie de aburi ca sa se topeasca, dar sa nu fiarba frisca. Se da la racit si se pune la congelator pentru 2 ore sau se lasa la frigider de seara pana dimineata, in functie de cat de grabiti sunteti cu montarea tortului

Separat se bate restul de frisca (cu 50 g zahar pudra daca vreti sa fie un pic mai dulce crema, dar noi n-am simtit nevoia) si ganache-ul de ciocolata alba. Se adauga ganache-ul in frisca, desi logic ar fi invers, se mixeaza pentru incorporare, se adauga vanilia, cafeaua rece si esenta de menta. 

Pentru tortuletele la pahar, am pus blaturi mici sfaramate, crema, caise tocate, alternand straturile si ornand cu menta verde. 

Si inca una

Pentru tortul mare am  facut si un sirop simplu din zahar si apa, nu prea dulce, in care am pus cateva picaturi de esenta de menta. Am insiropat foarte putin blaturile, am pus crema peste ele si am ornat cu blat sfaramat rezultat de la fasonare.

Ce pot sa spun in plus? Excelent! Va dau cate o felie ca sa va convingeti.

Enjoy!



7 comentarii:

  1. imi place f mult, am admirat de cand ai pus pe FB paharelele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca place ideea. M-am gandit sa fie cat mai multe variante la desert, unde ne putem juca mai mult decat la mancare.

      Ștergere
  2. Excelent arata la pahar, dar nu plec de la tine fara ultima felie ;-) puup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu cea mai mare placere, Liana. Eu l-as fi facut neinsiropat ca merge, dar ai mei au protestat vehement la idee, asa ca a trebuit sa ma conformez. Dar este excelent tortul.

      Ștergere
  3. ma bucur mult ca v-a placut tortuletul meu :) Prezentarile sunt minunate!! Pup

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata minunat, as devora cateva 2-3 pahare fara sa ma gandesc prea mult!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails