Sunt convinsa ca sunteti familiarizati deja cu proiectul initiat de Ana Maria Nicolae pe blogul ei Cu Ama in bucatarie. In categoria "Provocare" gasiti toate galele si veti putea admira retetele si blogurile participante. Cum am fost foarte incantata de idee m-am abonat sa particip la fiecare editie. In aceasta luna am avut repartizat un blog foarte interesant, al Alinei Pintea Piri Piri e Canela. Am haladuit, m-am hotarat, m-am razgandit si m-am decis pentru aceasta supa. Recunosc "ca sunt mistret", ca in bancul ala de pe vremea lui Ceausescu, am avut si eu contributia mea, dar n-am denaturat idea de baza a supei, care a fost o surpriza foarte placuta.
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
pentru supa
1 dovlecel
1 zuchini
1 cartof mediu
1 ceapa
1 ardei iute uscat
3 ciuperci
1 morcov mediu
sare, piper proaspat macinat
1 lingura ulei de masline
5-6 frunze de leurda
hasmatui verde(Anthriscus cerefolium) pentru decor
pentru crutoane
1 chifla cu secara
1 catel de usturoi
1 lingurita ulei de masline
1 ardei iute uscat
Am pus in 500 ml apa, cu sare si piper, la fiert dovleceii tocati, cartoful, morcovul.
Ceapa taiata cuburi mari, lingura de ulei si ardeiul iute le-am pus la inabusit 1 minut.
Am adaugat peste ceapa ciupercile taiate cuburi si am lasat la inabusit 1 minut.
Aici vroiam sa va arat cele doua contributii ale mele la supa (bine si ardeiul iute!): leurda(Allium ursinum) si hasmatui(Anthriscus cerefolium), care e ceva mai putin cunoscut, desi pe nedrept pentru ca are un parfum aparte.
Am adaugat ceapa si ciupercile, fara ardeiul iute in supa, am lasat sa mai fiarba 5 minute. Am adaugat leurda, dar numai dupa ce am oprit focul.
Am lasat 5 minute sa se ogoiasca fierbinteala si sa se infuzeze leurda, apoi am pus un blender si am dat cateva pulsari, ca sa ramana o textura mai deosebita, sa se simta faramele de legume, nu sa fie crema.
Am pus crutoanele la uscat in tigaie uscata la foc mediu, am adaugat uleiul, usturoiul zdrobit si ardeiul iute pentru 30 de secunde sa se aromeze.
Am pus in farfurie, nu in boluri, ca sa ma laud cu farfuriile astea, care-mi plac tare mult si le-am "arestat" in Real (fara egal...). Din pacate... numai doua. Am pus crutoanele peste supa si verdeata aromata.
Este o supa excelenta pentru cina, e de post, ideala chiar si la dieta.
A iesit delicioasã, mai ales cu leurda si hasmatui ( nu stiu ce gust au din pãcate) a iesit o supicã bunã pentru toti. Te pup si te astept cu drag la mine:)
RăspundețiȘtergereAlina, leurda are gust asemanator cu usturoiul, dar textura ei este mai ferma decat stevia si este excelenta in pesto, salate, ciorbe, macaruri. Hasmatuiul este o planta din flora spontana, cu frunze destul de fragile, care dezvolta o aroma dulceag mentolata, fina si delicata. Este foarte bun in salata, marinarea carnurilor, mai ales de vanat, ciorbe. Eu promovez plantele din flora noastra, la concurenta cu alte plante aromatice de pe alte meleaguri. Am fost tare incantata de blogul tau si voi mai haladui prin spatiul gazduit de tine.
RăspundețiȘtergereN-am folosit niciodata la supa hasmatuchi,in salate da.Cred ca a iesit gustoasa si aromata!
RăspundețiȘtergereI-a dat o aroma fina, iar supa a fost tare interesanta. Mi-a placut!
Ștergerecat de bine arata!
RăspundețiȘtergereMersi!
ȘtergereVai, cat de bine suna totul... Aici leurda cred ca se gaseste doar in padure, dar e destul de periculos sa te plimbi fara o arma, fiindca e plin de mistreti, uneori lupi si serpi. Doar vanatorii merg in padure... In piete nimeni nu a auzit de leurda... :( Poate bunicii bunicilor stiau ce era, dar acum nici macar batranii nu stiu nimic de ea. Vreau si eu leurdaaaa... :) Supica arata si suna minunat, o sa o incerc, fara cele 2 ingrediente secrete. Pupici!
RăspundețiȘtergerePe la noi e mult mai simplu. Eu prefer sa fac o escapada la pescuit si sa ma aleg si cu astfel de trofee. Din pacate, leurda nu mai e, dar menta din flora spontana are un gust aparte, socul acum, asa ca trebuie sa plec in expeditie curand, pana nu se trec.
ȘtergereLa Multi Ani, draga Elena!!!
RăspundețiȘtergereNu puteam sa uit azi de ziua ta de nume!!! Chiar daca nu mai sunt in activitate bloggeristica, nu puteam uita de cea care ne-a impartasit cea mai buna reteta de alivanca si care e exact ca cea pe care ne-o facea mamaia!
La fiecare zi de nastere din familie, fac si alivanca!!! Asa parca o simt mai aproape pe bunica si toti ne amintim de ea si de toate minunatiile gatite in cuptiorul cu lemne!!!
Oricum ,nu ratez nici celelalte retete ale tale,mai usurele, pe gustul meu!
Cu mult drag, Raluca (GDC)
Raluca, scuze ca raspund cu intarziere, nu mai sunt nici eu foarte activa. Multumesc pentru gandurile tale frumoase si ma bucur ca ai o sursa de inspiratie pe blogul meu. Te sarut cu drag.
Ștergeremama ce bunatati!!! mdaa arata ca o opera de arta si cand te gandesti ca produce si o placere gastronomica.... sincer as da toti banii castigati la Premier league pentru o sotie care sa poata gati asemnea delicii doar pentru mine)
RăspundețiȘtergereSembra molto buona questa zuppa.
RăspundețiȘtergereSaluti!