luni, 19 septembrie 2011

Gogosari in sos special (cu bulion de rosii)

Reteta aceasta este in familie de multa vreme si mi-a fost data la Radio santz prin '88 sau '89. N-am verificat metodic, ca n-am nervi pentru asa ceva, de cate ori apare pe net  o astfel de propunere, ca a mea. Dar cum eu o detin de multa vreme si am imbunatatit sosul de fiecare data cred ca nu lezez pe nimeni daca ma laud cu ea - mai ales ca imaginile, nu prea reusite, imi apartin. Idem textul. Recent Pansy a publicat o reteta foarte tentanta si asa am ajuns de fapt la ideea de a publica si eu varianta aceasta. Deci... ea e vinovata! Este reteta care a primit de fiecare nota 10 la categoria muraturi, asa ca sa v-o spun cat mai repede, cat se mai gasesc gogosari, in cazul in care reusesc sa va tentez.
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
5 kg gogosari
500 ml otet de 9 grade
350 ml ulei
500 g zahar
2 linguri rase de sare grunjoasa
2 linguri boabe de piper
4-5 foi de dafin
820 ml bulion de rosii, dens (nu pasta si nu de cumparat daca se poate, pentru ca are amidon)
+ 50 ml otet, 50 g zahar, 1 lingura sare

Toate ingredientele, cu exceptia gogosarilor si a ingredientelor de rezerva care apar cu+, se pun la fiert, 5-7 minute de clocot, la foc mic.









Gogosarii se curata, spala, blabla... si se taie, in functie de marime, in sferturi sau in 8. Eu am avut unii, primiti in dar de la niste amici, nu prea aspectuosi, nu foarte mari, dar foarte gustosi si dulci.








Se oparesc, in transe, gogosarii in marinada fierbinte, la foc foarte mic, circa 5 minute.









Se scot cu paleta intr-un vas si se lasa sa se racoreasca putin. Apoi se pun, grupati in borcane, cat sunt calzi inca. O sa va mozoliti pe maini, dar merita!









Se preseaza usor, sa fie fara multe goluri, dar nu foarte tare.













Se adauga ingredientele de rezerva pentru ca marinada sa-si recapete consistenta, se da intr-un clocot si se toarna fierbinte peste gogosarii din borcane.









Cu un cutit cu lama lunga, subtire si flexibila, se scoate cu mare grija, pe margine, aerul din fiecare borcan. Se pun capacele si se lasa in loc ferit, acoperite bine pentru o racire treptata.











Sosul care se formeaza este exceptional, gogosarii au un gust special, dupa ce se marineaza. Dar, au un defect... trebuie sa-i astepti vreo luna ca sa nu-ti para rau ca te-ai muncit cu ei. Daca ai rabdarea necesara, n-ai sa regreti niciodata ca ai incercat.



22 de comentarii:

  1. Minunata reteta! Nu vroiam sa pun gogosari anul acesta dar parca as incerca-o!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe mine una, m-ati tentat si categoric voi incerca , fiindca imi plac gogosarii! O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  3. acuma nu ma fa vinovata de toate,da'sa stii ca reteta asta n-am incercat-o.nu mai fac de mult conserve,doar sporadic mai fac cate ceva .am invatat o metoda de conservare prin frig,de la maya,si acum o experimentez.am cumparat acum 3 zile vreo 10 kg de gogosari.n=-am avut timp sa ma ocupe de ei si azi am constatat ca sunt stricati jumatate.ca imi vine sa-i arunc pe toti.sa ma pacaleasca cineva chiar in halul asta.uite de aia urasc piata obor.lasa ca prietena sorina,a cumparat niste miez de nuca,250 g.cand a fost de sa facem ceva cu ele s-a dovedir ca,tocate fiind,nu erau o jumatate de ceasca.adica e o problema cu intarea in schengen?sunt revoltata si nimic nu se intampla in pietele astea de rahat,tineri studenti sunt arestati la paris pentru vini inchipuite ,si noi ne facem unghiile pe aici.am mai asistat la o secventa de bolta,vis-a -vis de mine,dar ti-o povestesc cand ne vedem.Asa ca gogosarul e rege.aaaaaaaaasa ca restul regior la cutie !

    RăspundețiȘtergere
  4. Tare buni sa fie la iarna cu sosul asta!

    RăspundețiȘtergere
  5. imi plac mult gogosarii in otet.cred ca-s singurele muraturi care chiar imi lipsesc si de care imi e dor si din pacate Jo,nepotica mea care are 3 ani, a considerat ca e o fapta buna sa rupa ardeii plantati de mine chiar cand incepuse sa infloreasca.poate anul viitor am mai mult noroc.pupicei si ma bucur ca ai revenit pe blog

    RăspundețiȘtergere
  6. daaa e misto si reteta asta, cred ca am facut si eu ceva asemanator acum multi ani cand nu existau bloguri, acum poate nu la milimetru si fix asa, dar stiu ca ies tare buni.


    mie pana acum cei mai misto mi-au iesit, dupa gustul meu, aia dupa reteta unei colege de birou, scumpa reteta da buna, cu jumatate miere, jumatate otet, nu mai tin minte restul, dar e notata pe undeva, super si aia si chestia e ca se pune combinatia peste gogosarii cruzi.

    sa imi traiesti.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ,
    Am incercat si eu reteta ta,si cred ca va iesi super buna,i-am gustat asa undati si sunt gustosi.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  8. nu am pus niciodata asa, dar am auzit ca-s tare buni...Pupici

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce reteta interesanta! La cum o lauzi, m-ai facut foarte curioasa.

    RăspundețiȘtergere
  10. Citind reteta ta si simtind pasiunea cu care ai lucrat-o, cred ca am s-o incerc si eu! ;)

    RăspundețiȘtergere
  11. Ma bucur ca v-am atras atentia. M-ar bucura sa stiu ca mai preia cineva reteta si sa aud feedbackul la gust.Avand in vedere ca mai am si pretentiosi prin preajma si ca retata asta n-a primit nici un repros, m-am gandit ca merita sa o laud, sa va stimulez curiozitatea.

    PS Pansy, tu esti vinovata de toate lucrurile bune din ultima vreme, asa ca asta e. De-abia astept sa ne mai vedem si sa mai varsam caruta cu emotii si barfite, sa ne mai treaca amaraciunile cu un ceai din ala bunut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt super gustosi. Ii pun de obicei in borcane de 720 gr, si see mananca tot borcanul odata.

      Ștergere
  12. Este minunata reteta.Am facut si eu anul trecut pentru prima data si tare mult mi-au placut.
    O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna,este intr-adevar superba reteta dar sa incercati sa-i puneti niste macrou fiert spre sfarsit, iese si mai grozava,eu am facut proba anul acesta si deja s-a terminat prima portie care am facut-o. Ma scuzati daca v-am suparat cu propunerea mea, va dorsc multa sanatate sa ne mai incantati privirile si cu alte bunatati !!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna Elena,
    Am incercat si eu acesta reteta am facut cam putine borcane ,din pacate nu mai sunt .Anul acesta va fi reteta de baza.O bunatate.Pupici dulci!!!

    RăspundețiȘtergere
  15. DA ESTE O RETETA MINUNATA SI EU O FAC DE DEMULT. E SUPER!

    RăspundețiȘtergere
  16. Este o muratura deosebita, eu fac o exceptie de la reteta, nu pun ulei deloc.

    RăspundețiȘtergere
  17. am gust si stiti cum mi se pare ....
    Naspa
    !!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Super si pentru 2013, eu pun 2/3 miere si 1/3 zahar, fara ulei, iar gogosarii ii tai fideluta, caci ii folosesc pe cei care nu-i pot coace sau pune la otet (adica nu sunt foarte proaspeti sau sunt patati in exterior/interior si trb. curatati bine)!
    Multumesc pentru proportii! Nu le mai aveam si puneam pe incercate!
    Spor la treaba, si mai ales la bani pentru treaba!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails