duminică, 3 decembrie 2017

Placinta domneasca de la Et Cetera


Anul asta am ajuns in sfarsit sa vad si o parte din Republica Moldova, o mica parte, dar sa cunosc multi oameni extraordinari in aceasta calatorie. Sunt multe de spus, dar si mai multe de pastrat in amintire pentru ca n-as putea sa transmit prin vorbe emotia simtita acolo. As fi dorit sa pun cateva imagini intr-un fel de show-slide, fara comentarii ca sa va faceti o parere proprie dar aceasta platforma nu are aceasta functie sau nu o stiu eu folosi. Deci, dincolo de asta, fiind un fel de team building aceasta excursie, am avut un program gandit de colegii din Chisinau care s-au straduit sa ne arate cate ceva si sa ne faca sa ne simtim cat mai bine cu ei. In ultima zi am fost in vizita la o vinarie, Et Cetera, destul de aproape de Purcari. La Et Cetera e o afacere de familie acum - nu va povestesc tot ce am aflat ca-s multe de spus - doi frati fiind cei care conduc de fapt vinaria, unul din punct de vedere al obtinerii vinului, celalalt din punct de vedere financiar. Dar, toata familia participa la acest business pentru ca la vinarie se organizeaza vizite pentru a vedea procesul tehnologic de obtinere a vinurilor, a podgoriei propriu zise, a gradinii si spatiilor adiacente, work-shop-uri. Tot complexul are un restaurant cu un meniu interesant iar preparatele sunt aproape exclusiv realizate cu produse proprii, spatii de joaca pentru copii si, cel mai important, gazde primitoare. Sa revenim la reteta de placinta invatata acolo: este tipica locurilor ni s-a spus, este in doua variante - cu branza dulce multa si bine scursa, oua si marar sau cu cartofi, ceapa, sare si piper. La work-shop-ul organizat pentru noi au participat aproape toate generatiile: ca supervizor mama celor doi proprietari, ca organizator unul dintre frati, ca participant direct fiica lui si ajutor nepoata cea mare ce era in vizita acolo. Ne-a placut tuturor aerul de joaca dar si seriozitatea cu care ni se explicau niste lucruri si de diferenta de a face pentru uz casnic sau cantitati mai mari pentru cei care-i viziteaza. Asa de emotionata am fost uneori ca am uitat sa fac fotografii. Tot ce am mancat acolo a fost asezonat cu vin produs de ei, la alegere dar adecvat preparatelor puse pe mese. Apropo, complexul are si un mic magazin din care puteti achizitiona sticle cu vin care sa va aminteasca de vizita acolo si pe care sa-l savurati indelung cu cei dragi. Vinul. Atat, ca nu ma mai opresc... sa trecem la reteta, care e de post!
ACEASTA RETETA ARE COMBINATII NEPERMISE LA DIETA RINA
Aveti nevoie de:


pentru foi
500 g faina alba de paine
250 ml apa calduta
1 lingurita sare
1 lingura otet de mere

pentru umplutura
400 g cartofi albi cruzi
150 g ceapa
1 lingurita piper proaspat macinat
1 lingurita sare

pentru uns foile si tava aproximativ 100 ml ulei

Aluatul se face amestecand faina cernuta cu sarea, otetul si apa calduta turnata in etape, amestecand initial cu o lingura si apoi cu mana. Trebuie framantat cu simt de raspundere, de preferat de mana pentru ca este un aluat fara drojdie si capata elasticitate pe parcurs si daca nu aveti un motor puternic la robot riscati sa nu va iasa cum trebuie. Se lasa la odihna cel putin 30 de minute, acoperit cu panza sau folie alimentara.

Toata povestea si sansa ca placinta sa iasa cum trebuie, foile sa fie crocante si sa se separe, ca umplutura sa se coaca este ca sa respectati timpii de asteptare intre etapele de pregatire a foilor. Cat aluatul se odihneste faceti umplutura astfel: cartofii cruzi curatati ii taiati felii cam de 0,5 cm si apoi transversal cat mai subtire ca sa iasa ca in imagine

Ceapa o tocati cuburi marunt, dar nu foarte, adica sa se vada cu ochiul liber cubuletele :) Se adauga imediat peste cartofi, se pune si piperul macinat proaspat si se amesteca. Ceapa nu lasa cartofii sa se oxideze si le da o aroma deosebita la copt. Nu se pune sarea acum ci numai cand se va pune umplutura in placinta pentru ca ar fi prea umeda!


Se scoate aluatul din bol - cam aceasta textura trebuie sa aiba

Se imparte in 12 bile egale de circa 65 g. Apoi fiecare se framanta tinand cu mana stanga fixata pe planseta si aducand cu dreapta aluatul dedesubt - e aceeasi manevra ca si cum se spala rufe pe planseta :) Se formeaza niste mingiute care se pun pe panza curata presarata cu faina si se acopera tot cu panza. Se lasa la odihna cel putin 30 de minute.



Se scoate cate o bila, in ordinea formarii lor, se intinde ca o turta de dimensiunea unei farfurii de desert, cam 12 cm diametru si se pune la loc pe panza. Se repeta manevra pana se intind toate mingiutele de aluat. Se lasa turtele acoperite iar 30 de minute la odihna.

Acum pregatiti tava in care puneti placinta, eu am preferat forme rotunde medii de unica folosinta pentru ca trebuia transportata la prietena mea unde sarbatoream Ziua Nationala a Romaniei. Puneti la indemana o ceasca in care e uleiul si pensula. Se unge tava cu ulei si se trece la intinderea primei foi. Intai luati turta in mana si de jur imprejur intindeti marginea subtiind aluatul, tinand turta peste pumnul stang strans, apoi cu degetele de la ambele maini intindeti de aluat subtiindu-l cat mai uniform. Foaia trebuie sa fie subtire sa se vada prin ea :)

Se intinde in tava, dar sa treaca de margini, ca si cum ati acoperi tava cu foaia. Cu pensula o ungeti cu ulei si impingeti usor ca sa ajunga pe fundul tavii. Nu iese aerul din prima, abia greutatea foilor va face asta, dar trebuie sa incercati dupa fiecare foaie pusa.



Cand ati pus 6 foi, fiecare bine unsa dupa ce a fost intinsa peste precedentele din tava, adaugati umplutura. Nu inainte de a adauga sarea in amestecul de cartofi cu ceapa si de a amesteca bine. O asezati uniform si o presati putin cu dosul lingurii.

Apoi intindeti, una cate una, in timp ce cele ramase stau acoperite, celelalte 6 foi care se vor pune una peste alta peste umplutura. Nu uitati sa ungeti cu ulei fiecare foaie pusa inainte de a intinde alta peste ea! Apoi apasati cu o furculita de mai multe ori de jur imprejur ca sa se formeze o margine ferma si taiati cu un cutit surplusul de aluat la nivelul de sus al tavii. 


Mai presati inca o data, ajustand marginile uniform, o ungeti si deasupra cu ulei si o puneti la copt in cuptor preincalzit la foc mediu care sa nu depaseasca 180 de grade pentru 35-45 de minute. Cand se rumeneste usor si uniform este coapta si in interior, foile trebuie sa plesneasca la atingere.

Nu am intins foile perfect, profesoara de la Et Cetera m-ar fi certat ca nu am avut rabdare suficienta, dar m-ar fi incurajat ca se obtine cel mai bun rezultat cu antrenament :) Eu sunt indulgenta cu mine si zic asa: s-a copt foarte bine umplutura, gustul a fost asa cum stiam ca trebuie sa fie deci a fost foarte bine pentru prima incercare fara ajutorul nimanui!

Incercati! Daca aceasta umplutura nu va este pe plac faceti cea mai cunoscuta umplutura: 400 g branza dulce de vaci, scursa bine, 4 oua batute, o lingurita de sare si marar tocat marunt vreo mana.
Ambitia mea a fost sa fac ceva de ziua Romaniei care sa fie de sarbatoare si sa fie pe placul celor care o consumau! De aceea nu am fotografii cu sectiunea, dar o sa editez cu prima ocazie, va promit.

26 de comentarii:

  1. Ce bunatate trebuie sa fie! Am sa o incerc in postul asta, negresit. Multumesc mult, Elena.. imi plac mult retetele tale!

    RăspundețiȘtergere
  2. Tare apetisant, super prezentare! Succes!

    RăspundețiȘtergere
  3. Wow that was strange. I just wrote an very
    long comment but after I clicked submit my comment didn't
    appear. Grrrr... well I'm not writing all that over again.
    Anyhow, just wanted to say superb blog!

    RăspundețiȘtergere
  4. Attractive section of content. I just stumbled upon your
    site and in accession capital to say that I get actually loved account your weblog posts.

    Any way I'll be subscribing on your augment and even I achievement you get admission to consistently quickly.

    RăspundețiȘtergere
  5. Hi, its fastidious paragraph concerning media
    print, we all know media is a great source of data.

    RăspundețiȘtergere
  6. Thanks for your marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you will be
    a great author. I will be sure to bookmark your blog and will often come back later
    in life. I want to encourage one to continue your great work, have a nice evening!

    RăspundețiȘtergere
  7. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it's really
    informative. I am gonna watch out for brussels.
    I'll be grateful if you continue this in future.
    Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

    RăspundețiȘtergere
  8. I am regular reader, how are you everybody? This paragraph
    posted at this web page is really fastidious.

    RăspundețiȘtergere
  9. Hi there colleagues, good paragraph and nice urging commented at this place, I am in fact enjoying by these.

    RăspundețiȘtergere
  10. I think the admin of this website is really working hard in support
    of his website, because here every material is quality based
    material.

    RăspundețiȘtergere
  11. Hi! I realize this is kind of off-topic but I had to ask.
    Does operating a well-established blog like yours take a lot of work?

    I am completely new to running a blog but I do write in my journal every day.
    I'd like to start a blog so I will be able to share my personal experience and thoughts online.
    Please let me know if you have any ideas or tips for new aspiring bloggers.

    Appreciate it!

    RăspundețiȘtergere
  12. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon every day.

    It will always be useful to read content from other writers and use a little something
    from other websites.

    RăspundețiȘtergere
  13. It's awesome to pay a visit this web page and reading the views of all friends on the topic of this post, while I am also eager
    of getting knowledge.

    RăspundețiȘtergere
  14. You have made some really good points there. I checked on the web to learn more
    about the issue and found most people will go along with your views on this site.

    RăspundețiȘtergere
  15. It's an awesome piece of writing in support of all the internet
    users; they will get benefit from it I am sure.

    RăspundețiȘtergere
  16. Everyone loves it when people come together and share views.
    Great site, keep it up!

    RăspundețiȘtergere
  17. Hello Dear, are you truly visiting this web site daily, if so then you will definitely obtain fastidious knowledge.

    RăspundețiȘtergere
  18. I think the admin of this web page is truly working hard in favor of his web site, for the reason that
    here every data is quality based data.

    RăspundețiȘtergere
  19. Thanks for finally talking about >"Placinta domneasca de la Et Cetera" <Loved it!

    RăspundețiȘtergere
  20. Hi there mates, its impressive article regarding
    tutoringand completely explained, keep it up all the time.

    RăspundețiȘtergere
  21. Hello there, You have done a great job. I will definitely digg it and for
    my part suggest to my friends. I am sure they will
    be benefited from this web site.

    RăspundețiȘtergere
  22. A motivating discussion is worth comment. I think that
    you should write more on this issue, it might not be a taboo subject but usually folks
    don't discuss such issues. To the next! Kind regards!!

    RăspundețiȘtergere
  23. Valuable info. Lucky me I discovered your site by chance, and I am shocked why this accident didn't happened earlier!
    I bookmarked it.

    RăspundețiȘtergere
  24. Excellent post. Keep writing such kind of information on your site.
    Im really impressed by your blog.
    Hello there, You have done an incredible job. I'll definitely digg it
    and in my view recommend to my friends. I am confident they'll be benefited from
    this web site.

    RăspundețiȘtergere
  25. Hey there! I know this is kinda off topic nevertheless I'd figured I'd ask.
    Would you be interested in trading links or maybe guest authoring
    a blog article or vice-versa? My website
    addresses a lot of the same topics as yours and I
    believe we could greatly benefit from each
    other. If you're interested feel free to send me an e-mail.
    I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

    RăspundețiȘtergere
  26. Thanks for sharing your thoughts. I really appreciate your efforts and I am waiting
    for your next write ups thanks once again.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails